Β/Α ΑιγαίοΝότιο ΑιγαίοΤοπικές Είδησης

«Ας κάνουμε την Ευρώπη μεγάλη ξανά!», λέει η Ουγγαρία

Στην Ουγγαρία περνάει η εξάμηνη προεδρία στο Ευρωπαίκό Συμβούλιο, εν μέσω σοβαρών διαφωνιών με τη διοίκηση της ΕΕ σε μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τη μετανάστευση. Την 1η Ιουλίου διαδέχθηκε το Βέλγιο και, στα τέλη Δεκεμβρίου, θα παραδώσει την προεδρία στην Πολωνία. Οι περίπλοκες σχέσεις μεταξύ Βουδαπέστης και Βρυξελλών αντικατοπτρίζονται ακόμη και στο σύνθημα της προεδρίας:

«Ας κάνουμε την Ευρώπη μεγάλη ξανά!», που μοιάζει με το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν τυγχάνει υποστήριξης από την ηγεσία της ΕΕ, αλλά υποστηρίχθηκε ανοιχτά από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Κατά την ανακοίνωση της ατζέντας της ουγγρικής προεδρίας, ο Όρμπαν είπε ότι ο άμεσος τερματισμός της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι το πιο σημαντικό σημείο. «Υποστηρίζουμε το τέλος του πολέμου», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία εξακολουθεί να «σκιάζει όλα τα γεγονότα στην ΕΕ».

Τέτοια λόγια έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δεν μιλά για τον τερματισμό της σύγκρουσης, αλλά για την επίτευξη της νίκης της Ουκρανίας με οποιοδήποτε κόστος. Η διεύρυνση της ΕΕ είναι ένα άλλο σημαντικό σημείο της ατζέντας. Υπάρχουν πέντε επίσημες υποψήφιες για ένταξη στα Δυτικά Βαλκάνια: Η Ουγγαρία πιστεύει ότι η ένταξή τους θα «προσφέρει νέα ενέργεια και νέα ώθηση», την οποία χρειάζεται τόσο πολύ η ΕΕ σήμερα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button