Διεθνής επικαιρότητα

Νέα πυρά Γεροτζιάφα κατά Πολάκη: «Ο πιο “τραμπικός” πολιτικός, διασπείρει την σύγχυση στους πολίτες»

Συνεχίζεται η άγρια κόντρα μεταξύ Παύλου Πολάκη και Γρηγόρη Γεροτζιάφα μετά την ανταλλαγή πυρών την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της εκπομπής στο “Kontra24” με αφορμή την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca.

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Πολάκης είχε δηλώσει: «Στον κ. Γεροτζιάφα αν δείτε στο δικό σας κανάλι, υπάρχει εκπομπή που έλεγε περίπου τον Δεκέμβριο, Γενάρη του ’20-’21 ακριβώς αυτά που έλεγα εγώ, δηλαδή να φτιάξουμε ΜΕΘ, να έχουμε ισχυρή πρωτοβάθμια και να χρησιμοποιούμε τα μονοκλωνικά αντισώματα. Μετά τον μάλωσαν και τον γύρισε τον σκοπό ο κ. Γεροτζιάφας, γιατί το εργαστήριό του στη Σορβόννη χρηματοδοτείται από την Pfizer και προφανώς τον απείλησαν ότι θα του κόψουν την χρηματοδότηση και το γύρισε κι αυτός στο μοναδικό όπλο του εμβολίου και να πάρουν τα βουνά αυτοί που δεν εμβολιάζονται και να καλεί εμάς τραμπικούς φασίστες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άρθρο του στο Dnews, ο κ. Γεροτζιάφας, συνέχισε την κόντρα με τον πρώην υπουργό Υγείας κάνοντας λόγο για «προσωπικό και πολιτικό πρόβλημα» και αφού μοιράζεται ορισμένες από τις επιθέσεις του κ. Πολάκη προς το πρόσωπό του, γράφει:

«Τι μας λέει ο κ Πολάκης; Είμαι ενεργούμενό της φαρμακοβιομηχανίας και από πίσω είναι τα φράγκα. Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση! Ας μου φέρει και τον λογαριασμό για να μάθω πόσα πήρα. Κάποιος έπρεπε να του πει ότι η Pfizer και η AstraZeneca είναι ανταγωνιστικές εταιρείες. Προσέξτε την αντίφαση: Δεν μπορεί να τα παίρνω από την Pfizer και να λέω ότι το πρόβλημα με το σύνδρομο VITT που προκαλεί το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν ελεγχόμενο και αντιμετωπίσιμο! Πραγματικά θα ήταν μια αστεία συζήτηση καφενείου αν ο κ Πολάκης δεν ήταν Βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», για να προσθέσει:

«Ο κ Πολάκης, συνειδητά αναπαράγει και μεταφέρει στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας την ισοπεδωτική αντίληψη «όλοι τα παίρνουν ». Συνειδητά συνδράμει στην εγκαθίδρυση της λαϊκιστικής αντίληψης ότι οι Καθηγητές Ιατρικής των Δημοσίων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (φαντάζομαι και στην Αμερική) είναι μαριονέτες της φαρμακοβιομηχανίας υπονομεύοντας ουσιαστικά τον πυρήνα της ίδιας τους της επιστήμης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά συνέπεια, σπιλώνοντας όχι τόσο τα πρόσωπα αλλά κυρίως τα Δημόσια Ερευνητικά και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ο κ. Πολάκης μεταφέρει de facto στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας έναν άλλο ιδεολογικό πυλώνα του τραμπισμού και του σύγχρονου φασισμού: το πλήγμα της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας του ακαδημαϊκού προσωπικού και των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων απέναντι στους χρηματοδότες τους».

Παράλληλα, ο Καθηγητής σημειώνει πως «ο κ Πολάκης πέραν της προσβολής και απαξίωσης απευθύνει ευθεία απειλή στους ακαδημαϊκούς και επιστήμονες κάποιοι από του οποίους ήταν μέλη της επιστημονικής επιτροπής που διαχειρίστηκε την πανδημία».

Τέλος, απηύθυνε σειρά ερωτημάτων στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ζήτησε και «την θέση της κ, Λινού και του κ, Ηλιόπουλου που είναι και Καθηγητές της Ιατρικής και εκλεγμένοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Εγκρίνουν ή καταδικάζουν την τοποθέτηση του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός τους;».

Αναλυτικά το άρθρο του Γρηγόρη Γεροτζιάφα: 

«Ο κ. Πολάκης, παρεμβαίνοντας μετά το τέλος συνέντευξης μου στην εκπομπή της κ Γιάμαλη στο τηλεοπτικό κανάλι του Κόντρα την Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον μου εν τη απουσία μου που εκ των πραγμάτων έμειναν αναπάντητες.

Οι εμπαθείς προσωπικές επιθέσεις και συκοφαντίες είναι ανάξιες λόγου. Αλλωστε, αρκεί μια επίσκεψη οποιουδήποτε πολίτη στις ελληνικές και γαλλικές κρατικές ιστοσελίδες «Διαύγειας » για να ενημερωθεί σχετικά με τις πηγές χρηματοδήτησης του ερευνητικού εργαστηρίου που διευθύνω ή τις αμοιβές που (δεν) έχω λάβει από την Pfizer.

Στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημά είναι πολιτικό.

O κ Πολάκης είναι θεσμικός παράγοντας της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Είναι εκλεγμένος Βουλευτής, μέλος του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας της Ελλάδας. Είναι πολιτικός με μακρά πολιτική πορεία και πείρα. Αρα έχει την συγκρότηση που απαιτείται ώστε ο δημόσιος λόγος του να έχει στόχευση και να παράγει πολιτικά αποτελέσματα. Eίναι γιατρός χειρουργός που εκπαιδεύτηκε στην Ιατρική Σχολή του κορυφαίου Πανεπιστημίου της Ελλάδας. Θεωρητικά, έχει τις απαιτούμενες γνώσεις και πείρα για να γνωρίζει (α) τι σημαίνει έρευνα στην Ιατρική, πώς χρηματοδοτείται, πώς μεταφράζεται (β) τι σημαίνει δήλωση συμφερόντων των συγγραφέων ερευνητικών και εκλαϊκευτικών επιστημονικών άρθρων (γ) τι είναι και πώς εκπονούνται οι Διεθνείς και Εθνικές Κατευθυντήριες οδηγίες, (δ) ποιος είναι ο ρόλος των Εθνικών Επιτροπών για θέματα Δημόσιας Υγείας και ποιος είναι ο αντίκτυπός τους στην κοινωνία και στην Δημόσια Υγεία.

Με βάση αυτά τα δεδομένα θα ξεκινήσω από το «προσωπικό» επίπεδο ακολουθώντας τα λεγόμενα και τα γραπτά του κ Πολάκη για να αντιληφθούμε το πολιτικό πρόβλημα.

· Είπε λοιπόν ο κ. Πολάκης «Υπό την απειλή κοψίματος χρηματοδότησης από την Pfizer, άλλαξε (ο Γεροτζιάφας) επιστημονική άποψη. Ένα ενεργούμενο της Pfizer είναι… Υπάρχει εκπομπή που έλεγε περίπου τον Δεκέμβριο, Γενάρη του ’20-’21 ακριβώς αυτά που έλεγα εγώ …Μετά τον μάλωσαν και τον γύρισε τον σκοπό ο κ. Γεροτζιάφας, γιατί το εργαστήριό του στη Σορβόννη χρηματοδοτείται από την Pfizer και προφανώς τον απείλησαν ότι θα του κόψουν την χρηματοδότηση και το γύρισε κι αυτός στο μοναδικό όπλο του εμβολίου… Και δεν μπορούνε τα μηδενικά να μας λένε, ότι είναι οι κάποιοι…Με τους ελεεινούς ψευτοεπιστήμονες, της “καθαρής επιστήμης” και καλά. Τελικά από πίσω είναι τα φράγκα όλων των εταιρειών».

Ο προφορικός δημόσιος λόγος του κ Πολάκη ακολούθησε πιστά το πνεύμα της ανάρτησής του που προηγήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ): «ΠΑΡΑΚΜΗ είναι να ανέχεσαι έναν Γεροτζιαφα που πούλαγε φύκια για μεταξωτές κορδέλες (τη στιγμή που η Pfizer ήταν ένας από τους χρηματοδότες του εργαστήριου του) » Σε προηγούμενη δημόσια ανάρτησή, στοχοποιώντας συναδέλφους που συμμετείχαν και συμμετέχουν σε σχετικές κρατικές επιτροπές αναφέρει «Αν σας πω ΑΛΗΤΗΡΙΟΥΣ, αν σας πω ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ που τα πιάσατε από τις εταιρείες εμβολίων, αν σας πω ΑΣΧΕΤΟΥΣ και ΗΛΙΘΙΟΥΣ, δεν νομίζετε πως θα έχω δικιο;;;;; »

Συγκεκριμένα λοιπόν, τι μας λέει ο κ Πολάκης;

Είμαι ενεργούμενό της φαρμακοβιομηχανίας και από πίσω είναι τα φράγκα

-Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση! Ας μου φέρει και τον λογαριασμό για να μάθω πόσα πήρα. Κάποιος έπρεπε να του πει ότι η Pfizer και η AstraZeneca είναι ανταγωνιστικές εταιρείες. Προσέξτε την αντίφαση: Δεν μπορεί να τα παίρνω από την Pfizer και να λέω ότι το πρόβλημα με το σύνδρομο VITT που προκαλεί το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν ελεγχόμενο και αντιμετωπίσιμο ! Πραγματικά θα ήταν μια αστεία συζήτηση καφενείου αν ο κ Πολάκης δεν ήταν Βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

-Οπως προκύπτει, ο κ. Πολάκης είτε δεν έκανε την προ-απαιτούμενη έρευνα για την διασταύρωση και τεκμηρίωση των ισχυρισμών του οπότε αναπαράγει φήμες που κυκλοφορούν από την αρχή της πανδημίας σε συνωμοσιολογικές και ακροδεξιές ιστοσελίδες, είτε έκανε την έρευνα, δεν βρήκε καμία αμοιβή ή παροχή, και διασπείρει συνειδητά ανυπόστατες συκοφαντίες. Βέβαια υπάρχουν και τα «μαύρα» αφού, συνήθως «καθηγητάδες τα παίρνουν μαύρα». Τρέχα γύρευε δηλαδή.

Εδώ ακριβώς είναι το πολιτικό πρόβλημα. Ο κ Πολάκης, συνειδητά αναπαράγει και μεταφέρει στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας την ισοπεδωτική αντίληψη «όλοι τα παίρνουν ». Συνειδητά συνδράμει στην εγκαθίδρυση της λαϊκιστικής αντίληψης ότι οι Καθηγητές Ιατρικής των Δημοσίων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (φαντάζομαι και στην Αμερική) είναι μαριονέτες της φαρμακοβιομηχανίας υπονομεύοντας ουσιαστικά τον πυρήνα της ίδιας τους της επιστήμης.

Αυτή η αντίληψη είναι ένας από τους βασικούς ιδεολογικούς πυλώνες του τραμπισμού και των υποστηριχτών θεωριών συνομωσίας που δουλεύουν για την νεοφιλελεύθερη δεξιά (Wu Ming 1.Q comme Complot. Comment les fantasmes de complot défendent le système. Lux Editeur 2022).

Το ερευνητικό εργαστήριο « Cancer – Angiogenesis – Thrombosis » του Εθνικού Ιδρύματος Ιατρικής Ερευνας (INSERM 938) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης** εξαρτάται από την χρηματοδότηση της Pfizer.

-Επιπλέον, η δημόσια τοποθέτησή μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας (αλλά και γιατί όχι και σε άλλα θέματα όπως πχ η πρόληψη της φλεβικής θρόμβωσης στους χειρουργικούς ασθενείς, ή στους ογκολογικούς ασθενείς κλπ) καθορίζεται από την Pfizer ή την οποιαδήποτε φαρμακοβιομηχανία.

-Η δημόσια δήλωση των συνεργασιών με την φαρμακοβιομηχανία, που είμαστε εκ του νόμου υποχρεωμένοι να κάνουμε όταν δίνουμε διαλέξεις ή δημοσιεύουμε επιστημονικά ή εκλαϊκευτικά άρθρα, είναι για τον κ Πολάκη (όπως και για τους συνομωσιολόγους του διαδικτύου) τεκμήριο χρηματισμού και χειραγώγησης !

Κατά συνέπεια, σπιλώνοντας όχι τόσο τα πρόσωπα αλλά κυρίως τα Δημόσια Ερευνητικά και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ο κ Πολάκης μεταφέρει de facto στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας έναν άλλο ιδεολογικό πυλώνα του τραμπισμού και του σύγχρονου φασισμού: το πλήγμα της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας του ακαδημαϊκού προσωπικού και των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων απέναντι στους χρηματοδότες τους.

«Δεν ανέχομαι από κανέναν πολιτικά απόντα να επιστρέφει ως επιστήμονας, μην πω καμία άλλη βαριά κουβέντα και να μας το παίζει και grande αριστερός»

-Αυτή η αποστροφή του λόγου του κ Πολάκη θα έλεγε κανείς ότι αναφέρεται ευθέως στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Κασσελάκη και στον επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ Οθωνα Ηλιόπουλο.

Θα ήταν χρήσιμο λοιπόν, να μας εξηγήσουν, τόσο ο κ Πολάκης όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εάν εμείς οι Έλληνες της διασποράς, έχουμε το δικαίωμα ή όχι να μιλάμε πολιτικά και να συμμετέχουμε στην πολιτική ζωή της Ελλάδας ή μήπως αυτό επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις και είναι προνόμιο ορισμένων.

« Εγω ή οι Τσιόδρες ,οι Βασιλακοπουλοι και λοιπά ζαρζαβατικά του κήπου των ειδικών και των πρωινάδικων … Ολα εδώ αποκαλύπτονται και ΟΛΑ ΕΔΩ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ!!! Ξεφτιλισμένα όντα της «επιστήμης», της «δημοσιογραφίας» και της «πολιτικής» »

-Με αυτή την ανάρτησή στα ΜΚΔ ο κ Πολάκης πέραν της προσβολής και απαξίωσης απευθύνει ευθεία απειλή στους ακαδημαϊκούς και επιστήμονες κάποιοι από του οποίους ήταν μέλη της επιστημονικής επιτροπής που διαχειρίστηκε την πανδημία. Κάποιοι από αυτούς διατέλεσαν ή διατελούν ως μέλη Εθνικών Επιστημονικών Επιτροπών για θέματα δημόσιας υγείας τόσο πριν όσο και μετά την πανδημία.

Αυτή η τοποθέτηση ενός κοινοβουλευτικού παράγοντα της Ελληνικής Δημοκρατίας και κεντρικού στελέχους του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διασπείρει στους πολίτες την σύγχυση και υπονομεύει την εμπιστοσύνη στις Εθνικές Επιστημονικές Επιτροπές που συμβουλεύουν την (όποια) Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση θεμάτων Δημόσιας Υγείας. Ας αναλογιστούμε όλοι τις συνέπειες …

-Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε την θέση της κ, Λινού και του κ, Ηλιόπουλου που είναι και Καθηγητές της Ιατρικής και εκλεγμένοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Εγκρίνουν ή καταδικάζουν την τοποθέτηση του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός τους;

Στο σημείο αυτό επιβάλλεται να θυμίσω στους αναγνώστες και στις αναγνώστριές μας ότι η κριτική που κάναμε στην Κυβέρνηση της ΝΔ κατά την διάρκεια της πανδημίας εστιαζόταν στο γεγονός ότι, μετά την αποτροπή του 1ου κύματος με το lockdown, δεν εφάρμοζε, έγκαιρα και συνολικά τις επιστημονικές υποδείξεις της Επιστημονικής Επιτροπής που ήταν ευθυγραμμισμένες με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ως προς την προετοιμασία του ΕΣΥ, την οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης για το COVID-19, την ενημέρωση και εγρήγορση των πολιτών, την επιτάχυνση του μαζικού εμβολιασμού από τον Σεπτέμβρη του 2021, ώστε να μην φτάσουμε στο δράμα του χειμώνα.

Επειδή λοιπόν το «προσωπικό» είναι «πολιτικό» θα απευθύνω ευθέως και αδιαμεσολάβητα τα παρακάτω ερωτήματα στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Στέφανο Κασσελάκη:

Υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις «προγραφές » που ανακοίνωσε ο κ Πολάκης και προτίθεται να προβεί, εφόσον εκλεγεί στην Κυβέρνηση της χώρας, σε τιμωρίες των επιστημόνων που διαμόρφωσαν την στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως υποστηρίζει το σημαίνον στέλεχος του κόμματος του?
Θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, στελεχώνεται από εξωνημένους ακαδημαϊκούς δασκάλους και ερευνητές που χρηματίζονται όπως υποστηρίζει το σημαίνον στέλεχος του κόμματος του?
Αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την ερευνητική συνεργασία των Δημόσιων Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων με την φαρμακοβιομηχανία ως ένδειξη ή απόδειξη διαφθοράς όπως υποστηρίζει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός του?
Εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι τα μεγάλα ερευνητικά ιδρύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ελέγχονται από την φαρμακοβιομηχανία ή τις εταιρείες πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης?
Προτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να καταγγείλει τις σχέσεις και τις συνεργασίες των Ελληνικών Ερευνητικών Ιδρυμάτων και Πανεπιστημίων με τα Δημόσια Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια που συνεργάζονται με την βιομηχανία ?
Θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι πρέπει να απαγορευθεί η διενέργεια στην Ελλάδα κλινικών μελετών φάσης ΙΙ ή φάσης ΙΙΙ καθώς αυτές οι μελέτες κατά κύριο λόγο χρηματοδοτούνται από την φαρμακοβιομηχανία ?
Αναδεικνύεται λοιπόν, ένα μείζον πολιτικό ερώτημα που αφορά στην διαχείριση της Δημόσιας Υγείας.

-Θέλουμε Εθνικές Επιστημονικές Επιτροπές που συμβουλεύουν την Πολιτεία ώστε η διαχείριση των κρίσεων αλλά και των χρόνιων ή νέων προβλημάτων της δημόσιας υγείας (πχ σχέση της κλιματικής αλλαγής, των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων με μολυσματικά νοσήματα ή χρόνια νοσήματα κλπ) να γίνεται σύμφωνα με τις Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες και την Συλλογικά Κατακτημένη Επιστημονική Γνώση;

-Ή θέλουμε μια κατάσταση ζούγκλας όπου ο πιο «τραμπικός» πολιτικός και κοινοβουλευτικός παράγοντας απαξιώνει θεσμούς και πρόσωπα και διασπείρει την σύγχυση στους πολίτες δημιουργώντας διαρκώς κρίση εμπιστοσύνης;

Είναι προφανές, εκ των πραγμάτων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δια του βουλευτή του και μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του επιλέγει τον δεύτερο δρόμο. Εναν δρόμο που βολεύει την Κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς καθώς οδηγεί σε ελάχιστες απαιτήσεις από το Κοινωνικό Κράτος.

Είναι καθήκον μας, όλων των προοδευτικών πολιτών, να υπερασπιστούμε τις Εθνικές Επιστημονικές Επιτροπές και να ορίσουμε με δημοκρατικές διαδικασίες, το πλαίσιο μόνιμης λειτουργείας τους ώστε να προβλέπουν τις επερχόμενες κρίσεις και να συμβουλεύουν έγκαιρα και αποτελεσματικά την Πολιτεία.

Σημειώσεις

εντελώς λανθασμένα τα ενημερωτικά site και τα δελτία ειδήσεων χρησιμοποίησαν τον όρο «αντιπαράθεση»
**ΙNSERM Sorbonne University : πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά ιδρύματα στον κόσμο σε ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικά Πανεπιστήμια στον κόσμο».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button