ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Οι επικοινωνιολόγοι ανακάλυψαν και τα… πυρονέφη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιστή στο πάγιο αφήγημα που χρησιμοποιεί καθημερινά 4 χρόνια και κάτι μήνες τώρα, αποδίδει τις καταστροφικές πυρκαγιές στους εμπρηστές, σε υβριδικούς πολέμους, σε ασύμμετρες απειλές και, όταν όλα τα άλλα αποτυχαίνουν, στην “κλιματική αλλαγή”.

Το επιχείρημα, αν δεν ήταν τόσο θλιβερό, θα ήταν αστείο: η κλιματική αλλαγή είναι μία εν εξελίξει διαδικασία, που μετρά ήδη δεκαετίες και επηρεάζει τα πάντα εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια. Κλιματική αλλαγή ζει όλος ο πλανήτης, οπότε δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει γιατί ΜΟΝΟ οι πυρκαγιές στην Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτες λόγω της κλιματικής αλλαγής και όχι στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Και ιδιαίτερα της Μεσογείου, όπου μιλάμε για σαφώς παρόμοιες συνθήκες.

Χθες, στην εξέλιξη της προσπάθειας να δείξει ότι η κυβέρνησή του είναι άμοιρη ευθυνών, ο πρωθυπουργός “ανακάλυψε” μιλώντας στη Βουλή ακόμη και το πυρονέφος της νύχτας.

Το πυρονέφος είναι γνωστό, σύνηθες και επαρκώς αναλυθέν φαινόμενο και δεν είναι καθόλου σπάνια η εκδήλωσή του σε μεγάλης κλίμακας πυρκαγιές που καίνε εκτάσεις σε “περίπλοκο” εδαφικό ανάγλυφο.

Σύμφωνα με την επιστημονική ανάλυση του Meteo, «η σφοδρή εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, αλλά και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε συνέβη όταν η φωτιά εισήλθε στη βάση χαράδρας με πυκνή βλάστηση στις πλαγιές.

Ως συνέπεια αυτού αρχικά σημειώθηκε αύξηση του πυροθερμικού φορτίου, με τα θερμά αέρια που παράγονται κατά την καύση και τα οποία οδηγήθηκαν προς την κορυφή της χαράδρας.

Έτσι, υπερθερμάνθηκαν τα άκαυτα δασικά καύσιμα και δημιουργήθηκε ένα επαγωγικό, πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα προς τα ανάντη (προς την κορυφή της χαράδρας), το οποίο και τράβηξε την πυρκαγιά μέχρι την κορυφή της χαράδρας με εκρηκτικό τρόπο».

Χαρακτηριστικό αποτύπωμα της ακραίας αυτής συμπεριφοράς ήταν η παροδική δημιουργία πυρονέφους πάνω από την πυρκαγιά.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, «τα πυρονέφη δημιουργούνται εξαιτίας των μεγάλων ποσών θερμότητας που εκλύει η φωτιά, οδηγώντας τελικά στη σύζευξή της με την ατμόσφαιρα (η φωτιά δημιουργεί τον δικό της καιρό)».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button