Διεθνής επικαιρότητα

Βρυξέλλες: Ο πέμπτος κοινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου

Ρεπορτάζ: Αναΐς Βάθη

Μια βραδιά γεμάτη θέατρο, συγκίνηση και μνήμη έζησαν όσοι βρέθηκαν στον πέμπτο κοινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στις Βρυξέλλες. Οχτώ ελληνικές ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της πόλης ένωσαν τις δυνάμεις τους για να τιμήσουν αυτή την παγκόσμια γιορτή της τέχνης, αλλά και για να αποδώσουν φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που συνέδεσε τη ζωή του με το ελληνικό ερασιτεχνικό θέατρο των Βρυξελλών, τον αξέχαστο Γιάννη Οικονομίδη.

@anaisvathi1 Βρυξέλλες: Ο πέμπτος κοινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου – Ένα βράδυ αφιερωμένο στη μνήμη του Γιάννη Οικονομίδη Ρεπορτάζ: Αναΐς Βάθη Μια βραδιά γεμάτη θέατρο, συγκίνηση και μνήμη έζησαν όσοι βρέθηκαν στον πέμπτο κοινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στις Βρυξέλλες. Οχτώ ελληνικές ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της πόλης ένωσαν τις δυνάμεις τους για να τιμήσουν αυτή την παγκόσμια γιορτή της τέχνης, αλλά και για να αποδώσουν φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που συνέδεσε τη ζωή του με το ελληνικό ερασιτεχνικό θέατρο των Βρυξελλών, τον αξέχαστο Γιάννη Οικονομίδη. #ΡώτατηνΑναΐς #Βρυξέλλες #greeksinbrussels #ερασιτεχνικόθέατρο #bruxelles🇧🇪🇧🇪🇧🇪🇧🇪🇧🇪 ♬ son original – Anaïs Vathi

 

Θέατρο: Μνήμη και ταυτότητα

Ο φετινός εορτασμός ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του Γιάννη Οικονομίδη, του σπουδαίου επιστήμονα και θεατράνθρωπου που από τις αρχές του 1990 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη θεατρική δημιουργία της ελληνικής κοινότητας στις Βρυξέλλες. Η προσφορά του στο χώρο της επιστήμης, του πολιτισμού και του θεάτρου αναγνωρίστηκε μέσα από αυτή την ξεχωριστή βραδιά, όπου φίλοι, συνεργάτες και θεατρόφιλοι απέτισαν φόρο τιμής στο έργο και την προσωπικότητά του.

@anaisvathi1 Η κυρία Μαρία Καραχάλιου μας μιλά για το έργο του αείμνηστου Ιωάννη Οικονομίδη που αποτέλεσε πνευματικός ταγός του πολιτισμού των Ελλήνων του Βελγίου ! #ΡώτατηνΑναΐς #Βρυξέλλες #greeksinbrussels #ερασιτεχνικόθέατρο ♬ son original – Anaïs Vathi

 

Το μήνυμα του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου σημαδεύτηκε από το μήνυμα του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρου Τερζόπουλου, το οποίο διαβάστηκε από τον ηθοποιό, μουσικό και σκηνοθέτη Θοδωρή Οικονομίδη. Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης αναφέρθηκε στη δύναμη του θεάτρου να ενώνει τους ανθρώπους, να ξεπερνά σύνορα και να δημιουργεί γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και γενεών.

Η συγκυρία μάλιστα φέρνει τον ίδιο τον Θεόδωρο Τερζόπουλο στις Βρυξέλλες στις 7 Απριλίου, στο πλαίσιο του εορτασμού του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Ιαπωνίας 2024, όπου θα τιμηθεί μαζί με τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Tadashi Suzuki.

Θεατρικές παραστάσεις με ποικιλία και δυνατά μηνύματα

Η βραδιά συνεχίστηκε με ένα πλούσιο θεατρικό πρόγραμμα που ανέδειξε την ποικιλομορφία και τη δυναμική του ελληνικού ερασιτεχνικού θεάτρου στις Βρυξέλλες.

Η θεατρική ομάδα ΑΛΜΑ άνοιξε την αυλαία με τη δραματοποιημένη εκδοχή του δημοτικού τραγουδιού «Του Γεφυριού της Άρτας», αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα της ελληνικής παράδοσης. Ακολούθησε η Ομογενειακή Θεατρική Σκηνή με ένα απόσπασμα από το έργο «Ηρωίνη – Ελλάς 1-0» του Μάριου Μαλούχου, μια σκληρή ματιά στις εξαρτήσεις και την κοινωνική υποκρισία.

Το Ελληνικό Θέατρο Βελγίου παρουσίασε το έργο «Το Θείον Βρέφος» του Γιάννη Καλαβριανού, μια ανατρεπτική αφήγηση γύρω από τη θρησκεία και την ανθρώπινη ανάγκη για πίστη. Η ομάδα Θέσπις επέλεξε το ταχύδραμα «Μείναμε από βενζίνη» του Γιάννη Οικονομίδη, που μέσα από την υπαρξιακή του ατμόσφαιρα έφερε στο προσκήνιο το θέμα της μνήμης και της λήθης.

Δεύτερο μέρος: Από το κωμικό στο ποιητικό θέατρο

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τη θεατρική ομάδα Νότα Τεατράλε και το έργο «Σαν βγεις να οδηγήσεις στις Βρυξέλλες» της Βούλας Καγιάσα, μια σπαρταριστή σάτιρα για τις ιδιαιτερότητες της οδήγησης στη βελγική πρωτεύουσα. Ακολούθησε το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι με το μονόπρακτο «Η Στιτικέτσα / δυσκοιλιότητα» του Διονυσίου Ρώμα, που απέσπασε πρόσφατα βραβείο στο 17ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας.

Η ομάδα Y-GREC παρουσίασε τη «Μήδεια» του Μποστ, δίνοντας μια κωμική και καυστική ματιά στο κλασικό έργο του Ευριπίδη, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με τη Θεατρική Ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Βρυξελλών, η οποία παρουσίασε τα ταχυδράματα «Extremely Low Battery» και «Τα Γάντια», δύο έργα του Γιάννη Οικονομίδη που ασχολούνται με την ανθρώπινη μνήμη και τις προσωπικές απώλειες.

Μια βραδιά που άφησε το αποτύπωμά της

Ο πέμπτος κοινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στις Βρυξέλλες δεν ήταν απλώς μια εκδήλωση. Ήταν μια συνάντηση ανθρώπων που αγαπούν το θέατρο, που δημιουργούν, που θυμούνται. Η παρουσία και η μνήμη του Γιάννη Οικονομίδη ήταν έντονα αισθητές καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, αποδεικνύοντας ότι το θέατρο δεν είναι μόνο τέχνη, αλλά και μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι διοργανωτές ευχαρίστησαν όλους τους συμμετέχοντες και τους θεατές, ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη χρονιά, με την υπόσχεση ότι το ελληνικό ερασιτεχνικό θέατρο των Βρυξελλών θα συνεχίσει να εμπνέει, να συγκινεί και να εξελίσσεται.

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους!

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους άνθρωποι της τέχνης με ενεργή δράση στις Βρυξέλλες καθώς και εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button