Αυτοί είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για τον παπικό θρόνο – Το κρίσιμο Κονκλάβιο

Εξάλλου ένα παλιό ρητό για τις παπικές εκλογές λέει το εξής: «Όποιος μπαίνει στο κονκλάβιο ως πάπας, το αφήνει ως καρδινάλιος». Με άλλα λόγια, οποιοσδήποτε υποψήφιος θεωρείται πρώτος πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή και κανένας καρδινάλιος δεν πρέπει να πάει στην Καπέλα Σιξτίνα υποθέτοντας ότι θα πάρει τις ψήφους, όπως αναφέρει το CNNi.
Στο κονκλάβιο του 2013, ένα από τα φαβορί ήταν ο καρδινάλιος Άντζελο Σκόλα του Μιλάνου. Οι Ιταλοί επίσκοποι ήταν τόσο σίγουροι ότι θα τον επέλεγαν, που μετά την ανάδυση του λευκού καπνού από την καμινάδα του Βατικανού, ένας ανώτερος αξιωματούχος της ιταλικής εκκλησίας έστειλε ένα μήνυμα στους δημοσιογράφους εκφράζοντας χαρά για την εκλογή του Σκόλα. Το πρόβλημα ήταν ότι ο καρδινάλιος Χόρχε Μπεργκόλιο είχε ήδη ονομαστεί Πάπας.
Αυτό το κονκλάβιο θα είναι κρίσιμο για να αποφασιστεί η μελλοντική κατεύθυνση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και το πεδίο των υποψηφίων είναι πολύ ανοιχτό χάρη στις μεταρρυθμίσεις του Πάπα Φραγκίσκου.
Οι αλλαγές στην διαδικασία που εισήγαγε ο Φραγκίσκος
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Φραγκίσκος αναθεώρησε τη σύνθεση του σώματος που θα εκλέξει τον διάδοχό του, καθιστώντας το πιο αντιπροσωπευτικό της παγκόσμιας εκκλησίας.
Πέταξε το παλιό, άγραφο εγχειρίδιο κανόνων ότι επίσκοποι ορισμένων επισκοπών θα γίνονταν αυτόματα καρδινάλιοι και αντ’ αυτού έδωσε κόκκινα καπέλα σε επισκόπους σε μέρη του κόσμου που δεν τα είχαν ποτέ πριν, όπως η Τόνγκα, η Αϊτή και η Παπούα Νέα Γουινέα. Αρκετοί από αυτούς είναι «εκτός» του ρωμαϊκού συστήματος, επομένως καθιστά πιο δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα ψηφίσουν.
Ωστόσο, μόνο λίγοι καρδινάλιοι έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες, εμπειρία και προσωπικότητα που είναι κατάλληλα για να αναλάβουν το ρόλο της ηγετικής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να εξετάσουν τις προτεραιότητες της εκκλησίας και το προφίλ του επόμενου υποψηφίου. Θα πρέπει επίσης να εξετάσουν εάν ο επόμενος Πάπας θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε ο Φραγκίσκος ή να πάρει διαφορετική κατεύθυνση.
Θα αναζητήσουν κάποιον ικανό να ηγηθεί μιας παγκόσμιας εκκλησίας και να προσφέρει αξιόπιστη ηθική ηγεσία στην παγκόσμια σκηνή. Κάποιοι θεωρούν ότι το μέλλον της εκκλησίας βρίσκεται στην Ασία, γεγονός που οδήγησε σε εικασίες ότι ο επόμενος Πάπας θα μπορούσε να είναι από αυτό το σημείο του κόσμου.
Η ηλικία είναι επίσης ένας παράγοντας, με τα δύο τελευταία κονκλάβια να επιλέγουν μεγαλύτερους Πάπες για να διασφαλίσουν μικρότερες θητείες.
Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι
Οι παπικοί υποψήφιοι είναι γνωστοί ως «papabile». Η συντριπτική πλειοψηφία τους διορίστηκαν από τον Πάπα Φραγκίσκο, αν και δύο επιλέχθηκαν από τον Βενέδικτο XVI.
Εδώ είναι μερικοί από τους διεκδικητές.
Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, Υπουργός Εξωτερικών της Αγίας Έδρας
Έμπειρος διπλωμάτης, ο καρδινάλιος κατέχει τη δεύτερη θέση στο Βατικανό από το 2013 και έχει βαθιά γνώση του παγκόσμιου εκκλησιαστικού γίγνεσθαι. Ο Παρολίν, ο οποίος κατάγεται από τη βόρεια Ιταλία, έχει εργαστεί στη Λατινική Αμερική ως παπικός εκπρόσωπος στη Βενεζουέλα και παρευρέθηκε στην υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Κολομβίας το 2016. Υπήρξε ο αρχιτέκτονας των προσπαθειών του Βατικανού να οικοδομήσει σχέσεις με το Βιετνάμ και της κίνησης για την αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών με την Κίνα.
Η εκλογή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις με την κυβέρνηση Τραμπ, καθώς επέπληξε το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ για τη Γάζα. Ο Παρολίν είναι πιο προσεκτικός και συντηρητικός σε σχέση με τον Φραγκίσκο αν και οι δεξιότητές του στη διαμεσολάβηση και τη διπλωματία μπορεί να προσελκύσουν ψήφους.
Καρδινάλιος Ματέο Ζούπι, Αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια
Ο Ζούπι έχει ισχυρές διπλωματικές δεξιότητες που αναγνωρίστηκαν από τον Φραγκίσκο όταν ζήτησε από τον καρδινάλιο να ηγηθεί μιας ειρηνευτικής αποστολής για την Ουκρανία το 2023. Ο Ιταλός προκαθήμενος, μέλος της Καθολικής ανθρωπιστικής ομάδας Sant’Egidio, ήταν μέλος μιας ομάδας που βοήθησε να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος της Μοζαμβίκης το 1992.
Καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Ταγκλ, επικεφαλής του Γραφείου Ευαγγελισμού του Βατικανού
Ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος είναι ένας ταπεινός, αλλά χαρισματικός ηγέτης που συχνά αποκαλείται «Ασιάτης Φραγκίσκος» λόγω της στενής του σχέσης με τις ποιμαντικές προτεραιότητες του ποντικιού του Φραγκίσκου. Για αρκετά χρόνια, ηγήθηκε του παγκόσμιου φιλανθρωπικού σκέλους της εκκλησίας. Το 2019, ο Φραγκίσκος του ζήτησε να γίνει νομάρχης στο τμήμα ευαγγελισμού του Βατικανού, κάτι που τον είδε να συνεργάζεται στενά με ηγέτες εκκλησιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο Ταγκλ, γνωστός ως «Chito», αν εκλεγεί θα είναι ο πρώτος Πάπας από τη Νοτιοανατολική Ασία και τις Φιλιππίνες και η υποψηφιότητά του αντανακλά την αυξανόμενη επιρροή της εκκλησίας στην Ασία.
Καρδινάλιος Πάμπλο Βιρτζίλιο Σιόνγκο, Επίσκοπος του Καλουκάν
Υπέρμαχος της δικαιοσύνης, βρέθηκε αντιμέτωπος με απειλές θανάτου και ποινικές διώξεις στην πατρίδα του, τις Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Γνωστός ως Καρδινάλιος «Ambo» συμμερίζεται το όραμα του Φραγκίσκου για την εκκλησία και λέει ότι ο επόμενος Πάπας πρέπει να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας εκκλησίας που να είναι «περιεκτική». Όπως και ο Ταγκλ, θα ήταν ο πρώτος πάπας της Νοτιοανατολικής Ασίας και των Φιλιππίνων.
Καρδινάλιος Ζεράλ Σιπριέν Λακρουά, Αρχιεπίσκοπος του Κεμπέκ
Θεωρείται καταξιωμένος ηγέτης και ποιμαντικά ευαίσθητος με εμπειρία να καθοδηγεί μια τοπική εκκλησία σε μια χώρα με υψηλά ποσοστά εκκοσμίκευσης. Η εστίαση του Λακρουά σε μια ιεραποστολική εκκλησία είναι πιθανό να του δώσει πόντους σε μια παπική εκλογή και οι ηγετικές του ικανότητες αναγνωρίστηκαν από τον Φραγκίσκο που τον επέλεξε ως μέλος του Συμβουλίου των Καρδιναλίων, του σώματος που συμβουλεύει τον πάπα σε κρίσιμα ζητήματα. Ο Λακρουά, ωστόσο, αντιμετώπισε ισχυρισμό για σεξουαλική κακοποίηση τη δεκαετία του 1980 από μια ανώνυμη γυναίκα που ήταν 17 ετών εκείνη την εποχή. Ο καρδινάλιος αρνήθηκε σθεναρά τους ισχυρισμούς – που περιέχονται σε μια πολιτική αγωγή κατά της αρχιεπισκοπής του Κεμπέκ – και ένας συνταξιούχος δικαστής, που ανατέθηκε από το Βατικανό να ερευνήσει τους ισχυρισμούς, αργότερα δεν βρήκε στοιχεία για σεξουαλική κακοποίηση. Ο ισχυρισμός θα μπορούσε να βλάψει την υποψηφιότητα του, αλλά το πόρισμα του δικαστή μπορεί επίσης να θεωρηθεί ότι έχει ήδη ελεγχθεί.
Καρδινάλιος Φριντολίν Αμπόνγκο Μπεσούνγκου, Αρχιεπίσκοπος της Κινσάσα
Είναι ο ηγέτης μιας τεράστιας τοπικής εκκλησίας περισσότερων από επτά εκατομμυρίων Καθολικών και είναι μια αξιοσέβαστη ηθική φωνή στη χώρα του. Ο Καρδινάλιος Αμπόνγκο αντιπροσωπεύει την αναπτυσσόμενη εκκλησία της Αφρικής και θα μπορούσε να απευθύνεται σε μια διατομή καρδιναλίων σε ένα κονκλάβιο. Μέλος του θρησκευτικού τάγματος των Καπουτσίνων Φραγκισκανών – ένα τάγμα μοναχών που ακολουθεί τις διδασκαλίες του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και του οποίου οι καφέ συνήθειες ενέπνευσαν το όνομα για τον αφρό καφέ «καπουτσίνο» – υπήρξε ισχυρός υπερασπιστής της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς να φοβάται να αντισταθεί στους πολέμαρχους και τη διαφθορά.
Καρδινάλιος Τζόζεφ Τόμπιν Αρχιεπίσκοπος του Νιούαρκ
Ο καρδινάλιος Τόμπιν έχει εργαστεί στη Ρώμη ως ανώτερος αξιωματούχος του Βατικανού και ως ηγέτης του τάγματος Redemptorist, μιας κοινότητας ιεραποστόλων που εργάζονται σε περισσότερες από 80 χώρες και με επίκεντρο τους φτωχούς. Η διεθνής του εμπειρία, η εργασία στο Βατικανό και η ηγεσία των καθολικών κοινοτήτων στην Ινδιανάπολη και το Νιούαρκ τον καθιστούν κορυφαίο υποψήφιο των ΗΠΑ στο επικείμενο κονκλάβιο. Ο καρδινάλιος –ο οποίος μιλά επίσης ισπανικά, πορτογαλικά, γαλλικά και ιταλικά– υπήρξε εξέχων υποστηρικτής των μεταναστών, αψηφώντας κάποτε την απαγόρευση του πρώην κυβερνήτη Μάικ Πενς για την επανεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία στην Ιντιάνα.
Καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρεβόστ Έπαρχος της Δικαστείας Επισκόπων του Βατικανού
Θεωρείται ένας εξαιρετικά ικανός και έμπειρος ηγέτης, υπηρετεί στον ζωτικό ρόλο ως ηγέτης του ισχυρού γραφείου του Βατικανού για διορισμούς επισκόπων, αξιολογώντας υποψηφίους και κάνοντας συστάσεις στον Πάπα. Γεννημένος στο Σικάγο, είναι μέλος του Αυγουστινιανού θρησκευτικού τάγματος – του οποίου στη συνέχεια ηγήθηκε – και πέρασε πολλά χρόνια στο Περού. Επιλέχθηκε από τον Φραγκίσκο για να ηγηθεί του επισκοπικού γραφείου του Βατικανού. Ενώ συχνά λέγεται ότι οι καρδινάλιοι εκλέκτορες πάντα αποφεύγουν να επιλέξουν έναν Πάπα από τις ΗΠΑ λόγω της παγκόσμιας πολιτικής επιρροής της Αμερικής, η μακρόχρονη εμπειρία του Πρεβόστ στο Περού μπορεί να βοηθήσει να μετριαστεί αυτό.
Καρδινάλιος Ταρσίζιος Ισάο Κικούτσι Αρχιεπίσκοπος του Τόκιο
Ιεραπόστολος που εξελέγη ως επικεφαλής του φιλανθρωπικού σκέλους της εκκλησίας (Caritas) το 2023, ο Κικούτσι γνωρίζει καλά την τα παγκόσμια εκκλησιαστικά θέματα και θα δώσει συνέχεια στις ποιμαντικές προτεραιότητες του Φραγκίσκου. Ο Κικούτσι πέρασε πολλά χρόνια δουλεύοντας στην Αφρική, μεταξύ άλλων ως ιεραπόστολος στην Γκάνα και βοηθώντας πρόσφυγες που διέφυγαν από τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994. Επίσης διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στην ιαπωνική εκκλησία και είναι γνωστός για την ισχυρή του στάση κατά των πυρηνικών όπλων. Η εμπειρία του στη διακονία σε διάφορες χώρες θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πλεονέκτημα μεταξύ της ολοένα και πιο ποικίλης παγκόσμιας ομάδας καρδιναλίων, ενώ οι ηγετικές του ικανότητες έχουν ήδη αναγνωριστεί μέσω της εκλογής του να ηγηθεί της διάσκεψης των Ιαπώνων επισκόπων, Caritas και ως γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Επισκόπων της Ασίας.
Καρδινάλιος Μάικλ Τσέρνι επικεφαλής του γραφείου κοινωνικής δικαιοσύνης του Βατικανού
Ο Τσέρνι γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία αλλά μεγάλωσε στον Καναδά αφού οι γονείς του μετανάστευσαν εκεί το 1948. Εντάχθηκε στους Ιησουίτες το 1963 και το υπουργείο του τον είδε να ηγείται ενός Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ελ Σαλβαδόρ και του Αφρικανικού Ιησουιτικού Δικτύου Aids, το οποίο προσφέρει υποστήριξη και φροντίδα σε όσους έχουν HIV/A. Στο Βατικανό, ήταν ο άνθρωπος του Φραγκίσκου για θέματα μεταναστών και αργότερα διορίστηκε επικεφαλής του τμήματος του Βατικανού για την προώθηση της ανθρώπινης ανάπτυξης. Μερικοί καρδινάλιοι μπορεί να μην θέλουν άλλον Ιησουίτη πάπα, αλλά ο Τσέρνι έχει ισχυρές οργανωτικές ικανότητες και παγκόσμια εμπειρία.
Καρδινάλιος Κριστομπάλ Λόπεζ Ρομέρο Αρχιεπίσκοπος του Ραμπάτ του Μαρόκου
Ο Ισπανός καρδινάλιος ηγείται μιας μικρής αλλά ζωντανής εκκλησίας στο Μαρόκο, η οποία συνεργάζεται στενά με τους μετανάστες. Είναι μέλος του θρησκευτικού τάγματος των Σαλεσιανών, μιας ομάδας εντός της εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στην εκπαίδευση των νέων και πέρασε αρκετά χρόνια στη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένης μιας μακράς θητείας στην Παραγουάη. Ο χρόνος του στο Μαρόκο του έδωσε εξειδίκευση στο διάλογο με το Ισλάμ και έχει τονίσει τη σημασία της συνεργασίας με τους Μουσουλμάνους. Ο Λόπεζ Ρομέρο υπήρξε επίσης υποστηρικτής της διαδικασίας μεταρρύθμισης της συνόδου που ξεκίνησε από τον Φραγκίσκο. Επιμένει ότι η Καθολική Εκκλησία «δεν είναι δυτικός οργανισμός» και το έργο του αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες του διαλόγου και της αποστολής της σύγχρονης εκκλησίας.
Καρδινάλιος Ζαν Κλοντ Χόλεριχ Αρχιεπίσκοπος του Λουξεμβούργου
Κέρδισε επαίνους για το πώς συντόνισε δύο ζωτικής σημασίας πρόσφατες συνόδους κορυφής στο Βατικανό για τη μεταρρύθμιση της εκκλησίας (σύνοδοι) και είναι Ιησουίτης, όπως ο Φραγκίσκος. Ο Χόλεριχ πέρασε πολλά χρόνια στην Ιαπωνία και μιλά άπταιστα πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ιαπωνικών, έτσι θα μπορούσε να προσελκύσει ψηφοφόρους από μια σειρά χωρών. Είναι υπέρμαχος των εκκλησιαστικών μεταρρυθμίσεων, έχει εργαστεί ως ένας από τους στενότερους συμβούλους του Φραγκίσκου και υπηρέτησε για πενταετή θητεία ως εκλεγμένος πρόεδρος μιας ομάδας επισκόπων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καρδινάλιος Πέτερ Έρντο Αρχιεπίσκοπος του Έστεργκομ – Βουδαπέστη
Με ειδίκευση στο εκκλησιαστικό δίκαιο, ο Ούγγρος καρδινάλιος έχει υποστήριξη από συντηρητικούς καρδινάλιους που θα ήθελαν ο επόμενος Πάπας να πάρει την εκκλησία σε διαφορετική κατεύθυνση από τον Φραγκίσκο. Ο Έρντο, που θεωρείται σύμμαχος του Βίκτορ Όρμπαν, έχει προτείνει ότι η υποδοχή προσφύγων στην Ουγγαρία θα ισοδυναμούσε με εμπορία ανθρώπων, ενώ σε ζητήματα εκκλησιαστικής μεταρρύθμισης ο τόνος του ήταν συντηρητικός . Ο Έρντο μπορεί να είναι ένας ελκυστικός υποψήφιος για όσους αναζητούν έναν Πάπα που θα καθορίζει τους κανόνες της εκκλησίας με δύναμη και σαφήνεια, αν και δεν θεωρείται χαρισματικός και επικοινωνιακός.