Βούτες: Χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους – Σπίτια ετοιμόρροπα, αγωνία και εκκενώσεις εν μέσω ρηγματώσεων (vid)

Ράνια Μωραΐτη
ακρόαση άρθρουΒούτες: Χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους – Σπίτια ετοιμόρροπα, αγωνία και εκκενώσεις εν μέσω ρηγματώσεων (vid)
Δεν έχει προηγούμενο η αγωνία των κατοίκων των Βουτών, που από τη μια μέρα στην άλλη βλέπουν τα σπίτια τους να μετατρέπονται σε εστίες κινδύνου, υπό το βάρος των ρηγματώσεων. Σε τέσσερις περιπτώσεις, οι μηχανικοί του Δήμου Ηρακλείου έκαναν σύσταση προς τους ιδιοκτήτες να μην παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους, ενόψει και του ελέγχου από τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, που θα κάνουν τον χαρακτηρισμό των κτιρίων
Δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν αυτό που τους έχει συμβεί και που τους οδηγεί έξω από τα σπίτια τους.
Ο λόγος για κατοίκους των Βουτών Ηρακλείου που, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν, βλέπουν τη γη να ανοίγει κάτω από τα πόδια τους και τις ρηγματώσεις να καθιστούν τα σπίτια τους επικίνδυνα για διαμονή.
Σε τέσσερις περιπτώσεις κρίθηκε απαραίτητη από μηχανικούς του Δήμου Ηρακλείου η σύσταση προς τους ιδιοκτήτες να μην παραμείνουν μέσα στα σπίτια.
Ανάμεσα στους κατοίκους που οι περιουσίες τους έχουν υποστεί καταστροφές είναι η κ. Γωγώ, 67 ετών, καρκινοπαθής, που όπως λέει δεν πρόκειται να αφήσει το σπίτι της, το οποίο με κόπο και δάνειο κατάφερε να ανακαινίσει πριν από ενάμιση περίπου χρόνο.
►Διαβάστε επίσης: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα οι Βούτες – Σοβαρές ρηγματώσεις και καθιζήσεις προκαλούν ανησυχία (έγγραφο)
Το ίδιο και η κ. Τούλα, που μετράει τις ρηγματώσεις μέσα στο σπίτι της, ακόμη και πάνω από τα κρεβάτια των παιδιών της.
Σε κάποιες περιπτώσεις, κάτοικοι έστειλαν σε συγγενείς και φίλους για διαμονή τα παιδιά τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις άνθρωποι δεν έχουν πού να πάνε. Όπως στην περίπτωση του νέου που ζει με την άρρωστη μητέρα του, σε ένα πολύ παλιό σπίτι, που τόσο ο χρόνος, όσο και ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι, και τώρα οι ρηγματώσεις, έχουν καταστήσει σχεδόν ερείπιο.
Οι έλεγχοι ξεκίνησαν σήμερα από νωρίς το πρωί παρουσία του Ευθύμη Λέκκα και με στόχο όχι μόνο να αναδειχθεί η αιτία, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου που είναι σε εξέλιξη.
Παρά την ανησυχία στην περιοχή και την κρισιμότητα των ελέγχων, τόσο ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, όσο και ο δήμαρχος Ηρακλείου εξήγησαν ότι δεν χρειάζεται πανικός.