Διεθνής επικαιρότητα

Ρωσία: Στη λίστα των «καταζητούμενων προσώπων» ο Ζελένσκι

Η Ρωσία έβαλε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων, χωρίς να τους εξηγήσει τους λόγους, όπως ανακοινώθηκε από τον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Ζελένσκι καταγράφεται «με βάση ένα άρθρο του ποινικού κώδικα» αναφέρεται σε αυτό το λακωνικό κείμενο, που δεν διευκρινίζει τίποτα για τις κατηγορίες που αποδίδονται στον Ουκρανό πρόεδρο.

Την επομένη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε καλέσει τον ουκρανικό στρατό να ανατρέψει τον Ζελένσκι.

Ο κατάλογος των καταζητούμενων από τις ρωσικές αρχές περιλαμβάνει πολλούς Ρώσους και ξένους, κυρίως Ουκρανούς. Τον Φεβρουάριο προστέθηκαν σ’ αυτόν τα ονόματα της πρωθυπουργού της Εσθονίας Κάγια Κάλας, του υπουργού Πολιτισμού της Λιθουανίας και πρώην βουλευτών της Λετονίας, επειδή κατέστησαν μνημεία της σοβιετικής εποχής. Ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί και σε βάρος του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που πέρσι εξέδωσε ένταλμα για τον Πούτιν, κατηγορώντας τα εγκλήματα πολέμου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button