ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Κορυφαίο σε Ελλάδα και Κύπρο – Στο 2% των καλύτερων ιδρυμάτων παγκοσμίως

Το 94,6% των αποφοίτων του Πανεπιστημίου εργοδοτούνται εντός 18 μηνών από την ολοκλήρωση των σπουδών τους

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) κατατάσσεται #1 σε Κύπρο και Ελλάδα μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με την έκδοση της κατάταξης Times Higher Education (THE) World University Rankings για το 2024.

Αντίστοιχα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται ανάμεσα στα κορυφαία 501-600 πανεπιστήμια στον κόσμο, δηλαδή στο 2% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως και καταλαμβάνει τη θέση #155 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φοιτούν σήμερα περισσότεροι από 6.000 Έλληνες φοιτητές, ενώ τα προγράμματα σπουδών του έχουν παρακολουθήσει, από την αρχή της λειτουργίας του, περισσότεροι από 26.000 Έλληνες.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι περισσότεροι Έλληνες φοιτητές εμπιστεύονται για τις σπουδές τους το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από κάθε άλλο ίδρυμα του εξωτερικού.

Σημειώνεται δε, ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει, εδώ και χρόνια, κοινά προγράμματα σπουδών με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ διατηρεί συνεργασίες με πολλούς οργανισμούς που εδρεύουν στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 94,6% των αποφοίτων του Πανεπιστημίου εργοδοτούνται εντός 18 μηνών από την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Το Γραφείο Ενημέρωσης και Εγγραφών Ελλάδας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θα πραγματοποιήσει κατά τον μήνα Ιούλιο, σε διάφορες πόλεις, έναν νέο κύκλο Ημερίδων Ενημέρωσης για Έλληνες ενδιαφερόμενους. Το αναλυτικό πρόγραμμα βρίσκεται εδώ.

_University_of_Nicosia_UNIC

Παγκόσμιες Πανεπιστημιακές Κατατάξεις

Οι πανεπιστημιακές κατατάξεις έχουν σημαντική αξία γιατί παρέχουν μία αντικειμενική και συγκριτική αξιολόγηση της ποιότητας και της απόδοσης των πανεπιστημίων, προσφέροντας πληροφορίες για την ποιότητα της διδασκαλίας, της έρευνας, της επίδρασης στην κοινωνία, τη διεθνή προοπτική και άλλους δείκτες απόδοσης.

Αυτό επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους φοιτητές, τους ερευνητές και τους εργοδότες να συγκρίνουν και να επιλέξουν τα πανεπιστήμια που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες τους. Οι κατατάξεις, επίσης, προωθούν τον ανταγωνισμό μεταξύ των πανεπιστημίων, καθώς αυτά προσπαθούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους για να καταταχθούν ψηλότερα, κάτι που προάγει την πρόοδο και την καινοτομία στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας.

_University_of_Nicosia_UNIC

Αξιολόγηση Ποιότητας της Προσφερόμενης Εκπαίδευσης

Από τις πιο δημοφιλείς και αξιόπιστες κατατάξεις είναι αυτή του Times Higher Education (THE) World University Rankings: Εκδόθηκε πρώτη φορά το 2004 και βασίζεται σε 13 κριτήρια, όπως η Διδασκαλία, το Ερευνητικό Περιβάλλον, η Ποιότητα της Έρευνας, η Βιομηχανία και η Διεθνοποίηση.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο, καθώς παρέχει μία αντικειμενική και αξιόπιστη αξιολόγηση της συνολικής ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχει ένα πανεπιστήμιο, vis a vis τη συνολική ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχουν τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. 

Σύμφωνα με αυτή, η κατάταξη ελληνικών και κυπριακών πανεπιστημίων για το 2024 είναι η ακόλουθη:

table-rankings-2024-1200x1350.jpg

Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα σε 5 Διαφορετικούς Τομείς

Tα αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης του Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject 2024 κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στις θέσεις #1 στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών, #1* στον τομέα της Εκπαίδευσης και #1** στον τομέα της Ψυχολογίας σε Κύπρο και Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας την ηγετική του θέση στους εν λόγω τομείς.

Στον πίνακα πιο κάτω συνοψίζονται οι κατατάξεις του Πανεπιστημίου στους πέντε τομείς:

Τομέας

Κύπρος

Κύπρος και Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Ένωση

Παγκόσμιο

Επιχειρήσεων και Οικονομικών

1

1

45

201-250

Εκπαίδευσης

1*

1*

46

201-250

Ψυχολογίας

1*

1**

79

301-400

Κοινωνικών Επιστημών

3

7

132

501-600

Κλινικής και Υγείας

2***

7****

168

601-800

* μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου

** μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

*** μαζί με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

**** μαζί με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Τέλος, η πρόσφατη έκδοση 2024 της κατάταξης Times Higher Education (THE) Young University Rankings τοποθετεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στη θέση #115 παγκοσμίως, ανάμεσα στα πανεπιστήμια που έχουν 50 ή λιγότερα χρόνια λειτουργίας.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φιλοξενεί σήμερα άνω των 12.500 φοιτητών από περισσότερες από 100 χώρες. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και ασφαλώς, η Ελλάδα.  

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button