ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Κύκλωμα εμπορίας βρεφών στα Χανιά: Προστατεύονται η Τράπεζα ωαρίων και οι γυναίκες σε στάδιο εξωσωματικής (vid)

Σοβαρές καταγγελίες Πολάκη για απόφαση ανάκλησης αδείας του κέντρου από το 2020, η οποία όμως ουδέποτε εφαρμόστηκε! – Η έρευνα θα επεκταθεί, καθώς οι αποκαλύψεις και η δικογραφία αφορούν μόνο στην περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2022 μέχρι σήμερα, ενώ το κέντρο λειτουργεί για πάνω από 20 χρόνια

Καθησυχαστική απέναντι σε δεκάδες γυναίκες-πελάτισσες του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά, που ήταν σε νόμιμη διαδικασία απόκτησης παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά και απέναντι σε γυναίκες που είχαν δώσει ωάρια για κρυοσυντήρηση στην Τράπεζα του κέντρου, είναι η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Πηγές αναφέρουν πως το κέντρο – ο ιδιοκτήτης και εργαζόμενοι του οποίου είναι μεταξύ των συλληφθέντων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης εμπορίας βρεφών και ωαρίων – συνεχίζει τη λειτουργία του, υπό αστυνομικό έλεγχο, ενώ σύμφωνα με την αρμόδια Αρχή ορίστηκε γυναικολόγος αναπληρωτής επιστημονικός υπεύθυνος που μαζί με το διοικητικό προσωπικό έχουν την ευθύνη της εκπλήρωσης όλων των εν εξελίξει διαδικασιών.

Η αποκάλυψη της δράσης της φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης εμπορίας βρεφών και ωαρίων και παράνομων υιοθεσιών, ωστόσο, έχει δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό ζήτημα, που αφορά μεταξύ άλλων στην τύχη των βρεφών που κυοφορούν παρένθετες μητέρες. Ήδη στο Νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύεται μια παρένθετη μητέρα και ένα νεογέννητο, όπως και μια δεύτερη, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει σειρά περιπτώσεων, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη δήλωση γέννησης των παιδιών αυτών.

Καταγγελίες Πολάκη

Στο μεταξύ, σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλος Πολάκης, με φόντο την εγκληματική οργάνωση και το κατά πόσο ελέγχονταν από το υπουργείο Υγείας οι νόμιμες διαδικασίες σε σχέση με τη λειτουργία του κέντρου. Σε ανάρτησή του στο Facebook δημοσιεύει απόφαση που περιλαμβάνεται σε ΦΕΚ του Σεπτεμβρίου του 2020, με την οποία ανακαλείται για έξι μήνες η άδεια λειτουργίας της μονάδας.

«Εφαρμόστηκε ποτέ; Αν όχι, συνδέεται με την απομάκρυνση, αμέσως μετά τη δημοσίευση, της καθηγήτριας Σοφίας Καλανταρίδου από πρόεδρο της Αρχής με αλλαγή νόμου και αντικατάστασής της παρανόμως από τον κ. Βραχνή, ο οποίος μάλιστα ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου είχε καταψηφίσει και διαφωνήσει με την αναστολή λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας;», διερωτάται ο Χανιώτης βουλευτής.

Την ίδια στιγμή η προανάκριση για περιπτώσεις εμπορίας βρεφών και ωαρίων, για γυναίκες που τέθηκαν υπό εργασιακή εκμετάλλευση ως δότριες έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, για παράνομες υιοθεσίες και για ζευγάρια που εξαπατήθηκαν συνεχίζεται, ενώ η έρευνα θα επεκταθεί, καθώς οι αποκαλύψεις και η δικογραφία αφορούν μόνο στην περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2022 μέχρι σήμερα, ενώ το κέντρο λειτουργεί για πάνω από 20 χρόνια.

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί δημόσιο κάλεσμα που απευθύνει από τη σελίδα του στο Facebook το Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ιδιοκτησίας του φερόμενου ως εγκέφαλου της εγκληματικής οργάνωσης, γνωστού μαιευτήρα-γυναικολόγου των Χανίων. «Για όσους είναι πρόθυμοι να σταθούν στο πλευρό του γιατρού μας μπροστά στα δικαστήρια το πρωί της Κυριακής: ας συγκεντρωθούμε και να δώσουμε την ίδια αγάπη που μας έδωσε ανιδιοτελώς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο εννέα συλληφθέντες μετά την προθεσμία που πήραν αναμένεται να οδηγηθούν σταδιακά από νωρίς αύριο Κυριακή το πρωί ενώπιον του ανακριτή Χανίων για να απολογηθούν για σειρά κακουργημάτων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button