Διεθνής επικαιρότητα

Αυστρία: Η υπουργός Περιβάλλοντος Γκεβέσλερ θα ψηφίσει τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστρίας Λεονόρε Γκεβέσλερ, η οποία ανήκει στο κόμμα των Πρασίνων, αψήφησε τους συντηρητικούς εταίρους της στον κυβερνητικό συνασπισμό και δήλωσε ότι θα ψηφίσει για λογαριασμό της χώρας της υπέρ της υιοθέτησης του ευρωπαϊκού νόμου για την αποκατάσταση της φύσης, κάτι που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την κεντρική πολιτική της ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί η φύση, σε συνεδρίασή τους αύριο, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο και ενδέχεται να διεξαγάγουν την τελική ψηφοφορία για το αν θα την θέσουν σε εφαρμογή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νόμος είναι μεταξύ των σημαντικότερων περιβαλλοντικών πολιτικών της ΕΕ και απαιτεί από τα κράτη μέλη να λάβουν μέχρι το 2030 μέτρα για την αποκατάσταση της φύσης στο ένα πέμπτο του εδάφους και της θάλασσάς τους.

«Ήρθε ο καιρός της αποφασιστικότητας. Τη Δευτέρα θα ψηφίσω υπέρ του Νόμου της ΕΕ για την Αποκατάσταση της Φύσης», δήλωσε η Γκεβέσλερ σε συνέντευξη Τύπου την οποία συγκάλεσε εσπευσμένα.

Οι χώρες της ΕΕ σχεδίαζαν να εγκρίνουν την πολιτική το Μάρτιο, όμως ματαίωσαν την ψηφοφορία αφού η Ουγγαρία απέσυρε απροσδόκητα την υποστήριξή της, εξαλείφοντας την ισχνή πλειοψηφία υπέρ του νόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αλλαγή θέσης της Αυστρίας σημαίνει ότι η εν λόγω πολιτική θα έχει αρκετή υποστήριξη για να γίνει νόμος, αν δεν αλλάξουν θέση άλλες χώρες.

Η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Πολωνία έχουν δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν την πολιτική, όμως χωρίς την Αυστρία θα λείπει μια χώρα για να μπορέσουν να την μπλοκάρουν.

«Ο νόμος αυτός βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Με κανένα τρόπο δεν είναι βέβαιη μια πλειοψηφία σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Γκεβέσλερ, προσθέτοντας ότι μερικές χώρες διστάζουν να τον υποστηρίξουν.

Η ανακοίνωση της Γκεβέσλερ εξόργισε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP) του καγκελαρίου Καρλ Νεχάμερ, που αντιτίθεται στο νόμο. Το εν λόγω κόμμα ελέγχει το υπουργείο Γεωργίας και λέει πως, εφόσον το υπουργείο αυτό είναι εν μέρει αρμόδιο για το ζήτημα αυτό, η Γκεβέσλερ χρειάζεται τη στήριξή του.

Η υπουργός του OVP αρμόδια για την ΕΕ και τις συνταγματικές υποθέσεις Καρολίνε Ετστάντλερ δήλωσε πως θα ήταν αντισυνταγματικό να ψηφίσει υπέρ η Γκεβέσλερ χωρίς την έγκριση του υπουργείου Γεωργίας.

«Αυτό πρέπει να έχει και θα έχει νομικές συνέπειες», έγραψε η Ετστάντλερ στο X.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button