Β/Α ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Ειδήσεις

Γεωπονικός Σύλλογος Σάμου: Υπόμνημα με τα πρόβληματά τους στον αντιπεριφερειάρχη

Υπόμνημα με τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας του νησιού κατέθεσε στον χωρικό αντιπεριφερειάρχη, ο Γεωπονικός Σύλλογος Σάμου.

Οι εκπρόσωποι του συλλόγου εστιάζουν αρχικά στην υποστελέχωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας Π.Ε. Σάμου. Αναφέρουν ότι σήμερα υπηρετούν μόλις 11 γεωτεχνικοί στο Βαθύ και 1 στο Καρλόβασι, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Οι τελευταίες προσλήψεις, όπως αναφέρουν, πραγματοποιήθηκαν το 2004, ενώ την τελευταία εικοσαετία έχουν αποχωρήσει 25 υπάλληλοι και προσεχώς αναμένεται να αποχωρήσουν άλλοι 3. Η έλλειψη προσωπικού καθιστά δυσχερή έως αδύνατη, τονίζουν, την ομαλή λειτουργία της ΔΑΟΑ και δηλώνουν ότι απαιτείται άμεση στελέχωση με νέες προσλήψεις γεωπόνων, όπως έγιναν στην Λέσβο και Χίο. “Εάν δεν υπάρξουν άμεσα νέες προσλήψεις προσωπικού, εκτιμούμε ότι δεν θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση του σκοπού της υπηρεσίας σε λίγα χρόνια” σημειώνουν.

Επίσης, σύμφωνα με το υπόμνημα, μεγάλο πρόβλημα προκαλεί και η έλλειψη κατάλληλων υπηρεσιακών οχημάτων και οδηγών καθώς η ΔΑΟΑ πραγματοποιεί μεγάλο αριθμό επιτόπιων ελέγχων, επισκοπήσεων καλλιεργειών, πρόγραμμα δακοκτονίας κ.α. που απαιτούν μετακινήσεις σε δύσβατες αγροτικές περιοχές, εκτός οδικού άξονα. Η απουσία κατάλληλων υπηρεσιακών οχημάτων (τύπου 4×4) και οδηγών, αναγκάζει τους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν ιδιωτικά οχήματα αγροτών, κάτι που, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, θέτει ζητήματα ασφάλειας και ευθύνης σε περίπτωση ατυχήματος.

Σχετικά με τα υπόλοιπα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, τα μέλη του γεωπονικού συλλόγου αναφέρουν τον ανεξέλεγκτο, όπως τον χαρακτηρίζουν, πληθυσμό των αγριόχοιρων που, όπως τονίζουν, έχει φτάσει σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα. «Ο αγριόχοιρος, ως μη ενδημικό και ταυτόχρονα επεκτατικό είδος, έχει διαταράξει το οικοσύστημα καταναλώνοντας φυτά, έντομα, ερπετά και μικρά θηλαστικά. Πέραν από τις μεγάλες οικονομικές ζημιές που προκαλούν οι αγριόχοιροι στην αγροτική παραγωγή, καταστρέφουν τις ξερολιθιές, οι οποίες προστατεύουν τις επικλινείς εκτάσεις από την διάβρωση του εδάφους και φιλοξενούν μέρος της σπάνιας πανίδας του νησιού, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας, τονίζουν τις καταστροφές σε αμπελώνες, ελαιώνες, κηπευτικά και λοιπές καλλιέργειες είναι τεράστιες, με την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου να καταγράφει απώλειες άνω των 400 τόνων σταφυλιών από τους αγριόχοιρους.

Επίσης, οι γεωπόνοι στηλιτεύουν τις αδικίες στη χρηματοδότηση των Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς διαπιστώθηκε ότι στη Σάμο εγκρίθηκαν μόλις 3 αιτήσεις (0,92% της συνολικής δημόσιας δαπάνης) και καμία στην Ικαρία. Τέλος, αναφέρονται στις μεγάλες, όπως τις χαρακτηρίζουν, καθυστερήσεις στην καταβολή αμοιβών από αξιολογήσεις προγραμμάτων.

Οι γεωπόνοι της Σάμου ζητούν από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Ελισαίο Μαυρατζώτη:

  • Την λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων για τον ουσιαστικό περιορισμό του πληθυσμού του αγριόχοιρου από το νησί, ώστε να μην αποτελεί οικονομικό πρόβλημα.
  • Την αναθεώρηση των κριτηρίων χρηματοδότησης των Σχεδίων Βελτίωσης, ώστε να στηριχθούν οι αγρότες των νησιών μας.
  • Την άμεση ενίσχυση της ΔΑΟ&Α Σάμου με νέο γεωπονικό προσωπικό.
  • Την απόκτηση υπηρεσιακού οχήματος τύπου 4×4 για τις ανάγκες των επιτόπιων ελέγχων.
  • Την άμεση καταβολή των αμοιβών από τις αξιολογήσεις του 2022.

«Η διασφάλιση της βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα και η εύρυθμη λειτουργία των γεωπονικών υπηρεσιών είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη και την προστασία της Σάμου» δηλώνει, τέλος, η πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Σάμου Αγγελική Σουρρή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button