Γιατί ο Πούτιν πρέπει να βιαστεί αν θέλει να κάνει την κίνηση ματ στην Ουκρανία

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη συμφωνία των ΗΠΑ με την Ουκρανία για τα ορυκτά και την απειλή νέων αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων, μάλλον σημαίνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενδεχομένως να χρειαστεί να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις για να καταφέρει να γυρίσει το «παιχνίδι» υπέρ του.
Η Τάμι Μπρους, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε συγκεκριμένα ότι οι ΗΠΑ θα αλλάξουν «τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν» στις συνομιλίες και δεν θα μεταβαίνουν από χώρα σε χώρα για διαβουλεύσεις.
Η ίδια σημείωσε ότι το Κίεβο και η Μόσχα πρέπει πλέον να υποβάλουν «συγκεκριμένες» προτάσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης και να ξεκινήσουν συζητήσεις μεταξύ τους.
«Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε, αλλά δεν θα πετάμε πλέον σε όλο τον κόσμο ως μεσολαβητές σε συναντήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μπρους στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η κίνηση αυτή εκλαμβάνεται ως ένας ακόμη μοχλός πίεσης από τους Αμερικανούς προς τη Μόσχα προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.
Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι μήπως ο Τραμπ είναι έτοιμος να βάλει τέλος και στις προσπάθειές του να αποκαταστήσει τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.
Το θέμα είναι αν ο Ρώσος πρόεδρος είναι πρόθυμος να αφήσει την ευκαιρία να μην χαθεί.
Κάποιοι στον Λευκό Οίκο ελπίζουν ότι ο Πούτιν θα αλλάξει στάση. Ωστόσο δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε απλώς να συνεχίσει όπως και πριν από την αλλαγή εξουσίας στις ΗΠΑ.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ανοικτή η επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων»
Την ίδια στιγμή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να άρουν τις υπάρχουσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και ότι ενδέχεται να επιβληθούν νέες. Η Μπρους υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει έτοιμος να επιβάλει νέες κυρώσεις σε περίπτωση που το Κρεμλίνο αρνηθεί να δώσει το πράσινο φως σε ειρηνευτική συμφωνία.
Ο ίδιος ο Τραμπ έχει δηλώσει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι πιστεύει ότι ο Πούτιν θέλει πραγματικά την ειρήνη και έχει εκφράσει αισιοδοξία για μια πιθανή συμφωνία.
Ωστόσο, το περασμένο Σάββατο εξαπέλυσε «πυρά» κατά του Ρώσου ηγέτη.
«Ίσως δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο, απλώς με καθυστερεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, μέσω τραπεζικών ή δευτερευόντων κυρώσεων;» έγραψε ο Τραμπ σε μια ανάρτηση στο Truth Social μετά από μια συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό.
Αυτή και η μόνο η ανάρτηση αποτελεί ένδειξη ότι και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του με τον Ρώσο ομόλογό του και θέλει να δει μια αλλαγή στάσης.
Ο Πούτιν θέλει καλές σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Πούτιν δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ και φυσικά να μην θεωρήσει ο Αμερικανός πρόεδρος ότι αποτελεί τροχοπέδη για την ειρήνη στην Ουκρανία. Ο Τραμπ έχει βάλει σαν στόχο τον τερματισμό των εχθροπαξιών όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Εξ ου και πολλοί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αλλαγή στις προτεραιότητες του Πούτιν σε ό,τι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, δίνοντας πλέον μεγαλύτερη προσοχή στην κατάκτηση βραχυπρόθεσμων στόχων.
Οι στόχοι αυτοί αφορούν στη διατήρηση της κυριαρχίας των εδαφών που έχουν ήδη καταλάβει οι δυνάμεις του και στην ενίσχυση της ρωσικής οικονομίας, όπως δήλωσαν στο CNNi πηγές με γνώση των προτεραιοτήτων του Ρώσου προέδρου.
Αυτές οι εκτιμήσεις είναι εντελώς διαφοροποιημένες από όσα διατύπωναν μέχρι πρότινος αμερικανικές και δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, που υποστήριζαν ότι ο Πούτιν ένιωθε πως έχει το «πάνω χέρι» στον πόλεμο, ότι είχε τη ισχύ καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό για να διατηρήσει μια μακρά πολεμική εμπλοκή ενάντια σε μια αδύναμη Ουκρανία και να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα.
Η συμφωνία για τα ορυκτά και ο Τραμπ
Ανατροπή του σκηνικού και των ισορροπιών σε σχέση με τις ΗΠΑ επιφέρει και η πρόσφατη συμφωνία με την Ουκρανία για τα ορυκτά που περιλαμβάνει το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και άλλους υδρογονάνθρακες.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα δεν μπορεί να χτυπά ενεργειακές υποδομές, χωρίς διακρίσεις όπως έκανε στο παρελθόν, καθώς υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθούν ότι έπληξαν στόχους αμερικανικού ενδιαφέροντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε κάνει λόγο για «πλήρη εισβολή της Ρωσίας» στην Ουκρανία και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προσθέτει ότι «κανένα κράτος ή άτομο που χρηματοδότησε ή προμήθευσε τη ρωσική πολεμική μηχανή δεν θα επιτρέπεται να επωφεληθεί από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».
Τι σημαίνουν οι εξελίξεις στο μέτωπο για τη Ρωσία
Από την έναρξη του πολέμου της Ουκρανίας μέχρι και σήμερα υπό ρωσική κατοχή είναι το 19%. Αν στα σχέδια του Πούτιν είναι η κατάληψη ενός μεγάλου τμήματος της ή και ολόκληρης της χώρας τότε όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το Forbes με αυτό το ρυθμό οι Ρώσοι θα καταλάβουν την υπόλοιπη Ουκρανία μέχρι το 2256, έχοντας απώλειες 101 εκατομμυρίων ζωών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός της Ρωσίας είναι 114 εκατομμύρια.
Το γεγονός αυτό δεν αποτρέπει τη Μόσχα από το να συνεχίζει να στρατολογεί 30.000 στρατιώτες ανά μήνα, όπως δήλωσε ο στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, διοικητής των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη σε ομιλία του.
Τώρα αριθμεί τουλάχιστον 600.000 στρατιώτες, «το υψηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια του πολέμου και σχεδόν διπλάσιο από το μέγεθος της αρχικής δύναμης εισβολής» τον Φεβρουάριο του 2022, δήλωσε ο Καβόλι.
Πίσω από το ρεκόρ στρατολογήσεων «κρύβονται οι υψηλές αμοιβές και οι εικασίες ότι ο πόλεμος σύντομα θα τελειώσει», όπως εξηγεί ο Γιάνις Κλούγκε, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Ανατολικής Ευρώπης και Ευρασίας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών και Υποθέσεων Ασφαλείας.
«Συνολικά, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας θα αντιπροσωπεύει το 40% όλων των κυβερνητικών δαπανών, το οποίο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ψυχρό Πόλεμο», πρόσθεσε με τη σειρά του ο Καβόλι.
«Ως άμεσο αποτέλεσμα των αμυντικών δαπανών της, οι ρωσικές επενδύσεις στη βιομηχανική της βάση έχουν μειώσει την εθνική ανεργία στο 2,4%», πρόσθεσε ο Καβόλι.
«Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε πολεμική κατάσταση και θα παραμείνει έτσι στο άμεσο μέλλον», τονίζει.
Συγκριτικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν μόνο το 13% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού τους για τον στρατό.
Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην ρωσική οικονομία
Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην ρωσική οικονομία και ένας νέος γύρος κυρώσεων θα επέφερε ένα ακόμη πλήγμα. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου και οι ζημιές από τις ουκρανικές επιθέσεις με drone έχουν συμπιέσει τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας με την οικονομική ανάπτυξη να έχει πτωτική πορεία σε σχέση με πέρυσι.
Για να πετύχει την κατακόρυφη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αύξησε πέρυσι τους φόρους σε επιχειρήσεις και πολίτες
«Η ηγεσία της Ρωσίας όχι μόνο είναι έτοιμη να αυξήσει το φορολογικό βάρος στους Ρώσους, αλλά μετατοπίζει και τις προτεραιότητές της για την οικονομική ανάπτυξη», εξήγησε ο Αλεξάντερ Κολιάντρ, αναλυτής του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Ουάσινγκτον.
«Το ρωσικό καθεστώς έχει αναδιαμορφώσει τις στρατιωτικές, οικονομικές και κοινωνικές του δομές για να διατηρήσει αυτό που περιγράφει ως μακροχρόνια αντιπαράθεση με τη Δύση, συστημικές αλλαγές που καταδεικνύουν την πρόθεση της Ρωσίας να μας αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον», προειδοποίησε με τη σειρά του ο Καβόλι.
Κοινή στάση με τις ΗΠΑ ψάχνει η Ευρώπη
Τη δική της απάντηση στη Ρωσία ετοιμάζει η Ε.Ε. ενώ παράλληλα βρίσκεται σε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ για την ανάληψη κοινής δράσης. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε την Πέμπτη (1/5) ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει στη Ρωσία έναν 17ο γύρο κυρώσεων, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως το «μοναδικό εμπόδιο» για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Το μπλοκ των 27 κρατών έχει επιβάλει βαριές κυρώσεις στη Ρωσία και δήλωσε φέτος ότι δεν θα τις άρει πριν από την «άνευ όρων» αποχώρηση των δυνάμεων του Πούτιν από την Ουκρανία.
«Εμείς οι Ευρωπαίοι θα συνοδεύσουμε αυτή την αμερικανική πρωτοβουλία κυρώσεων με ένα 17ο πακέτο κυρώσεων και δεσμεύτηκα στον Αμερικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ ότι θα προσπαθήσουμε να συντονίσουμε τόσο την ουσία όσο και το χρονοδιάγραμμα αυτών των δύο πακέτων κυρώσεων», δήλωσε ο Μπαρό στο AFP σε συνέντευξή του.
Ο Γκράχαμ έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τη στήριξη από δεκάδες νομοθέτες που προέρχονται και από τα δύο κόμματα για ένα σχέδιο επιβολής πρόσθετων κυρώσεων στη Μόσχα, καθώς και δασμών σε χώρες που αγοράζουν ρωσική ενέργεια, όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal.
Το σχέδιο που προωθεί ο Γκράχαμ προβλέπει πρωτογενείς και δευτερογενείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας και των χωρών που υποστηρίζουν την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, εάν η ρωσική κυβέρνηση αρνηθεί να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία, παραβιάσει μια ειρηνευτική συμφωνία ή εισβάλει ξανά στην Ουκρανία στο μέλλον. Επίσης κάνει λόγο για δασμούς 500% στα εισαγόμενα αγαθά από οποιαδήποτε χώρα αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ουράνιο και άλλα προϊόντα.