ΚρήτηΤοπικές Είδησης

«Αυτήν την στιγμή είμαστε σε πολύ καλό σημείο σε όλες τις πυρκαγιές» – Ποια είναι τα ενεργά μέτωπα

Η βλάστηση, η χαμηλή υγρασία και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, ευνοούν πάρα πολύ γρήγορα την εξάπλωσή των πυρκαγιών

Συνεχίζεται η μάχη με διάσπαρτες εστίες φωτιάς σε Ζάκυνθο, Δίστομο και Κερατέα, μετά τις ολονύκτιες προσπάθειες των πυροσβεστών να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα στις περιοχές, με τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν εχθές σε ολόκληρη τη χώρα να δυσχεραίνουν την κατάσταση.

«Η εικόνα είναι πάρα πολύ καλή, ήδη από εχθές το βράδυ, περίπου στις 20.00, δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο», λέει ο πρόεδρος της ένωσης αξιωματικών πυροσβεστικής, Κώστας Τσίγκας, σχετικά με την πυρκαγιά στην Σταμάτα.

«Οι εστίες οι οποίες προέκυψαν από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η πυρκαγιά ήταν σε δύσβατη περιοχή. Η ιδιαιτερότητα του σημείου είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές διάσπαρτες κατοικίες. Με τη βοήθεια και των εναερίων μέσων αλλά και των πεζοπόρων τμημάτων και των μηχανημάτων έργου, με τη βοήθεια του στρατού και της ΕΛ.ΑΣ. καταφέραμε και περιορίσαμε όλο το μέτωπο και έχει οριοθετηθεί αυτή η πυρκαγιά».

«Τα πιο πολλά σπίτια δεν είναι καθαρισμένα και αν δεν υπάρχει κάποιο υδροδοτικό δίκτυο εδώ στην περιοχή λόγω των πάρα πολλών πεύκων και της πυκνής βλάστησης που υπάρχει, είναι δύσκολο, σε περίπτωση που προκύψει πυρκαγιά, αυτή να περιοριστεί», συμπληρώνει.

Όπως λέει ο ίδιος:

«Όλο αυτό το 3ημερο, καθημερινά είχαμε γύρω στις 50 πυρκαγιές, οι συνθήκες ήταν πάρα πολύ δύσκολες. Καθημερινά υπάρχουν πυρκαγιές σε όλο το λεκανοπέδιο. Οι ισχυροί άνεμοι ευτυχώς έχουν κοπάσει σήμερα και με τη βοήθεια και των εναερίων μέσων αλλά και με όλη τη δουλειά που κάναμε κατά τη διάρκεια της νύχτας με τα πεζοπόρα τμήματα και τα σκαπτικά μηχανήματα, περιορίστηκε όλη αυτή η πυρκαγιά. Υπάρχει έντονη κάπνα. Με το πρώτο αεράκι αυτή θα απομακρυνθεί για να μπορούν και τα εναέρια μέσα να κάνουν πιο στοχευμένες ρίψεις. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, είμαστε όμως εδώ σε επιφυλακή, δεν έχει φύγει κανένας και ούτε πρόκειται να φύγει αν δεν σβήσει και η τελευταία εστία».

Πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν και στην Κερατέα για τις εστίες φωτιάς που καίνε εκεί, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Τσίγκα, οι αρμόδιες Αρχές ερευνούν τα αίτια των πυρκαγιών, συγκεντρώνοντας υλικό.

«Είχαμε πυρκαγιές και άλλες χρονιές, το ζητούμενο και αυτό που βλέπουμε είναι ότι η έκταση των πυρκαγιών και η δυναμική που αναπτύσσεται φέτος, δεν έχει καμία σχέση με άλλες χρονιές. Η βλάστηση, η χαμηλή υγρασία και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, ευνοούν πάρα πολύ γρήγορα την εξάπλωσή της».

«(…) Το ζητούμενο είναι ότι πίσω από όλες τις πυρκαγιές στο 99% υπάρχει ένα ανθρώπινο χέρι. Ας ελπίσουμε ότι τους 2 επόμενους μήνες οι οποίοι θα είναι πάρα πολύ δύσκολοι για τη χώρα, να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα», προσθέτει.

Στο MEGA, μίλησε και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς.

«Όλο το βράδυ με όλους τους πυροσβέστες και εθελοντές δεν κοιμηθήκαμε. Κάναμε πολύ καλή δουλειά, πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια αυτοί οι άνθρωποι. Όλες τις φορές που εκδηλώθηκε φωτιά στην περιοχή μας, δεν είναι από φυσικά αίτια. Την προηγούμενη φορά, 22.00 το βράδυ, σε μια περιοχή, όχι δίπλα στον δρόμο που θα μπορούσε να είναι τσιγάρο, 100 μέτρα πίσω από τον δρόμο, σε δύο σημεία διαφορετικά. Και εκρήξεις ακούστηκαν σε αυτήν την περίπτωση, όπως και στην χθεσινή φωτιά που ξεκίνησε από τους Αγίους Αναργύρους στον οικισμό Πλάκα. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις που παραπέμπουν είτε σε πυλώνα που έσκασε είτε σε γκαζάκι. Δεν ξεκίνησε από μία εργασία ή από ανθρώπινο λάθος. Το θέμα είναι ότι με 9 μποφόρ άνοιξε η φωτιά, δημιουργήθηκε ένα μέτωπο 8 χλμ».

«Η έκταση που κάηκε είναι η προπέρσινη φωτιά. Γύρω στο 70% είναι στη φωτιά που ξέσπασε πρόπερσι. Αυτό σημαίνει ότι δεν κάηκε παρθένο δάσος», λέει ο ίδιος.

Ζάκυνθος

Σχετικά με τη φωτιά στη Ζάκυνθο, ο Κώστας Τσίγκας σημειώνει:

«Η φωτιά στη Ζάκυνθο που ξεκίνησε εχθές, έχει κάποια ενεργά μέτωπα ακόμη, ευτυχώς είναι σε πάρα πολύ καλό σημείο και αυτή. Επιχειρούν και εκεί εναέρια μέσα (…) έτσι ώστε να έχουμε και εκεί μια πάρα πολύ καλή εικόνα. Άνεμοι ισχυροί και στην περιοχή, είχε πέσει σε μια χαράδρα, από ό,τι πληροφορήθηκα έχουν κατέβει και εκεί δυνάμεις, γίνονται και ρίψεις από εναέρια μέσα για να μπορέσει να περιοριστεί και αυτή η πυρκαγιά. Αυτήν την στιγμή είμαστε σε πολύ καλό σημείο σε όλες τις πυρκαγιές, υπάρχει όμως διασπορά δυνάμεων διότι σε 2 – 3 ώρες που και ο αέρας θα φυσήξει και η θερμοκρασία θα ανέβει, τα θερμά σημεία θα αναθερμανθούν και θα δημιουργηθούν εκ των πραγμάτων εστίες».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button