ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Βάσεις 2024… με Πανελλαδικές των 2/3

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις της τελευταίας τριετίας εύλογα μπορούν να χαρακτηριστούν ως Πανελλαδικές των 2/3, καθώς ανεξάρτητα από τις επιδόσεις των υποψηφίων το 1/3 αυτών που διαγωνίστηκαν από τα Γενικά Λύκεια και πάνω από το 50% αυτών που διαγωνίστηκαν από τα ΕΠΑΛ μένουν σταθερά εκτός της Τριτοβάθμιας

Η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ήρθε για να διορθώσει το απαράδεκτο φαινόμενο να εισάγονται υποψήφιοι στα Πανεπιστήμια με εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες. Ωστόσο, ο τρόπος εφαρμογής της ΕΒΕ με υψηλούς συντελεστές έχει τελικά απαγορεύσει την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ενός σημαντικού αριθμού υποψηφίων, που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ούτε αδιάβαστοι ούτε αδιάφοροι. Η θέσπιση της ΕΒΕ προκάλεσε ακόμη μετακινήσεις υποψηφίων μεταξύ των Επιστημονικών Πεδίων με χαρακτηριστικό αποτέλεσμα το μεγαλύτερο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Σπουδών, με 247 τμήματα από τα 450 της Τριτοβάθμιας, να έχει ξεμείνει από υποψηφίους και να παρατηρούνται κενές θέσεις ακόμα και στα κεντρικά Πανεπιστήμια. Σίγουρα απαιτείται διόρθωση αυτών των αδικιών με τη θέσπιση   χαμηλότερου συντελεστή της ΕΒΕ  

Οι πρώτες εκτιμήσεις των βάσεων εισαγωγής μετά την ανακοίνωση των βαθμολογίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Με βάση τα Στατιστικά που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις σχετικά με την μέση επίδοση των υποψηφίων Ημερήσιων και Εσπερινών Λυκείων και τη διαμόρφωση των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής. Η διαφοροποίηση των μέσων επιδόσεων των εκτιμήσεών μας από την αναμενόμενη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας είναι πιθανόν να παρατηρηθεί μόνο στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 11,35, εμφανώς χαμηλότερη από την περσινή που ήταν 11,73. Το μάθημα που επηρέασε περισσότερο την κατάσταση ήταν η Ιστορία, όπου η μέση επίδοση έπεσε από το 10,10 στο 8,94. Η αναμενόμενη πτώση των βάσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο αντισταθμίζεται ωστόσο από την αύξηση του αριθμού των διαγωνισθέντων, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά περίπου 1.300. Η χαμηλότερη ΕΒΕ στο 1ο επιστημονικό πεδίο θα είναι 9,08 και όσοι υποψήφιοι έχουν μέση επίδοση στα 4 μαθήματα χαμηλότερη αυτής αποκλείονται από τη συμπλήρωση Μηχανογραφικού Δελτίου για τα Πανεπιστήμια.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Σπουδών η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 12,10, λίγο χαμηλότερη από την περσινή που ήταν 12,30. Αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων, 200 έως 300 μόρια. Η χαμηλότερη ΕΒΕ στο 2ο επιστημονικό πεδίο θα είναι 9,68 και όσοι υποψήφιοι έχουν μέση επίδοση στα 4 μαθήματα χαμηλότερη αυτής αποκλείονται από τη συμπλήρωση Μηχανογραφικού Δελτίου για τα Πανεπιστήμια.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των Σπουδών Υγείας η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν ελαφρώς καλύτερη από την αντίστοιχη περσινή, καθώς οι χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Φυσικής αντισταθμίστηκαν με το παραπάνω από τις επιδόσεις στη Βιολογία και στη Χημεία. Έτσι, η μέση επίδοση στις Σπουδές Υγείας από 11,65 πέρσι διαμορφώθηκε στο 11,95 φέτος. Κατά συνέπεια δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις των βάσεων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Η χαμηλότερη ΕΒΕ στο 3ο επιστημονικό πεδίο θα είναι 9,56 και όσοι υποψήφιοι έχουν μέση επίδοση στα 4 μαθήματα χαμηλότερη αυτής αποκλείονται από τη συμπλήρωση Μηχανογραφικού Δελτίου για τα Πανεπιστήμια.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο των Σπουδών Οικονομία και Πληροφορικής η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν φέτος 10,42 έναντι 10,45 πέρσι. Ο πληθυσμός του συγκεκριμένου Προσανατολισμού επαυξήθηκε κατά 460 υποψηφίους και εδώ δεν αναμένονται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στις βάσεις εισαγωγής. Η χαμηλότερη ΕΒΕ στο 4ο επιστημονικό πεδίο θα είναι 8,33 και όσοι υποψήφιοι έχουν μέση επίδοση στα 4 μαθήματα χαμηλότερη αυτής αποκλείονται από τη συμπλήρωση Μηχανογραφικού Δελτίου για τα Πανεπιστήμια.

Στα ΕΠΑΛ η μέση επίδοση των υποψηφίων αυξήθηκε από 9,21 πέρσι σε 9,85 φέτος στα Νέα Ελληνικά και στα Μαθηματικά. Το γεγονός αυτό προμηνύει αύξηση των βάσεων, η οποία θα διαφοροποιείται ωστόσο ανά τομέα.

Να σημειωθεί ακόμη ότι οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ που δεν θα μπορούν, ως συνέπεια των επιδόσεών τους, να δηλώσουν πανεπιστημιακές σχολές θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για τις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ), όπως μετονομάστηκαν τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ), με κριτήριο τον βαθμό του Απολυτηρίου.

Φροντιστήρια Πουκαμισάς Ηρακλείου & Γαζίου

Πιστοποιημένο Κέντρο Συμβουλευτικής &Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button