ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου: «Επιχειρήσεις στα όρια, ξένες εταιρείες στα ταμεία» – Ερώτηση του Κ. Βελόπουλου στην Βουλή – Στο μικροσκόπιο η διαχείριση

Κοινοβουλευτική παρέμβαση Βελόπουλου για το Βιομηχανικό Πάρκο Ηρακλείου – Ερωτήματα για διαχείριση, επιβαρύνσεις και εταιρική σύνθεση

Στο επίκεντρο του κοινοβουλευτικού ενδιαφέροντος, μετά και από την σχετική ερώτηση του Λευτέρη Αυγενάκη, τίθεται η διαχείριση των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙ.ΠΕ.) από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., με αφορμή τη λειτουργία του Βιομηχανικού Πάρκου Ηρακλείου Κρήτης, καθώς ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.

Η ερώτηση επικεντρώνεται στις συνθήκες που επικρατούν στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, στη μεταβίβαση μετοχών της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. σε εταιρείες αγνώστων στοιχείων, και στις επιβαρύνσεις που καταγγέλλεται ότι αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός του πάρκου.

Ο κ. Βελόπουλος σημειώνει ότι η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.,, ανήκει κατά 65% στην Τράπεζα Πειραιώς και κατά 35% στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, το ποσοστό αυτό έχει μεταβιβαστεί σε εταιρεία ονόματι STRIX HOLDINGS LP, με άγνωστη μετοχική σύνθεση και έδρα.

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική ερώτηση, επιχειρήσεις εγκατεστημένες στο Βιομηχανικό Πάρκο Ηρακλείου αντιμετωπίζουν ακραίες χρεώσεις, μεταξύ των οποίων:

  • Υπέρογκα τέλη και εισφορές,

  • Εξοντωτικές αναγκαστικές αναβαθμίσεις,

  • Ανισομερείς οικονομικές απαιτήσεις,
    οι οποίες οδηγούν σε οικονομική ασφυξία τις επιχειρήσεις, αυξάνοντας το λειτουργικό τους κόστος, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητά τους, και εν τέλει, όπως επισημαίνει ο κ. Βελόπουλος, οδηγούν σε:

  • Αναγκαστική μετακύλιση του κόστους στον καταναλωτή,

  • Αύξηση των απολύσεων και της ανεργίας,

  • Κλείσιμο μικρότερων επιχειρήσεων, με επιβίωση μόνο για τους ισχυρότερους οικονομικούς παίκτες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης καλεί τους Υπουργούς να απαντήσουν:

  • Είναι σε γνώση σας οι συνθήκες που καταγγέλλονται στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου; Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε;

  • Ποια είναι η ακριβής μετοχική δομή των εταιρειών STRIX HOLDINGS LP, STRIX ASSET MANAGEMENT LTD και BLANTYRE CAPITAL;

  • Διαθέτουν οι εταιρείες αυτές ΓΕΜΗ και ΑΦΜ στην Ελλάδα;

  • Είναι αληθές ότι το fund BLANTYRE CAPITAL δραστηριοποιείται στον τομέα των κόκκινων δανείων;

  • Ποια είναι τα ετήσια έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη λειτουργία των 29 ΒΙ.ΠΕ. της ΕΤΒΑ από το 2022 έως σήμερα;

Τέλος, ο κ. Βελόπουλος κάνει λόγο για τεράστια αύξηση της κερδοφορίας της διαχειρίστριας εταιρείας, η οποία – σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει – εκτοξεύθηκε από 900.000 ευρώ το 2022 σε 2,3 εκατ. ευρώ το 2024, εν μέσω πίεσης για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις.

Η σχετική ερώτηση: «Η εταιρεία ETBA ΒΙΠΕ, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, ανήκει κατά 65% στην Τράπεζα Πειραιώς και κατά 35% στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, ενώ κατέχει, όπως η ίδια αναφέρει, ένα δίκτυο 29 Βιομηχανικών Περιοχών σε όλη τη χώρα (δηλ. Βιομηχανικών περιοχών, Βιομηχανικών Πάρκων, Βιοτεχνικών πάρκων κλπ.), μεταξύ των οποίων και το Βιομηχανικό Πάρκο Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα, δε, με το άρθρο 3 του ν. 4982/2022, είναι, προφανώς, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Α.Δ.Ε.Π.).

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες από παράγοντες της αγοράς, ποσοστό 65% της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ παραχωρήθηκε σε άλλη εταιρεία και συγκεκριμένα, στην εταιρεία STRIX HOLDINGS LP, αγνώστου μετοχικής σύνθεσης και έδρας. Η εταιρεία αυτή ανέθεσε περαιτέρω τη διαχείριση των Επιχειρηματικών Πάρκων στην εταιρεία STRIX ASSET MANAGEMENT LTD, αγνώστου επίσης έδρας, στην οποία φέρονται ως μέτοχοι η εταιρεία BLANTYRE CAPITAL κατά 75%, ένα Fund, επίσης αγνώστου μετοχικής σύνθεσης και έδρας, και η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, κατά 25%. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το Fund αυτό εμπλέκεται στην Ελλάδα και με “κόκκινα” δάνεια.

Από τη «περιφορά» της άνω εκμετάλλευσης δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το ποια είναι τα οφέλη του Δημοσίου εξ’ αυτής. Γιατί, ως γνωστόν, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δια της συμμετοχής του στο κεφαλαιακό σχήμα της Τράπεζας Πειραιώς, έχει το απαράγραπτο καταστατικό δικαίωμα να προκαλεί με τις πρωτοβουλίες και ενέργειές του οφέλη στο ελληνικό Δημόσιο.

Περαιτέρω, όμως, έχουν δημιουργηθεί πλείστα όσα προβλήματα επιβίωσης των επιχειρήσεων που βρίσκονται εγκατεστημένες στις ανωτέρω ΒΙ.ΠΕ. Συγκεκριμένα, μας καταγγέλλονται πρακτικές “αποικιοκρατικού” τύπου από την ανωτέρω εταιρεία διαχείρισης: Εξοντωτικά τέλη, εισφορές, υπέρογκες αλλά και άνισες χρεώσεις, επιβολή αναγκαστικών αναβαθμίσεων κ.λπ. Όλες αυτές οι παράλογες οικονομικές επιβαρύνσεις και η οικονομική πίεση σε βάρος των επιχειρήσεων που βρίσκονται μέσα στα ανωτέρω Επιχειρηματικά Πάρκα οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, στην αύξηση του λειτουργικού κόστους των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί, πρώτον, σε αναγκαστική μετακύλιση του κόστους στον τελικό καταναλωτή, με αύξηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, δεύτερον, σε συρρίκνωση των εν λόγω επιχειρήσεων, σε απόλυση εργαζομένων σε αυτές, και, τελικά, σε κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων, και τρίτον, σε αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού θα επιβιώσουν οι πιο εύρωστες οικονομικά επιχειρήσεις, που θα καταφέρουν να διαπραγματευτούν τις επιβαρύνσεις ή και να αντέξουν στην ανωτέρω οικονομική πίεση.

Επειδή, οι παραπάνω περιγραφόμενες συνθήκες που επικρατούν σε μια ΒΙ.ΠΕ., εν προκειμένω, αυτή του Ηρακλείου της Κρήτης, αποβαίνουν επιζήμιες και δυσχερείς για τις επιχειρήσεις που φιλοξενούνται στον εκεί χώρο, προκαλείται η περαιτέρω απορία για το πώς θα επωφεληθεί από την υποτιθέμενη υγιή ανάπτυξή τους το ελληνικό Δημόσιο, όταν θα φορολογήσει μια φθίνουσα κερδοφορία τους ή θα έχει να αντιμετωπίσει μια αυξανόμενη ανεργία στην παραπάνω περιοχή και όχι μόνο. Να σημειωθεί, και πάλι, πως σύμφωνα με πληροφορίες μας, η κερδοφορία της ανωτέρω διαχειρίστριας εταιρείας ήταν για το 2022 900.000 ευρώ, ενώ για το 2024 εκτοξεύτηκε στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ, προφανώς, χάρη στην τερατώδη αύξηση των επιβαρύνσεων στις αντίστοιχες επιχειρήσεις.

Τέλος, προκαλούνται εύλογα ερωτήματα για το αν μπορούν να λειτουργούν θεσμικά, μέσα στην ελληνική Επικράτεια και στην ελληνική αγορά, κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα, τα οποία δεν διαθέτουν ΓΕΜΗ και ΑΦΜ στην Ελλάδα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Είναι σε γνώση σας τα ανωτέρω, τα οποία έχουν καταγγελθεί σε μας, σχετικά με τις υπέρογκα αυξημένες οικονομικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στα ως άνω Επιχειρηματικά Πάρκα και ειδικά, σε αυτό του Ηρακλείου Κρήτης και αν ναι, ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για να τις αποτρέψετε;

  2. Ποια είναι η μετοχική σύνθεση των εταιρειών: STRIX HOLDINGS LP, STRIX ASSET MANAGEMENT LTD και BLANTYRE CAPITAL, ποια είναι η έδρα τους, ποιος είναι ο ελληνικός αριθμός του ΓΕΜΗ και ποιο είναι το ελληνικό ΑΦΜ τους;

  3. Αληθεύει ότι το Fund BLANTYRE CAPITAL ασχολείται με “κόκκινα” δάνεια στην Ελλάδα;

  4. Ποια είναι, κατ’ έτος, τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη λειτουργία των 29 ΒΙ.ΠΕ. της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., από το έτος 2022 έως σήμερα;».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button