ΚρήτηΤοπικές Είδησης

«Μπούκαραν» ιερόσυλοι ξανά στον ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στα Χανιά – Ποιο ήταν το κίνητρο τους (vid)

ακρόαση άρθρου

«Μπούκαραν» ιερόσυλοι ξανά στον ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στα Χανιά – Ποιο ήταν το κίνητρο τους (vid)

Δεκάδες είναι τα περιστατικά διαρρήξεων στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία στους Τάφους των Βενιζέλων, ενώ αναρίθμητα τα εκκλησιαστικά είδη που έχουν κλαπεί

  • Έβαλαν στο μάτι τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στα Χανιά
  • Έσπασαν την είσοδο, αλλά δεν πήραν χρήματα
  • Προβληματισμένος ο εφημέριος του ναού για τα περιστατικά
  • Παραβιάσεις και κλοπές στον Προφήτη Ηλία σε ετήσια βάση

Στόχος ιερόσυλων έγινε για πολλοστή φορά ο ιερός ναός Προφήτη Ηλία στο Ακρωτήρι Χανίων με τους δράστες να παραβιάζουν σήμερα τα ξημερώματα μια από τις δύο ξύλινες εισόδους και να αφαιρούν τάματα και δύο παλιές οβίδες που χρησιμοποιούνταν ως ανθοδοχεία. Έντονα προβληματισμένος είναι ο εφημέριος του ναού πατήρ Εμμανουήλ Μπιτζανάκης, ο οποίος αποδίδει το νέο περιστατικό σε προειδοποιητικό μήνυμα προς το πρόσωπο του, εκτιμώντας ότι κίνητρο δεν ήταν η κλοπή.

Ο εφημέριος του ναού, βρέθηκε στο ίδιο έργο θεατής. Αυτή τη φορά οι δράστες έσπασαν με λοστό το ένα φύλλο της δεξιάς εισόδου, ενώ ίχνη παραβίασης είχε και η κεντρική είσοδος. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η λεία τους περιορίζεται σε αντικείμενα χωρίς αξία, ενώ φαίνεται πως δεν ακούμπησαν το παγκάρι, ούτε και το ξύλινο κυτίο μέσα στο οποίο οι πιστοί αφήνουν χρήματα για την ενίσχυση του ναού.

«Υπήρχαν σπουδαιότερα πράγματα που θα μπορούσαν να πάρουν αν πράγματι ο σκοπός τους ήταν να κλέψουν», επεσήμανε στη Νέα Κρήτη ο πατήρ Εμμανουήλ Μπιτζανάκης. Οι δράστες έριξαν στο πάτωμα τα τάματα που ήταν τοποθετημένα μπροστά από εικόνα της εκκλησίας και μάλιστα αφαίρεσαν κάποια ασημένια, ενώ φεύγοντας πήραν και δύο σκαλιστές οβίδες που ήταν τοποθετημένες μπροστά στο τέμπλο. Ο εφημέριος του ναού μιλά για ενέργειες που στόχο έχουν να πλήξουν την εκκλησία και ενδεχομένως να στείλουν μήνυμα προς το πρόσωπο του. 

«Κάποιοι θα ήθελαν τον κληρικό να είναι φιμωμένος και πιστεύουν ότι την παρούσα φάση η εκκλησία δεν πρέπει να έχει θέση, άποψη μέσα στην κοινωνία, στα κοινωνικά δεδομένα μας, σε αυτά που προκύπτουν. Δεν συνήθισα στη ζωή μου από την ώρα που έβαλα το ράσο να σιωπώ.  Θα πω ευγενικά την άποψη μου ως κληρικός, που πάντοτε είναι άποψη της εκκλησίας. Αν αυτό ενοχλεί, δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να σπρώξει μορφές εκδίκησης είτε προς το πρόσωπο μου είτε προς την εκκλησία. Δεν το διανοούμαι ότι μπορεί να φτάνουμε σ αυτά τα σημεία», είπε φανερά απογοητευμένος ο πατήρ Εμμανουήλ Μπιτζανάκης.

Προφήτης Ηλίας, Χανιά

Δεκάδες είναι τα περιστατικά διαρρήξεων στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία στους Τάφους των Βενιζέλων, ενώ αναρίθμητα τα εκκλησιαστικά είδη που έχουν κλαπεί. Στο παρελθόν στόχος βανδάλων είχαν γίνει και τα γραφεία του ναού. Σύμφωνα με τον εφημέριο, «τα τελευταία 25 χρόνια, κάθε χρόνο έχουμε μια με δύο φορές παραβιάσεις. Άλλες φορές είναι για κλοπή, αλλά τα τελευταία συμβάντα μάλλον προσδιορίζουν μια άλλη εικόνα. Είναι να ενοχλήσουν, να προξενήσουν ζημιές μόνο για την εκκλησία ίσως από αντικείμενους προς την εκκλησία».

Και αυτή τη φορά πάντως οι ιερόσυλοι έδρασαν ανενόχλητοι μεταμεσονύχτιες ή πρώτες πρωινές ώρες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ο ναός βρίσκεται απόμερα και είναι ουσιαστικά αφύλακτος.

Δείτε το βίντεο: 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button