ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Αυξήσεις σοκ έως και 357% στα φάρμακα – Αγανάκτηση σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους για την απόφαση του ΕΟΦ

Την οργή χιλιάδων ασφαλισμένων και συνταξιούχων προκαλούν οι άνευ προηγουμένου αυξήσεις έως και 357% σε 461 ευρείας κατανάλωσης φάρμακα, τις οποίες αποφάσισε ο ΕΟΦ μετά από αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών

Την οργή χιλιάδων ασφαλισμένων και συνταξιούχων προκαλούν οι άνευ προηγουμένου αυξήσεις έως και 357% σε 461 ευρείας κατανάλωσης φάρμακα, την οποία αποφάσισε ο ΕΟΦ μετά από αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών. 

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για αντιβιοτικά, αντιθρομβωτικά, οφθαλμολογικά και ογκολογικά φάρμακα και αυτό ενώ στον αντίποδα πάνω από 200 σκευάσματα ογκολογικών ασθενών, για νευρολογικά προβλήματα, αντιδιαβητικά, αντιβιώσεις, εισπνεόμενα για το αναπνευστικό, αντιπηκτικά, φάρμακα για το στομάχι, την οστεοπόρωση, το καρδιαγγειακό, όπως και παιδικά σιρόπια, είναι σε έλλειψη στα ράφια των φαρμακείων. 

Αναφορικά με τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, ο ΕΟΦ ανάρτησε στην ιστοσελίδα του τη σχετική λίστα, αυξήσεις που εκτιμάται ότι θα επιφέρουν επιβάρυνση κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ, με τα 10 εκατ. ευρώ να αφορούν στους ασθενείς, δηλαδή σε αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων. 

Μετά τις αυξήσεις αυτές, οι τιμές πραγματικά φτάνουν σε δυσθεώρητα επίπεδα σε ορισμένα φάρμακα, καθώς για παράδειγμα: η λιανική τιμή αντιψυχωσικού σκευάσματος αυξάνεται κατά 357,4%, αντιβιοτικού κατά 184,43%, ογκολογικού φαρμάκου κατά 145,4%. Φάρμακο για τη θεραπεία της αναπνευστικής δυσχέρειας στα μωρά από 260,80 ευρώ θα φτάσει να κοστίζει 312,77 ευρώ, ενώ φάρμακο για καρδιοπαθείς από 64,97 ευρώ θα κοστίζει 111,95 ευρώ και αντιβίωση για ουρολοιμώξεις από 5,46 θα κοστίζει 15,53 ευρώ. 

Το πρόσχημα για τις αυξήσεις είναι ότι πρόκειται για φάρμακα που πωλούνται σε χαμηλές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και υπήρχε ο κίνδυνος να αποσυρθούν και να προκληθεί τεχνητή έλλειψη ή να αντικατασταθούν με νεότερα και πολύ πιο ακριβά. 

Σε δήλωσή του στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών νομού Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης τόνισε πως «ως Σύλλογος αντιλαμβανόμαστε πως, αν πρέπει να γίνουν αυξήσεις σε φάρμακα που διατίθενται σε χαμηλά επίπεδα, σε καμία περίπτωση οι αυξήσεις αυτές δεν πρέπει να περνάνε στους ασφαλισμένους». 
Υπογραμμίζεται πάντως ότι, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΦ, οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούσαν να υποβάλλουν τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά έως και χθες Παρασκευή (28/6). Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι αναπροσαρμογές τιμών, όπου κριθεί αναγκαίο, με στόχο να προχωρήσει η έκδοση Υπουργικής Απόφασης και να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων, πράγμα που σημαίνει ότι, μετά τη διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης και των ενστάσεων από την πλευρά των εταιρειών, ενδεχομένως να δούμε οι τιμές των φαρμάκων να ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο. 

Στο “κόκκινο” οι συνταξιούχοι 

Οι σαρωτικές αυτές αυξήσεις, στο όνομα του «δημοσιονομικού εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης», προκάλεσαν την αγανάκτηση της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου, καθώς, όπως υπογραμμίζει, κυβέρνηση και φαρμακευτικές εταιρείες επιστρατεύουν εκβιαστικά διλήμματα για τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους. 

Όπως σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση η Ένωση Συνταξιούχων, «αυτή η βαρβαρότητα αποτυπώνεται στις διαρκείς αυξήσεις των τιμών στα φάρμακα, που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, μαζί με όλες τις άλλες ανατιμήσεις και την ακρίβεια σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Ουσιαστικά βάζουν το… μαχαίρι στον λαιμό των ασφαλισμένων, απειλώντας ότι, αν δεν πληρώσουν ακόμα περισσότερα για τα φάρμακά τους, δε θα τα βρίσκουν στα φαρμακεία. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη λίστα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) για νέα αναπροσαρμογή τιμών σε εκατοντάδες σκευάσματα και τις προτεινόμενες τιμές, σε καρδιολογικά, αντιβιοτικά και ογκολογικά φάρμακα.

Με τις μέχρι στιγμής ανατιμήσεις, οι ασθενείς αναμένεται να επιβαρυνθούν με τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον από την αύξηση της συμμετοχής τους. 
Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους εξολοκλήρου όλα τα φάρμακα που είναι στην αρνητική λίστα, που όλο και μεγαλώνει, χωρίς να παίρνει υπόψη η κυβέρνηση την κακή οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων και εργαζομένων. 

Η αύξηση της ασφαλιστικής δαπάνης που βαραίνει τα ήδη λεηλατημένα λαϊκά νοικοκυριά είναι πολύ μεγάλη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2021 – δηλαδή πριν από την επιβολή των παραπάνω χαρατσιών – οι ασθενείς πλήρωσαν από την τσέπη τους 1,608 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 πλήρωσαν 1,578 δισ. ευρώ, δηλαδή σ’ έναν χρόνο πλήρωσαν επιπλέον 30 εκατ. ευρώ, ενώ η κρατική φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 62%, καθώς το 2009 ήταν 5,1 δισ. ευρώ και το 2018 είχε φτάσει σε 1,945 δισ. ευρώ». 

Ταυτόχρονα όπως σημειώνει ότι «τα εγκληματικά “παιχνίδια” με το φάρμακο φέρουν την υπογραφή της Ν.Δ. και όλων όσων έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα. Πυρήνας της πολιτικής τους, άλλωστε, όπως και των κατευθύνσεων της Ε.Ε. που εφαρμόζουν, είναι η εμπορευματοποίηση ενός ακόμα κοινωνικού αγαθού, όπως είναι το φάρμακο, με την έρευνα, την παραγωγή και τη διακίνησή του να γίνονται με μοναδικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση του κέρδους». 

Για τους παραπάνω λόγους, όπως καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ένωση, «καταγγέλλουμε αυτήν την πολιτική που καταδικάζει ακόμα περισσότερο σε ανέχεια τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, για να ενισχύσει για μια ακόμη φορά τους πολυεθνικούς ομίλους φαρμάκων. Απαιτούμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, να διασφαλιστεί δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη για τον λαό, να μη γίνει καμία αύξηση στο όνομα της επάρκειας. Να φορολογηθεί τώρα το μεγάλο κεφάλαιο και οι επιχειρηματικοί όμιλοι». 

Την πλήρη αντίθεσή της και αγανάκτησή της στην αναπροσαρμογή των τιμών των αναγκαίων για την υγεία των ασφαλισμένων φαρμάκων, μετά και τις αυξήσεις σε καύσιμα, ενέργεια και είδη λαϊκής κατανάλωσης, εκφράζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Απόστρατων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ). Σε σχετική της ανακοίνωση καλεί «την κυβέρνηση της Ν.Δ. να σταματήσει οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση στις τιμές των φαρμάκων και να βάλει φρένο στις ορέξεις των φαρμακοβιομηχανιών για περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας τους». 

«Τεράστια ταλαιπωρία για την ευαίσθητη ομάδα των ογκολογικών ασθενών» 

Σχετικά τώρα με τις ελλείψεις φαρμάκων που σημειώνονται στην αγορά, το μέλος της Γ.Σ. ΠΟΕΔΗΝ Δημήτρης Βρύσαλης σε δήλωσή του τονίζει πως «στην τεράστια ταλαιπωρία που υφίσταται η ευαίσθητη ομάδα των ογκολογικών ασθενών προσθέτει κι άλλα προβλήματα η έλλειψη των απαραίτητων για τη θεραπεία τους φαρμάκων, σε βάρος της υγείας των ασθενών που το χρειάζονται, όπως τεμοζολομίδη (temozolomide), η methotrexate flacon 1gr (η οποία μάλιστα θα είναι μέχρι 31/10 του 2024). Είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα να υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες διαμορφώνονται από το γεγονός ότι αποτελούν χρυσοπληρωμένα εμπορεύματα σε βάρος των αναγκών των ασθενών. 

Είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την επάρκεια των φαρμάκων αυτών και την απρόσκοπτη διάθεσή τους στους ασθενείς. Τώρα να πάρει η κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να λυθεί εδώ και τώρα το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων και να διασφαλιστεί η επάρκεια στη διάθεσή του για όλους τους ασθενείς που τα χρειάζονται».
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button