Ανατολική Μακεδονία και ΘράκηΜακεδονίαΤοπικές Είδησης

Περιφέρεια ΑΜ-Θ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης εκμεταλλεύεται πολιτικά τους πληγέντες σε Διαλεχτό, Αβραμυλιά, Ξεριά και Μυρτόφυτο!

Ευθύνες για την οδό που ακολούθησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και συγκεκριμένα η Αντιπεριφέρεια Καβάλας στο θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων πολιτών των Κοινοτήτων Διαλεχτού, Αβραμυλιάς, Ξεριά και Μυρτoφύτου από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα επιλυθεί το πρόβλημα ανέδειξε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία Μακάριου Λαζαρίδη [διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ].

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, απαντώντας στον Μακάριο Λαζαρίδη, τονίζει ότι η καταβολή των αποζημιώσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας θα γίνει στους δικαιούχους εφάπαξ (σε μία μόνο δόση), αιτιολογώντας γιατί επικράτησε αυτή η λύση [η απάντηση Τοψίδη εδώ].

Σήμερα, η Διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επανέρχεται στο ζήτημα με «μία ακόμη απάντηση στον Μακάριο Λαζαρίδη» επί του ίδιου θέματος:

«Επί του θέματος που ανέκυψε με τις προκαταβολές των αποζημιώσεων για τους πληγέντες των Κοινοτήτων Διαλεχτού, Αβραμυλιάς, Ξεριά και Μυρτοφύτου, από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές, κακώς επιχειρήθηκε να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τον βουλευτή Μακάριο Λαζαρίδη, με συνέπεια να παρασύρει σε αυτό το λάθος δρόμος και ορισμένα τοπικά ΜΜΕ.

Το θέμα της καταβολής ή όχι προκαταβολής στις αποζημιώσεις είναι ουσιαστικά επιλογή των δικαιούχων. Επιπλέον, οφείλουμε να επισημάνουμε κάτι που ίσως να αγνοεί ο κ. Λαζαρίδης και αυτό είναι, ότι εάν ακόμη και ένας από  τους δικαιούχους αιτούνταν ή αιτηθεί προκαταβολής, η υπηρεσία θα συντάξει καταλόγους για προκαταβολή προς όλους του δικαιούχους. Αλλά ως τώρα αντίστοιχο αίτημα δεν υπήρξε παρά την ενημέρωση που παρείχαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες στους δικαιούχους.

Ως εκ τούτου, με βάση την κοινή λογική, δεν υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης, ούτε του Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη, ούτε και του Αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρου Μαρκόπουλου, αλλά ούτε και των προκατόχων τους, για την μη καταβολή των αποζημιώσεων, αφού αυτό είναι θέμα απόφασης των ίδιων των δικαιούχων. Επιπλέον αν 1.000 ευρώ ως προκαταβολή είναι πολλά ή λίγα, αυτό είναι ζήτημα που αξιολογήθηκε από τους ίδιους τους δικαιούχους και οι όποιοι δεν συμφώνησαν να ζητήσουν από τον κ. Λαζαρίδη την γνώμη του!

Είναι άξιο λόγου, το γιατί ο κ. Λαζαρίδης δεν φρόντισε επί των ημερών του πρώην Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου να εκκινήσει την διαδικασία των αποζημιώσεων και των προκαταβολών, ώστε σήμερα να μην αναγκάζεται να πράττει με σημαντική καθυστέρηση όσα δεν φρόντισε, σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα.

Αντί λοιπόν ο κ. Λαζαρίδης, να εκφράζει την «θλίψη του και την αγανάκτησή του», καθώς επίσης, αντί να ζητάει από  την ηγεσία της Περιφέρειας ΑΜΘ να απολογηθεί, ας φροντίσει να ενημερωθεί αρμοδίως. Η υπηρεσία… έπραξε ό,τι ήταν νόμιμο και προς το συμφέρον των πληγέντων, με άμεση επικοινωνία με τους ίδιους. Ο βουλευτής, δημιουργεί απλά αρνητικές εντυπώσεις για την σχέση του με την Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ για το συμφέρον των πολιτών θα βοηθούσε το μέγιστο μια θετική και υπεύθυνη στάση.

Σημ. Παρεμπιπτόντως στο Μυρτόφυτο δεν υπήρξε καμία αίτηση αποζημίωσης όσον αφορά την αρμοδιότητα της Περιφέρειας».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button