Διεθνής επικαιρότητα

Βρετανία: «Crash test» για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ οι τοπικές εκλογές

Λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα αναδείξουν νέα κυβέρνηση στην Μεγάλη Βρετανία, σήμερα Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου, άνοιξαν οι κάλπες σε Αγγλία και Ουαλία για τις τοπικές εκλογές.

Πρόκειται για εκλογές crash test για τον Ρίσι Σούνακ καθώς αναμένεται να δείξουν πιθανότατα τις προθέσεις των εκατομμυρίων ψηφοφόρων πολιτών της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση των Τόρις, στην εξουσία εδώ και 14 χρόνια, είναι πιθανόν να χάσουν μέχρι και το ήμισυ των εδρών που κατέχουν σήμερα σε τοπικό επίπεδο.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ παραδέχθηκε ότι το Συντηρητικό Κόμμα αναμένεται να υποστεί «σημαντικές απώλειες».

Οι περισσότερες από τις έδρες που διακυβεύονται σήμερα είχαν ανανεωθεί το 2021, στο απόγειο της δημοτικότητας του Μπόρις Τζόνσον.

Οι ψηφοφόροι, στους οποίους περιλαμβάνονται κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κοινοπολιτείας, ψηφίζουν για να εκλέξουν 11 δημάρχους και 2.500 δημοτικούς συμβούλους και να ανανεώσουν εξ ολοκλήρου την σύνθεση της Συνέλευσης του Λονδίνου.

Στην βρετανική πρωτεύουσα, ο δήμαρχος Σαντίκ Καν, του Εργατικού Κόμματος, διεκδικεί τρίτη θητεία. Θεωρείται φαβορί απέναντι στην συντηρητική υποψήφια Σούζαν Χολ.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα προς δύο συντηρητικούς συμβούλους, την Αντι Στιλ στα Γουέστ Μίντλαντς και το Μπεν Χούτσεν στη Τις Βάλεϊ, στην κεντρική και την βορειοανατολική Αγγλία αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους πολιτικούς σχολιαστές, το πολιτικό μέλλον του Ρίσι Σούνακ μπορεί βραχυπρόθεσμα να εξαρτάται από την επανεκλογή τους, η οποία θα έδινε ελπίδες για ανάκαμψή του εν όψει των βουλευτικών εκλογών, η ημερομηνία των οποίων δεν έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, αλλά θα πρέπει να διεξαχθούν πριν από το τέλος του έτους.

Οι Εργατικοί είναι φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές και οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν προβάδισμα είκοσι ποσοστιαίων μονάδων επί των Τόρις.

Οι ψηφοφόροι του Μπλάκπουλ καλούνται να επιλέξουν σήμερα τον νέο τους βουλευτή μετά την παραίτηση τον Μάρτιο του συντηρητικού Σκοτ Μπέντον εξαιτίας υπόθεσης λόμπινγκ. Και στην εκλογή αυτή, το Εργατικό Κόμμα θεωρείται φαβορί.

Για πρώτη φορά σε τοπικές εκλογές οι ψηφοφόροι είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν έγγραφο πιστοποίησης ταυτότητας.

Το μέτρο, που επικρίθηκε σφοδρά, εισήχθη από τους Συντηρητικούς με νόμο το 2022 και έχει ως στόχο την καταπολέμηση της νοθείας. Ως πιστοποιητικό ταυτότητας γίνεται δεκτό το διαβατήριο, το δίπλωμα οδήγησης, μέχρι και η κάρτα του λεωφορείου για τους ηλικιωμένους.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 22.00 τοπική ώρα (00.00 ώρα Ελλάδος) και τα αποτελέσματα αναμένονται από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button