Γιατί οι άμεσοι στόχοι του Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν αλλάξει – Ο ρόλος των ΗΠΑ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι γνωστό ότι όταν βάζει ένα στόχο μένει πιστός σε αυτόν μέχρι να μπορέσει να τον εκπληρώσει. Ωστόσο Αμερικανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να έχει αλλάξει προτεραιότητες σε ό,τι αφορά στον Ουκρανικό πόλεμο, δίνοντας πλέον μεγαλύτερη προσοχή στην κατάκτηση βραχυπρόθεσμων στόχων.
Και οι στόχοι αυτοί αφορούν στη διατήρηση της κυριαρχίας των εδαφών που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις του και στην ενίσχυσης της οικονομίας της χώρας του, όπως δήλωσαν στο CNNi πηγές με γνώση των προτεραιοτήτων του Ρώσου προέδρου.
Αυτές οι εκτιμήσεις είναι εντελώς διαφοροποιημένες από όσα διατύπωναν αμερικανικές και δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, που υποστήριζαν ότι ο Πούτιν ένιωθε πως έχει το «πάνω χέρι» στον πόλεμο, ότι είχε τη δυναμική καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό για να διατηρήσει μια μακρά πολεμική εμπλοκή ενάντια σε μια αδύναμη Ουκρανία και να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα.
Παραμένει η επιφυλακτικότητα
Σε κάθε περίπτωση πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στο Βλαντιμίρ Πούτιν και τα όσα κατά διαστήματα δηλώνει, όπως για παράδειγμα ότι πραγματικά επιθυμεί μια ειρηνευτική συμφωνία.
Υπάρχει επίσης μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ακόμη και αν η Ρωσία δώσει αρχικά το «πράσινο φως» για μια ειρηνευτική συμφωνία, μπορεί στο μέλλον να επιδιώξει να συνεχίσει τον πόλεμο και να προσπαθήσει να καταλάβει μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα.
«Νομίζω ότι μπορεί να σκέφτεται ποιος είναι ένας λογικός βραχυπρόθεσμος στόχος», δήλωσε ένας αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.
Η πίεση που ασκείται από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία απειλεί με περισσότερες κυρώσεις, και τα προβλήματα της ρωσικής οικονομίας, έχουν βάλει τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε δύσκολη θέση.
«Όλα αυτά εξαρτώνται πραγματικά από το τι είναι πρόθυμες να βάλουν στο τραπέζι οι ΗΠΑ, καθώς (σ.σ. ο Πούτιν) θέλει να αισθάνεται πραγματικά ότι έχει πετύχει κάτι που αξίζει μια σημαντική παύση των εχθροπραξιών. Αυτό δεν αποκλείει στη συνέχεια να ξαναρχίσει τον πόλεμο κάποια στιγμή αργότερα», σημειώνει αξιωματούχος.
Η Μόσχα είναι πρόθυμη να «συμπλεύσει» με τις ΗΠΑ και να περιορίσει τους άμεσους στόχους της για να βελτιώσει τη σχέση της με την Ουάσινγκτον, συμφωνεί και ένας ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, αλλά προσθέτει ότι «σαφώς δεν έχει εγκαταλείψει τους μαξιμαλιστικούς στόχους του πολέμου».
Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι μια καλύτερη σχέση με την Ουάσινγκτον «θα αποσπάσει την προσοχή και στη συνέχεια θα μπορέσουν να επιτύχουν πλήρως τους στόχους του Πούτιν στην Ουκρανία και πέρα από αυτήν», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
«Η σκέψη του Πούτιν έχει διαφοροποιηθεί επειδή πιστεύει ότι έχει απέναντι έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που ενδιαφέρεται περισσότερο για βραχυπρόθεσμες νίκες», δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέισον Κρόου, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο Ρώσος πρόεδρος, πρόσθεσε, «πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει μια διευθέτηση και απλώς δεν θα εφαρμοστεί».
Η Ουκρανία ζητά βοήθεια για την ασφάλεια
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν υπό τον Τραμπ, οι ηγέτες της Ουκρανίας έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να παράσχουν βοήθεια και εγγυήσεις για την ασφάλεια ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας, έτσι ώστε ακόμη και αν η Ουκρανία κάνει εδαφικές παραχωρήσεις, η Ρωσία να αποτραπεί από το να ξαναρχίσει τον πόλεμο για να καταλάβει και άλλα εδάφη.
«Ο ρωσικός στόχος είναι να αναγνωριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος και να έχει μια όσο το δυνατόν πιο αδύναμη Ουκρανία», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Έτσι, οποιαδήποτε αλλαγή στη σκέψη του Πούτιν προέρχεται από αυτή την συνειδητοποίηση και τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να πείσει τις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν έναν τερματισμό της σύγκρουσης, δήλωσε ο ίδιος.
«Ο υπολογισμός για το τι περισσότερο θα μπορούσε να πετύχει ο Πούτιν σε αυτό το δεδομένο στάδιο πιθανότατα έχει αλλάξει, εν μέρει επειδή υπάρχει η επιθυμία να τερματιστεί ο πόλεμος», πρόσθεσε.
«Υπάρχει αλλαγή από την πλευρά των ΗΠΑ, γεγονός που συμβάλλει πιθανώς στην αλλαγή της ρωσικής στάσης», τόνισε ακόμη.
Την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς υπέδειξε ότι οι ΗΠΑ οραματίζονται μια εκεχειρία «κάπου κοντά» στο σημείο όπου βρίσκονται οι τρέχουσες γραμμές του μετώπου με «ορισμένες εδαφικές ανταλλαγές».
Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Μόσχα επιθυμεί διεθνή αναγνώριση και των πέντε ουκρανικών εδαφών που κατέχει πλήρως ή εν μέρει η Ρωσία, κάτι που το Κίεβο δήλωσε ότι θα αρνηθεί να κάνει.
Αμφιβολίες ότι ο Πούτιν διαπραγματεύεται καλή τη πίστει
Ωστόσο, υπάρχουν εδώ και καιρό αμφιβολίες μεταξύ των πολιτικών και των αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών ότι ο Πούτιν και ο κύκλος γύρω του διαπραγματεύονται καλή τη πίστει. Αντίθετα πιστεύουν ότι προσπαθούν να παρατείνουν τις συνομιλίες για να συνεχίσουν τη στρατιωτική τους εκστρατεία.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι πιστεύει ότι ο Πούτιν θέλει πραγματικά την ειρήνη και έχει εκφράσει αισιοδοξία για μια πιθανή συμφωνία.
Ωστόσο, το περασμένο Σάββατο εξαπέλυσε «πυρά» κατά του Ρώσου ηγέτη.
«Ίσως δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο, απλώς με καθυστερεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, μέσω τραπεζικών ή δευτερευόντων κυρώσεων;» έγραψε ο Τραμπ σε μια ανάρτηση στο Truth Social μετά από μια συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό.
«Καταλαβαίνουμε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί μια γρήγορη επιτυχία σε αυτή τη διαδικασία», απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ την Τετάρτη (30/4).
«Αλλά ταυτόχρονα, ελπίζουμε ότι κατανοεί πως η διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης είναι πολύ περίπλοκη για να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες και πολλά μικρά πράγματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από μια συμφωνία», πρόσθεσε.