ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Δασμοί Τραμπ: “Μαύρη μέρα” στη Wall Street, “βουτιά” και στο χρηματιστήριο του Τόκιο – “Καμπανάκι” από την επικεφαλής του ΔΝΤ

Η χειρότερη συνεδρίαση από το 2020 στη Wall Street – «Χάθηκαν» 2 τρισεκατομμύρια δολάρια

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε σήμερα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Ιούνιο του 2020 ενώ Dow Jones και Nasdaq υποχώρησαν πάνω από 1.000 μονάδες έκαστος, στον απόηχο των σαρωτικών δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με 1,679,39 μονάδων (–3,98%), στις 40.545,93 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 1.050,44 μονάδων (–5,97%), στις 16.550,60 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 274,45 μονάδων (–4,84%), στις 5.396,52 μονάδες.

Αναμενόμενη η πτώση σύμφωνα με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως ήταν αναμενόμενη η σημαντική πτώση στη Γουόλ Στριτ, στον απόηχο των δασμών που ανακοίνωσε χθες Τετάρτη.

Υπεραμύνθηκε όμως της απόφασής του, υποστηρίζοντας πως ήταν αναγκαίο μέτρο για να θεραπεύσει την «άρρωστη» αμερικανική οικονομία.

Υποχωρούν και σήμερα Παρασκευή 04/04 οι χρηματιστηριακοί δείκτες μετά την επιβολή τελωνειακών δασμών σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ με απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ανοικτός σε διαπραγματεύσεις για τους δασμούς, σε περίπτωση που άλλες χώρες προσφέρουν κάτι «εκπληκτικό».

Οι δασμοί Τραμπ φέρνουν βαριές απώλειες στο Τόκιο

Το χρηματιστήριο του Τόκιο υποχώρησε κατά 1,9% τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών, την επομένη της βουτιάς των δεικτών στη Γουόλ Στριτ.

Λίγο πριν από τις 03:10 (ώρα Ελλάδας), ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε 1,9% στις 34.074 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix κατέγραφε ακόμη πιο ισχυρή πτωτική τάση, υποχωρώντας κατά 2,28%, στις 2.510 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο της Σεούλ ο δείκτης Kospi άνοιξε με πτώση 1,5%, στο Σίδνεϊ ο βασικός δείκτης κατέγραφε απώλειες 1,33%.

«Οι δασμοί προκαλούν εθνική κρίση»
Τους δασμούς της τάξης του 24% που επιβλήθηκαν στα ιαπωνικά προϊόντα προκαλούν «εθνική κρίση» στο αρχιπέλαγος, η οικονομία του οποίου εξαρτάται σε καίριο βαθμό από τις εξαγωγές μεγάλων βιομηχανιών στην αμερικανική ήπειρο, επισήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Σιγκέρου Ισίμπα.

Οι τελωνειακοί δασμοί που ανακοινώθηκαν προχθές Τετάρτη από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «μπορούν να χαρακτηριστούν εθνική κρίση κι η κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί», διεξάγοντας συνομιλίες «με όλα τα μέρη» που εμπλέκονται, είπε ο Σ. Ισίμπα κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο ιαπωνικό κοινοβούλιο.

Καμπανάκι από την επικεφαλής του ΔΝΤ 

Οι νέοι τελωνειακοί δασμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πως θα επιβληθούν στα προϊόντα που εισάγονται στη χώρα του εγείρουν «σημαντικό κίνδυνο» για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε χθες Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Είναι σημαντικό να αποφευχθούν μέτρα που θα μπορούσαν να πλήξουν ακόμη περισσότερο την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε η κυρία Γκεοργκίεβα σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της, την ώρα που εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μέτρα αντιποίνων στα βαριά κόστη που τους επέβαλε προχθές Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Είμαστε ακόμη στη διαδικασία αποτίμησης των μακροοικονομικών επιπτώσεων των δασμολογικών μέτρων που ανακοινώθηκαν, αλλά προφανώς αντιπροσωπεύουν σημαντικό κίνδυνο για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας σε περίοδο νωθρής ανάπτυξης», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Παροτρύνουμε τις ΗΠΑ και τους εμπορικούς εταίρους τους να εργαστούν με εποικοδομητικό τρόπο ώστε να επιλυθούν οι εμπορικές εντάσεις και να μειωθούν οι αβεβαιότητες», πρόσθεσε.

Οι τελωνειακοί δασμοί που ανακοινώθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, υψηλότεροι απ’ ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι, προκάλεσαν χθες Πέμπτη πτώση του δολαρίου, της τιμής του πετρελαίου και χρηματιστηριακών δεικτών σε όλο τον κόσμο, καθώς οι επενδυτές προφανώς προεξοφλούν μείωση της ανάπτυξης και των εμπορικών συναλλαγών σε παγκόσμια κλίμακα. 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button