Αυτά είναι τα κίνητρα και οι δασμοί αντιποίνων της ΕΕ για να «κλείσει» η συμφωνία με τον Τραμπ

Μπορεί στην πρόσφατη κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ντόναλντ Τραμπ να έδωσαν «ραντεβού» για τις επόμενες ημέρες προκειμένου να μελετήσουν τους όρους μια εμπορικής συμφωνίας και αποφυγή των δασμών, όμως, μέχρι τότε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζεται για το καλό και το κακό σενάριο.
Έτσι, η Κομισιόν την Τετάρτη (30/4) παρουσίασε στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναν κατάλογο με τις παραχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει προς τις ΗΠΑ, καθώς και έναν νέο κατάλογο αγαθών στα οποία πρόκειται να επιβάλει επιπλέον δασμούς, εάν τελικά οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, αναφέρει το Politico επικαλούμενο αξιωματούχους και διπλωμάτες της ΕΕ.
Η διττή προσέγγιση επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποφασίζει για την εμπορική πολιτική εκ μέρους των 27 κρατών μελών της ΕΕ, να λάβει επαρκή πολιτική υποστήριξη και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον από θέση ισχύος. Απειλώντας με έξτρα αντίποινα (επιπλέον των μέτρων που έχουν ανασταλεί επί του παρόντος), ασκεί πίεση στον Τραμπ, καλώντας τον να επιδείξει πραγματική βούληση για μια καλή διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες.
Τα ενδεχόμενα που εξετάζονται
Πιθανές «προσφορές» προς τις ΗΠΑ που αναφέρονται στο λεγόμενο «φύλλο όρων» που διαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνουν την ενίσχυση των επενδύσεων στην ενέργεια. Παράλληλα, ορισμένοι από τους κανονισμούς της ίδιας της ΕΕ θα μπορούσαν να χαλαρώσουν.
Η μείωση των δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και η αμοιβαία προσφορά μηδενικών τιμών σε βιομηχανικά προϊόντα δεν έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι. Η συνεργασία σχετικά με τα εμπορικά εμπόδια της Κίνας και την υπερπαραγωγή είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο οι Βρυξέλλες βλέπουν «χώρο» για συνεργασία με την Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, διπλωμάτες της ΕΕ τονίζουν ότι οποιαδήποτε πρόταση θα περάσει από «κόσκινο» από τα κράτη – μέλη, ορισμένα από τα οποία δεν θέλουν να υποκύψουν στις αμερικανικές πιέσεις και άλλα φροντίζουν να μην αποξενώσουν έναν από τους πιο ιστορικούς συμμάχους της Ευρώπης.
Η ενημέρωση των Ευρωπαίων πρεσβευτών πραγματοποιήθηκε σε περιορισμένο περιβάλλον από τον ανώτερο βοηθό της προέδρου της Επιτροπής, Φον ντερ Λάιεν, Μπιόρν Ζάιμπερτ, και την κορυφαία αξιωματούχο εμπορίου της Επιτροπής, Σαμπίνε Βέιαντ, δήλωσαν δύο διπλωμάτες της ΕΕ. Η συνάντηση αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την Επιτροπή ώστε να διατηρήσει τις 27 χώρες της ΕΕ στο προσκήνιο, κατά τη διάρκεια της αναστολής των δασμών (90 ημερών) που έχει ανακοινώσει ο Τραμπ.
Γαλλία και Βέλγιο πιέζουν για πιο σκληρά μέτρα
Παράλληλα με τις προσφορές, το μπλοκ εξακολουθεί να εργάζεται πάνω σε μια απάντηση στους δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και στον δασμό 10% που εξακολουθεί να εφαρμόζεται στα προϊόντα της ΕΕ.
Παρά την προηγούμενη προσδοκία ότι οι Βρυξέλλες θα χτυπούσαν την Ουάσινγκτον στον τομέα των υπηρεσιών, όπως οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ή η Wall Street , η Επιτροπή επέλεξε να επιμείνει σε πιο κλασικά αντίποινα στα αγαθά, σε μια προσπάθεια να μην κλιμακώσει τις εμπορικές εντάσεις με την κυβέρνηση Τραμπ.
Αυτό μπορεί να μην αρέσει σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο που πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Ένωση. Η Γαλλία ήταν μια από τις πιο ένθερμες χώρες σχετικά με την ανάγκη να αντιδράσει δυναμικά στους δασμούς των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα άσκησε πιέσεις για να γλιτώσει τους ήδη πληγέντες παραγωγούς κονιάκ.
«Τα αντίμετρα πρέπει να εφαρμοστούν σε ολόκληρο το φάσμα, όχι μόνο στα αγαθά, αλλά θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν όλα τα μέσα που διαθέτουμε», δήλωσε αξιωματούχος του Ελιζέ. Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης του λεγόμενου «μπαζούκα» της ΕΕ κατά του αμερικανικού εκφοβισμού.
Ο Μακρόν και η Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να συζητήσουν τους δασμούς την προσεχή Δευτέρα (5/5) στο Παρίσι, στο περιθώριο μιας εκδήλωσης για την επιστήμη και την έρευνα.
ΗΠΑ: Ποιος χειρίζεται το εμπόριο στην ΕΕ;
Την ίδια ώρα, πάντως, οι ΗΠΑ φαίνεται πως ψάχνουν να βρουν τρόπους διάσπασης του ευρωπαϊκού μπλοκ, με δηλώσεις αξιωματούχων από την ΕΕ τις εισπράττουν ως «ύποπτες». Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και μετά από αρκετές επισκέψεις αξιωματούχων της ΕΕ στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν το εμπόριο, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ επιμένει να αναφέρει ότι δεν ξέρει με ποιον να μιλήσει από την πλευρά των Βρυξελλών για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Ο Μπέσεντ που αποτελεί τον επικεφαλής διαπραγματευτής του Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζει να δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρος με ποιον να μιλήσει στην Ευρώπη για μια διαμάχη που απειλεί να καταστρέψει τη διατλαντική εμπορική σχέση των 1,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
«Όταν καλώ στην Ευρώπη, δεν ξέρω με ποιον μιλάω» ήταν το καυστικό σχόλιο του Μπέσεντ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, επαναλαμβάνοντας μια φράση που επινόησε ο Χένρι Κίσινγκερ τη δεκαετία του 1970. Ο υπεύθυνος του Τραμπ για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική υποψιάζεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να προκαλέσουν σύγχυση στην Ουάσινγκτον επιβάλλοντας διαφορετικούς εθνικούς φόρους στις ψηφιακές υπηρεσίες, τους οποίους θεωρεί εμπόδιο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
«Διαπραγματευόμαστε με πολλά διαφορετικά συμφέροντα. Έχουν κάποια εσωτερικά ζητήματα να λύσουν προτού μπορέσουν να συμμετάσχουν σε εξωτερική διαπραγμάτευση», τόνισε.
Το… σνομπάρισμα στον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ
Ενδεικτικό της στρατηγικής των ΗΠΑ, είναι ότι ο Μπέσεντ δεν έχει συναντηθεί ακόμη με τον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ, τον Μάρος Σέφτσοβιτς, η δουλειά του οποίου είναι να διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες εκ μέρους των 27 κρατών – μελών της ΕΕ. Αντίθετα, ο Μπέσεντ συναντήθηκε με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, που είναι Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις.
Αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε στο Politico ότι τα σχόλια του Μπέσεντ ήταν «ανόητα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε μια σειρά συναντήσεων για αυτά τα θέματα με τον Επίτροπο Εμπορίου».
Ο χρόνος μετράει: Ο Τραμπ επέβαλε «αμοιβαίους» δασμούς 20% στην ΕΕ στις αρχές Απριλίου, μόνο και μόνο για να τους αναστείλει για 90 ημέρες την εβδομάδα αργότερα, ώστε να δοθεί χρόνος για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Εν τω μεταξύ, ένας βασικός δασμός 10% εξακολουθεί να ισχύει για τα περισσότερα αγαθά που εισάγονται από την ΕΕ, μαζί με δασμούς 25% στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα.
«Για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές τι πραγματικά θέλουν οι ΗΠΑ. Ρωτούν έναν πολύ διαφορετικό αριθμό διαφορετικών πραγμάτων», είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Politico, περιγράφοντας ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και «…επομένως, προσπαθούμε ακόμη να καταλάβουμε ποιες είναι οι πραγματικές προτεραιότητες των ΗΠΑ».