ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

Στη Μεγάρχη το Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Φυτών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ενεργοποιείται η απόφαση το Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Φυτών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το οποίο, σύμφωνα με το νόμο Γαμβρόγλου, θα έχει έδρα τα Τρίκαλα.
Μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του πρώην δημοτικού σχολείου της Μεγάρχης ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπος Μπιλλίνης προκειμένου, σε συνεργία με τον δήμο Τρικκαίων, να διερευνηθεί η δυνατότητα στέγασης του Ινστιτούτου στις εγκαταστάσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία τότε υπουργού Παιδείας Κώστα Γιαβρόγλου προχώρησε με σχετικό νόμο (ν. 4589/2019) στην ίδρυση του ινστιτούτου φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό κέντρο Ιάσων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας .Στόχος της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας ήταν η λειτουργία του ινστιτούτου αυτού στην πόλη των Τρικάλων μιας και από αρχαιοτάτων χρόνων η περιοχή του Κερκέτιου όρους [Κόζιακας ] υπήρξε η κατ εξοχην περιοχή συλλογής βοτάνων και φυτών που χρησιμοποιούσε ο μεγάλος γιατρός της αρχαιότητας ο Ασκληπιός. Παράλληλα αυτή η προοπτική ανοίγει νέους ορίζοντες για τους ανθρώπους της περιοχής που ολοένα και περισσότεροι ασχολούνται με τα αρωματικά φυτά της πλούσιας φύσης των Τρικάλων κάνοντας δειλά δειλά και τις πρώτες επαγγελματικές επενδύσεις όπως στην περιοχή των Χασίων του Δήμου Μετεώρων.

Η περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδότησε μέσω ΠΕΠ το ινστιτούτο αρωματικών φυτών κατευθύνοντας τους πόρους της χρηματοδότησης στο τμήμα Γεωπονίας -Αγροτεχνολογίας υπό την αιγίδα του οποίου τελεί το ινστιτούτο. Ωστόσο το Ινστιτούτο λειτουργούσε στη Λάρισα παρά το σχετικό νόμο που προέβλεπε ως έδρα τα Τρίκαλα. Η νέα πρυτανική αρχή σκοπεύει να υλοποιήσει το νόμο φέρνοντας το Ινστιτούτο στα Τρίκαλα και μάλιστα στη Μεγάρχη λόγω της γειτνιάσής της με τον Κόζιακα στον οποίο φύεται πληθώρα βοτάνων και αρωματικών φυτών.

πηγή: trikalaopinion.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button