ΚρήτηΤοπικές Είδησης

«Βάλτε τέλος στις μπαλοθιές», λένε φορείς της Κρήτης, την ώρα που η Ιεράπετρα θρηνεί – Τη Δευτέρα η απολογία του 32χρονου

«Τα όπλα δεν είναι λεβεντιά» λένε φορείς της Κρήτης που ζητούν πιο αυστηρές ποινές – Προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα πήρε ο 32χρονος που σκότωσε τον μπατζανάκη του στο Καθαρό ρίχνοντας μπαλοθιές

Προθεσμία για να απολογηθεί την Δευτέρα ζήτησε και έλαβε ο 32χρονος άνδρας που το βράδυ της Τετάρτης, ενώ έριχνε μπαλοθιές σε γλέντι μετά από κουρές προβάτων, πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 36χρονο μπατζανάκη του Γιώργο Νταγιάκο στο Οροπέδιο Καθαρού. 

Στον 32χρονο ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Η κηδεία του αδικοχαμένου Γιώργου θα γίνει σήμερα στις 5.30 το μεσημέρι στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας. 

 

«Τα όπλα δεν είναι λεβεντιά», λένε φορείς της Κρήτης 

 

Να υπενθυμίσουμε πως στο σοβαρό αυτό θέμα με τις μπαλοθιές, είχε αναφερθεί στο πλαίσιο ευρείας και κλειστής σύσκεψης με τα ανώτατα και ανώτερα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ που πραγματοποιήθηκε, το πρωί του Σαββάτου 22 Ιουνίου στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου κατά την κάθοδο στο νησί μας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Στη σύσκεψη, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση για την παραβατικότητα στην Κρήτη και την ανάγκη για κοινωνική αστυνόμευση. Μιλώντας για το θέμα, ο υπουργός είχε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι ανεκτές παραβατικές συμπεριφορές που σχετίζονται με κρούσματα κακής νοοτροπίας στην Κρήτη», αναφερόμενος στους γάμους με τους 50 κουμπάρους, τις «κούπες» και τις μπαλοθιές. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Μανώλης Μενεγάκης, εξέφρασε την οργή και τη λύπη του για το θλιβερό περιστατικό στο Λασίθι, το οποίο ανέδειξε ένα από τα πιο επικίνδυνα και καταστροφικά έθιμα της Κρήτης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα και την απαραίτητη αλλαγή νοοτροπίας. «Είναι ένα θλιβερό έθιμο. Χρειάζεται να αυστηροποιηθούν οι ποινές, δεν πρέπει να το χαρακτηρίζουμε ως έθιμο, δεν πρέπει να υπάρχει ανοχή. Δεν είναι παιχνίδι, δεν είναι έθιμο» είπε συγκεκριμένα σε δηλώσεις του ο δήμαρχος.

Μιλώντας για το “έθιμο” με τις μπαλοθιές ο ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου, αναφέρει στο neakriti.gr τα εξής: «δεν κρύβει τίποτε άλλο παρά τον φόβο ενός ανθρώπου ο οποίος μπορεί να αισθανθεί ότι με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνει το “εγώ” του. Μιλάμε όμως για μια κακή συνήθεια, η οποία πολλές φορές δυστυχώς ξεφεύγει με αποτέλεσμα όλες αυτές τις δυσάρεστες συνέπειες που έχουν καταγραφεί κατά καιρούς. Ειδικά στην περίπτωση εκείνη κατά την οποία συνοδεύεται με χρήση αλκοόλ και ουσιών». 

Το χρονικό 

Νεκρός από “φίλια πυρά” και μάλιστα αγαπημένου συγγενικού του προσώπου, που έριξε μια “μπαλοθιά” και τον πλήγωσε θανάσιμα, έπεσε ο 36χρονος αγροκτηνοτρόφος Γιώργος Νταγιάκος από την Ιεράπετρα, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού. Ο ξαφνικός χαμός του ήρθε να γράψει άλλη μια οικογενειακή τραγωδία στην Κρήτη και να βυθίσει στην θλίψη και στο πένθος την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους του. Από την άλλη όμως φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την επικίνδυνη συνήθεια με τις μπαλοθιές που έχει γίνει η αφορμή να φύγουν από τη ζωή έτσι ξαφνικά δεκάδες Κρητικοί κατά το παρελθόν και που εν έτει 2024 κάποιοι εξακολουθούν να την κατατάσσουν στα έθιμα.

“Παράδοση” που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η πιο ανόητη, απάνθρωπη και εγκληματική και που ως φαίνεται, συνεχίζει να διατηρείται στην Κρήτη παρά τα όσα θανατηφόρα περιστατικά έχουν καταγραφεί ντύνοντας στα μαύρα οικογένειες, και παρά τα όσα έχουν γραφτεί για την επικινδυνότητά της. Και αν τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί αρκετά σε σχέση με παλιότερα, συνεχίζει να εγκυμονεί κινδύνους, όποτε και όταν πάνω στο τσακίρ κέφι βγουν τα όπλα και οι σφαίρες αρχίσουν να πέφτουν κατά ριπάς έτσι για την… μαγκιά! 

Γεγονός που αποδείχθηκε περίτρανα με τον χαμό ενός ακόμα νέου ανθρώπου και με την πλειοψηφία των Κρητικών να θέλει να αποτινάξει από πάνω της αυτή την δολοφονική συνήθεια…

Ο 36χρονος Γιώργος Νταγιάκος, έπεσε νεκρός το βράδυ της Τετάρτης από τα πυρά του 32χρονου μπατζανάκη του, με τις δυο οικογένειες να βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, μετά από το αιματοβαμμένο, όπως αποδείχθηκε, γλέντι. Ο 36χρονος, εντοπίστηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου στο Καθαρό Κριτσάς του Οροπεδίου Λασιθίου. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε πάει να βοηθήσει συγγενείς του κτηνοτρόφους στις κουρές των κοπαδιών και μετά από το γλέντι που ακολούθησε και την κατανάλωση οινοπνεύματος βγήκαν τα πιστόλια και παίχτηκαν μπαλοθιές. Κάποια σφαίρα τον βρήκε ίσως μετά από εξοστρακισμό. 

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Τετάρτης, ο άτυχος κτηνοτρόφος μεταφέρθηκε με ΙΧ αυτοκίνητο στην Κριτσά και από εκεί το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, τον παρέλαβε για να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Ήταν όμως πολύ αργά… Ο 36χρονος, είχε πυροβοληθεί στη θωρακική χώρα και ο πυροβολισμός είχε προκαλέσει τον θάνατό του. Η είδηση του θανάτου του 36χρονου αγρότη-κτηνοτρόφου που αφήνει πίσω του ορφανό από πατέρα ένα τετράχρονο αγοράκι, πάγωσε την κοινωνία της Ιεράπετρας. «Ήταν ένα ατυχές περιστατικό, είμαστε συγκλονισμένοι» λέει σε αθηναϊκό μέσο η σύζυγος του 32χρονου, ο οποίος φέρεται να σκότωσε τον μπατζανάκη του από λάθος χειρισμό του όπλου του κατά τη διάρκεια του γλεντιού, με το περιστατικό να έχει σοκάρει όλη την Κρήτη. 

Ο Γιώργος Νταγιάκος είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια την ξενιτιά στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, για να βρίσκεται κοντά στη σύντροφο του και το αγοράκι τους και για να μπορεί να είναι κοντά στις θερμοκηπιακές του καλλιέργειες, καθώς και στην ανάγκες της εκτροφής των ζώων που διατηρούσε. Συγγενείς και φίλοι, μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για τις δυο οικογένειες που βυθίστηκαν στο πένθος και για τον άτυχο Γιώργο που σχεδίαζε να παντρευτεί τη μητέρα του παιδιού του. Όμως δεν πρόλαβε… Η σορός του 36χρονου θύματος έχει μεταφερθεί στον ιατροδικαστή, από όπου αναμένεται η έκθεση που θα προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά του πυροβολισμού και πιθανόν άλλες λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

 

«Ήταν πολύ αγαπημένοι, σαν αδέλφια» – Για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατηγορείται ο 32χρονος

O 32χρονος μπατζανάκης του νεκρού, ο οποίος παραδόθηκε στις Αρχές, δήλωσε σε κατάσταση σοκ στους αστυνομικούς ότι δεν κατάλαβε τι έχει γίνει και πώς έπεσε νεκρός ο 36χρονος συγγενής του. Ο 32χρονος οδηγήθηκε χθες το απόγευμα ενώπιον του εισαγγελέα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Κατά την απολογία του, θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι το τραγικό γεγονός ήταν ένα θλιβερό ατύχημα. Εξέφρασε μάλιστα τη βαθιά του θλίψη και ισχυρίστηκε ότι δεν περίμενε πως θα προκαλούσε τέτοιο κακό. Ο ίδιος ανέφερε πως λόγω της οινοποσίας δεν θυμάται πολλά από το περιστατικό, ούτε πού άφησε το όπλο. Παράλληλα ζήτησε και πήρε προθεσμία για την Δευτέρα 8 Ιουλίου.

Οι αστυνομικές Αρχές πάντως συνεχίζουν την έρευνα για να συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα ρίξουν φως στην υπόθεση. «Πρόκειται για ένα περιστατικό από ένα “έθιμο” που κακώς συνεχίζεται και δυστυχώς έχει επαναληφθεί πάρα πολλές φορές συνοδευόμενο από τραυματισμό ή θάνατο. Στην περίπτωση αυτή πέρα των ποινικών επιπτώσεων η υπόθεση έχει και μια πτυχή που έχει να κάνει με το οικογενειακό θέμα. Οι δυο αυτοί άνθρωποι ήταν πολύ συχνά μαζί. Ουσιαστικά ήταν πολύ αγαπημένοι, σαν αδέλφια! Δυστυχώς εκείνη τη στιγμή που ο κατηγορούμενος έριξε στον αέρα, ο 36ρονος πέρασε από μπροστά και δέχτηκε την μοιραία σφαίρα. Ο κατηγορούμενος αναμένεται να προσαχθεί στον Εισαγγελέα και να του ασκηθεί ποινική δίωξη. Στην συνέχεια θα τον παραπέμψει στον εισαγγελέα και στο δικαστήριο. Αναμένονται οι καταθέσεις μαρτύρων, οι αυτοψίες και η ιατροδικαστική εξέταση. Ο κατηγορούμενος είναι συντετριμμένος και σε παραλήρημα. Φώναζε, έκλαιγε και οδυρόταν όταν συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί», τόνισε ο συνήγορος κατηγορουμένου, κ. Γιώργος Στειακάκης μιλώντας για την υπόθεση.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button