ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Κρήτη: «Αυξημένα τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ πριν τα 18 στο Λασίθι» – Προειδοποίηση για κρυμμένο πρόβλημα από την Ιεράπετρα

Εσπερίδα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα με θέμα τη μείωση της χρήσης του αλκοόλ και της κοινωνικής επιβάρυνσης που επιφέρει.

Σοβαρό προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εσπερίδα «Όσο λιγότερο, τόσο καλύτερα» στην Ιεράπετρα, με φόντο την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ στην Κρήτη και ειδικότερα στο Λασίθι. Παρά τις χαμηλές επιδόσεις του νομού σε τροχαία που σχετίζονται με μέθη, η πρώιμη εξοικείωση με το ποτό, ακόμα και από την παιδική ηλικία, αναδεικνύεται σε «σιωπηλό κίνδυνο» για τη δημόσια υγεία.

Επιστήμονες και θεσμικοί φορείς έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως το Λασίθι – όπως και ολόκληρη η Κρήτη – παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ πριν την ηλικία των 18 ετών, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Η εσπερίδα με θέμα αλκοόλ με τίτλο «Όσο λιγότερο, τόσο καλύτερα» έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιεράπετρας και ήταν ανοιχτή για το κοινό. Διοργανώθηκε από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, σε συνεργασία με το Δίκτυο Αλκοολογίας Κρήτης (Εργαστήριο Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλκοολογικό Ιατρείο Πα.Γ.Ν.Η., Σύλλογος ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα Αλκοόλ «ΚΟΠΑ») και του Δήμου Ιεράπετρας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα της Εταιρεία Γενικής /Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ».

Ο διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου μας είπε ότι , «στόχος της δράσης ήταν η ενημέρωση των πολιτών και ειδικότερα των γονέων και νέων ατόμων για τις επιπτώσεις της προβληματικής κατανάλωσης αλκοόλ, η παροχή υποστήριξης σε άτομα που ήδη έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ ή αναμένεται να έχουν στο εγγύς μέλλον και η παροχή εργαλείων και γνώσεων για την μείωση της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ και της κοινωνικής επιβάρυνσης που επιφέρει.

Το αλκοόλ αποτελεί τον έβδομο παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο και αναπηρίες παγκοσμίως. Είναι αιτιολογικός παράγοντας για πάνω από 200 ασθένειες, όπως: καρκίνος, κίρρωση του ήπατος, παθήσεις καρδιάς και αγγείων, ψυχιατρικές και συμπεριφορικές διαταραχές. Επιπλέον είναι η αιτία θανάτων και αναπηριών από τροχαία ατυχήματα, τραύματα και επεισόδια βίας.

Η εσπερίδα εντάσσεται στο γενικότερο Πρόγραμμα Παρεμβάσεων Πρωτογενούς Πρόληψης της κατανάλωσης αλκοόλ με τίτλο: «Άνοιξη Πρόληψης Αλκοόλ 2025», το οποίο επί σειρά ετών αποτελεί ετήσιο θεσμό στην Κρήτη.

Για το έτος 2025 υλοποιείται κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, και Μάιο, με τη συνεργασία Δήμων, Πολιτιστικών Συλλόγων και θεσμικών φορέων του νησιού, σε συνέχεια και παράλληλα με τις παρεμβάσεις σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κρήτης που υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε εκπαιδεύσει τουλάχιστον 14.000 μαθητές από 13 σχολεία ενώ για το τρέχον έτος έχουμε ξεπεράσει τους 4000 μαθητές. Μέσω προγραμμάτων και σε συνεργασία με τους Δήμους προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές και αυτό είναι σημαντικό γιατί το παιδί μέσω ενός παιχνιδιού που γίνεται από εξειδικευμένα στελέχη θα ακούσει 10 πράγματα, θα αφομοιώσει κάποια από αυτά, και θα τα συζητήσει με τους φίλους του. Στο Λασίθι λόγω κουλτούρας οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στο ποτό. Είναι μια κουλτούρα που τη ζούμε όλοι μέσα από το σπίτι μας, και είναι συνδεδεμένη με τη χαρά, με τη λύπη, με την παρέα και άθελα μας , μεταξύ μας επικοινωνούμε μέσω της ρακής η άλλου ποτού και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σταματήσει. Η Κρήτη έχει τα πρωτεία στη χρήση αλκοόλ σε όλη την Ελλάδα. Οι νεολαίοι μας σε ποσοστό 16% έχουν δοκιμάσει ένα ποτό, η έχουν βρεθεί σε κάποιο αυτοκίνητο που έστω ένας από την παρέα είναι σε κατάσταση μέθης, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες τα ποσοστά είναι πολύ πιο δραματικά», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαβασιλείου.

Ο κ. Νεκτάριος Πσπαβασιλείου

Ο διοικητής του Α.Τ. Ιεράπετρας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Τζουμάκας μας είπε ότι, «η Κρήτη είναι δυστυχώς στις πρώτες θέσεις Πανελλαδικά στη χρήση του αλκοόλ και στα τροχαία ατυχήματα, τα οποία δεν οφείλονται μόνο στη μέθη. Είναι πολλοί οι παράγοντας που οδηγούν στα τροχαία ατυχήματα. Εμείς οι Κρητικοί έχουμε την τάση όταν βρεθούμε σε κάποια κοινωνική εκδήλωση να πίνουμε ένα ποτό παρά πάνω. Αυτό δεν είναι πάντα κακό. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε πάντα τις συνέπειες που έχει το αλκοόλ στον οργανισμό μας. Ο νομός Λασιθίου δεν είναι στις περιοχές με το μεγαλύτερο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων. Είμαστε σε καλό επίπεδο ειδικά εδώ στην Ιεράπετρα όπου δεν έχουμε σοβαρά τροχαία ατυχήματα η δυστυχήματα που να οφείλονται στη μέθη έχουν βοηθήσει σε αυτό οι δράσεις ευαισθητοποίησης που κάνουμε τακτικά όλες οι υπηρεσίες», πρόσθεσε ο κ. Νίκος Τζουμάκας.

Νίκος Τζουμακας
Ο κ. Νίκος Τζουμάκας

Η κ. Αθηνά Καρπούζη γενική οικογενειακή ιατρός και αντιπρόεδρος της εταιρείας «Ιπποκράτης» μας είπε ότι, «το αλκοόλ είναι κάτι που ρέει μέσα στα σπίτια από τα παλιά χρόνια, στις γιορτές στα πανηγύρια στο οικογενειακό τραπέζι, όπου υπάρχουν πάντα τα ποτήρια γεμάτα με ρακή η κρασί με τα οποία έχουμε αποκτήσει μια κουλτούρα εξοικείωσης. Αυτό μπορεί να αποτελέσει τον αόρατο κίνδυνο, γιατί είμαστε τόσοι εξοικειωμένοι που το θεωρούμε κανονικό. Έτσι τολμούμε να το δοκιμάσουμε σε ακόμα μικρότερες ηλικίες. Έχει τύχει πολλές φορές να δούμε παιδιά εφηβικής ηλικίας που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία σε κατάσταση μέθης. Και αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα. Γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει ένας έφηβος. Όλοι έχουμε δοκιμάσει σε μικρή ηλικία ένα ποτό αλλά το να φτάνει ένα παιδί σε αυτή την κατάσταση είναι ένα καμπανάκι ιδίως όταν αυτό επαναλαμβάνεται. Οι προσπάθειες της ενημέρωσης που κάνουμε θα φέρουν μετά από καιρό κάποια καλά αποτελέσματα», μας είπε μεταξύ άλλων η κ. Αθηνά Καρπούζη.

Αθηνά Καρπούζη
Η κ. Αθηνά Καρπούζη

Ο κ. Γιάννης Μουζάς ιατρός γαστρεντερολόγος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης μας είπε ότι, «έχουμε μια εικόνα για τον νομό Λασιθίου από το αλκοολογικό ιατρείο του ΠΑΓΝΗ όπου έρχονται οικογένειες όταν υπάρχει μια κρίση αλκοολισμού, καθώς και από τις παρεμβάσεις που κάνουμε στα σχολεία. Τα συμπεράσματα που βγάζουμε είναι παρόμοια με τους άλλους Νομούς της Κρήτης. Πριν από την ηλικία των 18 χρονών ξέρουμε από τις μελέτες που κάνουμε εδώ και 20 χρόνια ότι και εδώ στο Λασίθι υπάρχει αυξημένο ποσοστό σε σχέση με το γενικό Ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρήση αλκοόλ. Αποτελεί πρόβλημα και στο Λασίθι αλλά και στο Ηράκλειο. Είναι ένα πρόβλημα που είναι κρυμμένο. Περισσότερο από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση βοηθούν στη λύση αυτού του προβλήματος τα οικονομικά μέτρα και οι αυστηροί έλεγχοι αυτών που πουλούν το αλκοόλ. Ειδικά αυτοί που το προσφέρουν στα μαγαζιά τους, δεν πρέπει να το δίνουν στους νέους κάτω των 18 χρονών», κατέληξε ο κ. Γιάννης Μουζάς.

Γιάννης Μουζάς
Ο κ. Γιάννης Μουζάς

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button