ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Βούτες: Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα για το νερό – «Αχτίδα αισιοδοξίας η σταθεροποίηση του φαινομένου» – Ο προϊστάμενος του ΕΑΓΜΕ στην ΚΡΗΤΗ ΤV (vids)

Η υγρασία στο επίκεντρο της επιστημονικής διερεύνησης – Η περιοχή παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης – Όσα είπε ο Προϊστάμενος Μονάδας Κρήτης ΕΑΓΜΕ Γιάννης Μιχαλάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ ΤV

Παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή των Βουτών του Δήμου Ηρακλείου, καθώς οι ρηγματώσεις σε κατοικίες και υποδομές συνεχίζουν να προκαλούν ανασφάλεια στους κατοίκους, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σχετική σταθεροποίηση της κατάστασης.

► Διαβάστε επίσης: Ξεκίνησαν τα πρόσθετα μέτρα στις Βούτες – Προσωρινό εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή

Από σήμερα, συνεργεία της ΔΕΥΑΗ προχωρούν στην  αντικατάσταση της υδροδότησης στην επίμαχη περιοχή με προσωρινό εξωτερικό δίκτυο.

Ταυτόχρονα, αναζητούν υπόσκαφα πηγάδια για να αδειάσουν τις όποιες ποσότητες νερού ενώ ελέγχουν το  εσωτερικό των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης για πιθανές διαρροές.  Στις Βούτες βρέθηκε σήμερα και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μιχάλης Καραμαλάκης 

Η αγωνία των κατοίκων είναι διάχυτη, με φόντο τις ζημιές που έχουν υποστεί σπίτια και κοινόχρηστοι χώροι, ωστόσο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι δεν παρατηρείται αύξηση στις ρωγμώσεις των κτιρίων τις τελευταίες 48 ώρες.   

Στις Βούτες βρέθηκε και ο Μιχάλης Καραμαλάκης μαζί με τους συνεργάτες του, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΥΑΗ , στο πλαίσιο καταγγελίας που έγινε από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος , από τον Μάρτιο του 2023, ζητούσε την άμεση παρέμβαση της δημοτικής επιχείρησης.

Αν και δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί τι προκάλεσε τις μετακινήσεις, η Προϊσταμένη της Διευθέτησης Τεχνικής Γεωλογίας του ΕΑΓΜΕ Ελευθερία Μπογιατζή θεωρεί εξαιρετικά πιθανό ο παράγοντας της υγρασίας να συντελεί στην εκδήλωση του φαινομένου.  Μάλιστα, σε πρόσφατη σύσκεψη εργασίας στη Λότζια, παρουσία επιστημόνων, αναφέρθηκε ένα ευπαθές υπέδαφος από μάργες και ενδεχομένως γύψους όπως είναι το συγκεκριμένο, μπορεί να επηρεασθεί ακόμα και από μικρές αλλά μακροχρόνιες διαρροές. 

Η υγρασία στο επίκεντρο της επιστημονικής διερεύνησης – Εντοπίστηκαν ύποπτες διαρροές

Ο Γιάννης Μιχαλάκης, προϊστάμενος της Μονάδας Κρήτης του ΕΑΓΜΕ, σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, ανέδειξε τον παράγοντα της υγρασίας ως πιθανή βασική αιτία του φαινομένου. Όπως τόνισε, οι αυτοψίες επικεντρώθηκαν στα ανώτερα γεωλογικά στρώματα της περιοχής, με στόχο να εντοπιστούν υπόγειες διαρροές που μπορεί να επηρεάζουν το γεωλογικό υπόβαθρο.

Κατά τη διάρκεια εκτεταμένων εργασιών πεδίου, που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Απριλίου, οι επιστήμονες του ΕΑΓΜΕ κατέγραψαν τέσσερα ίχνη εδαφικής παραμόρφωσης, τα οποία φαίνεται να ακολουθούν τη διαδρομή του υφιστάμενου εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης. Η διάχυση νερού σε συγκεκριμένα σημεία θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για την ερμηνεία του φαινομένου.

Διαρροές στο δίκτυο και καθίζηση του εδάφους – Σημαντικά ευρήματα

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλάκη, σε μια περίπτωση διαπιστώθηκε μετατόπιση αγωγού ύδρευσης κατά 10 εκατοστά, πιθανό αποτέλεσμα διάχυσης νερού διάρκειας 8-10 ημερών. Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως ποια ήταν η ακριβής αιτία και ποιο το αποτέλεσμα, τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη πως το υπόγειο νερό μπορεί να λειτούργησε ως καταλύτης αστάθειας για το εύθραυστο υπέδαφος της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία 3,5 24ωρα δεν έχουν καταγραφεί νέες μεταβολές ή επιδείνωση του φαινομένου, στοιχείο που, σύμφωνα με τους ειδικούς, δημιουργεί περιθώριο αισιοδοξίας. Όπως δήλωσε ο κ. Μιχαλάκης: «Παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο, είμαστε σε φάση συγκέντρωσης και αξιολόγησης δεδομένων, ενώ η συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, τη ΔΕΥΑΗ και τους λοιπούς φορείς είναι καθοριστική για τη σωστή διαχείριση της κατάστασης. Θα πρέπει να κοιτάξουμε όλες τις παραμέτρους και το πως θα πάρουμε τον έλεγχο της κατάστασης όσο είναι αυτό εφικτό, για να εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο τους ελέγχους».

Αναμένεται επίσημη έκθεση και επιχειρησιακό σχέδιο παρέμβασης

Μέσα στις επόμενες ώρες, ο Δήμαρχος Ηρακλείου αναμένεται να παραλάβει γραπτή σύνοψη από τις αυτοψίες και τα προκαταρκτικά συμπεράσματα των γεωλόγων. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνταξη της επιστημονικής έκθεσης του ΕΑΓΜΕ, που θα περιλαμβάνει τεχνικές εισηγήσεις και μέτρα πρόληψης για τη συνέχεια.

Σημαντική υπήρξε και η συμβολή του καθηγητή Κ. Λουπασάκη, ο οποίος, όπως ανέφερε ο κ. Μιχαλάκης, συνέβαλε στην αναλυτική χαρτογράφηση των παραμορφώσεων, ενισχύοντας την επιστημονική τεκμηρίωση.

Σε περίπτωση σεισμικής δραστηριότητα, η οποία θα μπορούσε να εντείνει τις υπόγειες μετακινήσεις ή να προκαλέσει νέες ρηγματώσεις. «Κρατάμε το αισιόδοξο στοιχείο της σταθεροποίησης, αλλά παραμένουμε σε πλήρη ετοιμότητα. Σίγουρα ένας σεισμός δεν παύει να αυξάνει τον κίνδυνο, να δημιουργεί συνθήκες που θα χαλάνε τις όλες προσπάθειες που γίνονται», σημείωσε ο επικεφαλής του ΕΑΓΜΕ στην Κρήτη.

Δείτε όσα ανέφερε στο κεντρικό δελτίο της ΚΡΗΤΗ ΤV

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button