Διεθνής επικαιρότητα

Βατικανό: Το πιθανό πρόβλημα στο Κονκλάβιο των Καρδιναλίων για την εκλογή νέου Πάπα

Το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα με τους Καρδινάλιους που θα λάβουν μέρος στο Κονκλάβιο για την εκλογή του διαδόχου του πάπα Φραγκίσκου, με το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, επικαλούνται ιταλικά δημοσιεύματα. 

«Extra omnes» (σ.σ. όλοι έξω). Αυτή είναι η φράση που σφραγίζει την αρχή της ψηφοφορίας κατά τη διάρκεια του Κονκλάβιου, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι οδηγούνται εκτός της Καπέλα Σιστίνα, πλην των εκλεκτόρων Καρδιναλίων, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή νέου Πάπα.

Σύμφωνα με τους κανόνες του Universi Dominici Gregis, στην εν λόγω περίπτωση, η διαδικασία θα εκκινήσει μεταξύ 6 και 10 Μαΐου.

Όπως αναφέρει η Rai, αυτή τη στιγμή έχουν δικαίωμα ψήφου 135 Καρδινάλιοι και δεν αποκλείεται, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, να δοθούν εξαιρέσεις στον κανόνα. Οι πραγματικοί εκλέκτορες είναι οι Καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών. Επί του παρόντος, από τους 253 Καρδινάλιους, οι 140 είναι κάτω από αυτό το ηλικιακό όριο.

Οι Καρδινάλιοι σε Θεία Λειτουργία

EPA/ANGELO CARCONI/ ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το πρόβλημα με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, μπορεί να προκύψει πρόβλημα με τους Καρδινάλιους που θα λάβουν μέρος στο Κονκλάβιο, με το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Η εν λόγω διαπίστωση οφείλεται στο γεγονός ότι το Σύνταγμα του Βατικανού φέρεται να προβλέπει, ως ανώτατο όριο συμμετεχόντων στο κάθε Κονκλάβιο που πραγματοποιείται στην Καπέλα Σιξτίνα, 120 Καρδινάλιους.

Δεν υπάρχει, σε καμία περίπτωση, δυνατότητα αποκλεισμού μέρους των υψηλόβαθμων κληρικών και δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί κλήρωση.

Η μόνη διέξοδος, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι να μπορέσει να αλλάξει -μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα- το Αποστολικό Σύνταγμα της Αγίας Έδρας, με αύξηση τoυ αριθμού των υποψηφίων και συνάμα εκλεκτόρων.

Δεδομένου του θανάτου του Ποντίφικα, η μόνη διέξοδος φαίνεται να είναι μια απόφαση του Συμβουλίου των Καρδιναλίων (το οποίο ασκεί, προσωρινά, την εξουσία στο Βατικανό), ώστε να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο εμπόδιο.

Διαφορετικά, η όποια εκλογή του νέου αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα μπορούσε ακόμη και να θεωρηθεί άκυρη.

Oι… εκπλήξεις

Επιπλέον, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα συνεχίσει ο επόμενος Πάπας τη διαδικασία ανανέωσης και μεταρρύθμισης στην Καθολική εκκλησία, η οποία έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί μέχρι το 2028.

Από το επερχόμενο Κονκλάβιο ίσως και να υπάρξουν εκπλήξεις, καθώς υπάρχει μια μειοψηφία δυσαρεστημένη από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του πάπα Φραγκίσκου, που θα αναζητήσει τρόπους να αλλάξει πορεία, αναφέρει το CNNi.

«Φαίνεται πιθανό ότι όποιος επιλεγεί ως Πάπας θα αναμένεται από τους Καθολικούς σε όλο τον κόσμο να συνεχίσει με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε ο Φραγκίσκος και να προσπαθήσει να συνεχίσει να θεσμοποιεί τις αλλαγές», εκτιμά το CNNi.

O καρδινάλιος Blase Cupich του Σικάγο και ο καρδινάλιος Oswald Gracias, ο «συνταξιούχος» αρχιεπίσκοπος της Βομβάης θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία, όπως μεταξύ άλλων και ο καρδινάλιος Christophe Pierre, πρώην πρεσβευτής του Πάπα στις Ηνωμένες Πολιτείες ή ο καρδινάλιος Arthur Roche, Βρετανός αξιωματούχος του Βατικανού.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button