Από γραφικοί, προνοητικοί: Γιατί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί «αγκαλιάζουν» το prepping

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, οι preppers -δηλαδή όσοι προετοιμάζονταν για κάποιο Αποκαλυπτικό γεγονός ή επικείμενο πόλεμο- θεωρούνταν μάλλον γραφικοί.
Φρόντισε, άλλωστε, το Χόλιγουντ για αυτό. Μέσα από δεκάδες ταινίες για αστεροειδείς που έπεφταν τη Γη ή άλλου τύπου καταστροφές, το prepping και οι preppers καθιερώθηκαν ως καταστροφολόγοι στη συνείδηση των περισσότερων ανθρώπων ανά τον πλανήτη.
Οι σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις όμως, σε συνδυασμό με τα διδάγματα της πανδημίας του κορωνοϊού, δείχνουν ότι μια κάποια προετοιμασία είναι πλέον επιβεβλημένη.
Πριν από μερικές εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε τους πολίτες της να προετοιμάσουν ένα κιτ πρώτης ανάγκης, ώστε να είναι σε θέση να επιβιώσουν για 72 ώρες σε περίπτωση κάποιου απρόβλεπτου γεγονότος -από ένα μαζικό μπλακ άουτ ή έκτακτο καιρικό φαινόμενο μέχρι μια στρατιωτική επίθεση ή πανδημία.
Το prepping έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος σε όλο τον κόσμο, με Αμερικανούς επιχειρηματίες να κάνουν λόγο για μεγάλο boom τα τελευταία χρόνια.
Ένα μικρό καταφύγιο, που παρουσιάστηκε σε σχετική έκθεση στις ΗΠΑ
(AP Photo/Rick Bowmer)
Μάλιστα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι Αμερικανοί δαπάνησαν το 2023 συνολικά 11 δισ. δολάρια για να κατασκευάσουν καταφύγια και τούνελ εξόδου από τα σπίτια τους.
Σε εκτενές της ρεπορτάζ, η αμερικανική εφημερίδα New York Times εξηγεί πως η «βιομηχανία του πανικού», όπως την αποκαλεί, κερδίσει σταθερά έδαφος τα τελευταία χρόνια, με χιλιάδες πολίτες να προετοιμάζονται για ενδεχόμενη καταστροφή.
Εκτός από τρόφιμα και νερό, οι Αμερικανοί αγοράζουν και όπλα ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που έχουν κατασκευάσει και φλεγόμενες… τάφρους γύρω από τα σπίτια τους.

Καταφύγιο στη Βόρεια Ιρλανδία
(AP Photo/Peter Morrison)
Ο Ρον Χάμπαρντ, επικεφαλής της εταιρείας Atlas Survival Shelters, που κατασκευάζει καταφύγια αναφέρει ότι οι παραγγελίες του έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα και μάλιστα, πελάτες δεν είναι πλέον μόνο οι πλούσιοι και ισχυροί.
«Τώρα πουλάμε και καταφύγιο 20.000 δολαρίων, για τους ανθρώπους που βγάζουν περίπου 60.000 δολάρια το χρόνο» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Διαβάστε επίσης: Μπορούμε να ζήσουμε 24 ώρες χωρίς ρεύμα; Οδηγός επιβίωσης μετά το ισπανικό blackout
Το «prepping» αλλιώς: Αθηνά Ακτύπη, η καθηγήτρια που θέλει να μάς προετοιμάσει για την… Αποκάλυψη
Και η Ευρώπη πατάει «γκάζι» στο prepping
Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κιτ επιβίωσης ήρθε σε μια περίοδο που και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ξεκινήσει… αγώνα για να προετοιμάσουν τους πολίτες τους για ενδεχόμενη έκτακτη ανάγκη.
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεχώς αυξανόμενη ένταση με τη Ρωσία έχει θορυβήσει τη Γηραιά Ήπειρο, με αρκετές κράτη να εξετάζουν αυτή την περίοδο τρόπους για να μετατρέψουν σταθμούς μετρό σε καταφύγια και να προσπαθούν να ενισχύσουν την ψυχολογική… αντοχή των πολιτών.
Άλλωστε, ειδικοί επισημαίνουν ότι και η πνευματική πλευρά του prepping είναι εξίσου σημαντική, δηλαδή οι πολίτες να ενημερωθούν για το πώς πρέπει να αντιδράσουν σε μια έκτακτη ανάγκη.
«Είναι καιρός να αποκτήσουμε μια νοοτροπία πολέμου» είπε πρόσφατα σε ειδικούς ασφαλείας στις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μάρκ Ρούτε.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε
AP Photo/Virginia Mayo
Όπως γράφει το CNNi σε πρόσφατο άρθρο του, αρκετά ευρωπαϊκά κράτη ανησυχούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενθαρρυμένος από τη στρατιωτική επιτυχία του στην Ουκρανία, μπορεί να ανοίξει τη… βεντάλια των διεκδικήσεών του -και μάλιστα σε μία περίοδο που ο μεγάλος και ισχυρός σύμμαχος της Ευρώπης, οι ΗΠΑ, έχουν ξεκαθαρίσει ότι το μπλοκ θα πρέπει να αναλάβει από μόνο του την άμυνά του.
Πόσο αποτελεσματικά θα είναι, όμως, αυτά τα ευρωπαϊκά σχέδια προετοιμασίας;
Και θα πεισθούν οι πολίτες να πάρουν τις νέες αυτές οδηγίες στα σοβαρά;
Τον περασμένο Ιούνιο, η Γερμανία αναθεώρησε την «Οδηγία Συνολικής Άμυνας», δίνοντας ξεκάθαρες οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που ξεσπάσει ευρύτερος πόλεμος στην Ευρώπη. Το έγγραφο παρουσιάζει, μάλιστα, το πώς θα αλλάξει η καθημερινή ζωή για τους Γερμανούς πολίτες σε περίπτωση πολέμου.
Με τη σειρά της, η Σουηδία εξέδωσε οδηγό επιβίωσης με τίτλο «Αν έρθει κρίση ή πόλεμος», που μοιράστηκε σε εκατομμύρια νοικοκυριά τον περασμένο Νοέμβριο.
«Μπείτε στα σπίτια σας, κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες και, αν είναι δυνατό, κλείστε τον κλιματισμό. Να ακούτε τα κρατικά δίκτυα Sveriges Radio και channel P4 για περισσότερες πληροφορίες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο οδηγός, που παράλληλα εξηγεί στους πολίτες πώς να βρουν καταφύγιο κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών και παρέχει πληροφορίες για το πότε θα μειωθούν τα επίπεδα ραδιενέργειας εάν γίνει χρήση πυρηνικού όπλου.
Δίνει επίσης χρηστικές συμβουλές πρώτων βοηθειών, για την αντιμετώπιση του άγχους και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να μιλήσουν οι γονείς στα παιδιά τους για μια κρίση ή και πόλεμο.
Η Φινλανδία, που μπήκε στο ΝΑΤΟ το 2023 και συνορεύει με τη Ρωσία, είναι προετοιμασμένη από το 1950 για το ενδεχόμενο πολέμου, έχοντας κατασκευάσει καταφύγια κάτω από πολυκατοικίες και γραφεία.

Εικόνα μέσα από καταφύγιο της Φινλανδίας
(Photo by Juho Kuva for The Washington Post via Getty Images)
Πριν από δύο χρόνια, η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε σε καταμέτρηση καταφυγίων και ανακοίνωσε ότι υπάρχουν συνολικά 50.500, ικανά να στεγάσουν 4,8 εκατομμύρια πολίτες από τον συνολικό πληθυσμό των 5,6 εκατομμυρίων.
Προ μηνών, το Ελσίνκι εξέδωσε νέες οδηγίες έκτακτης ανάγκης στους πολίτες, παρέχοντας αναλυτικές πληροφορίες για το πώς θα πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο παρατεταμένου μπλακ άουτ, διακοπής νεού και τηλεπικοινωνιών, πολεμικής σύγκρουσης αλλά και ακραίων καιρικών φαινομένων.
Θα ακούσουν οι πολίτες;
Παρότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχωρούν σε προειδοποιήσεις και ζητούν από τον κόσμο να παραμείνει σε επαγρύπνηση, το ερώτημα που εγείρεται είναι αν θα ακούσουν οι πολίτες.
Η Κλόντια Μέιτζορ, αντιπρόεδρος του γερμανικού Marshall Fund, δήλωσε στο CNNi ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πάρουν στα σοβαρά τις συμβουλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των εκάστοτε κυβερνήσεων του μπλοκ.
Μάλιστα, εξήγησε ότι δεν είναι επικίνδυνο μόνο το ενδεχόμενο μιας ευθείας στρατιωτικής απειλής από πλευράς της Ρωσίας αλλά και η «γκρίζα ζώνη» ανάμεσα στην ειρήνη και τον πόλεμο, όταν μπορεί να σημειωθούν υβριδικές επιθέσεις.

Καταφύγιο στη νότια Καλιφόρνια
(AP Photo/Jae C. Hong)
«Θέλουμε οι άνθρωποι να είναι έτοιμοι, δεν θέλουμε να τους τρελάνουμε» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια, εξηγώντας παράλληλα ότι για τα κράτη της Βαλτικής η απειλή είναι πιο πραγματική από ότι για χώρες όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία.
«Το ερώτημα είναι πώς μπορείς να αλλάξεις το DNA μιας χώρας, αυτή είναι η καίρια ερώτηση» τόνισε η Μέιτζορ.
Τι πρέπει να περιέχει ένα κιτ πρώτης ανάγκης
Και τι πρέπει να υπάρχει μέσα σε ένα κιτ πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με τους ειδικούς;
Τρόφιμα σε κονσέρβες, που δεν χρειάζονται μαγείρεμα, μπουκάλια με νερό επαρκή για τουλάχιστον 72 ώρες, γάλα εβαπορέ ή σε σκόνη για όσους έχουν μικρά παιδιά, φακούς με μπαταρίες, power banks, κεριά, σπίρτα και ένα γκαζάκι, για να μπορεί κάποιος να μαγειρέψει κάτι γρήγορο και πρόχειρο.
Την ίδια ώρα, κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να έχει κάπου κρυμμένα και μετρητά έκτακτης ανάγκης, της τάξης των 100 ευρώ, δεδομένου ότι οι συναλλαγές με κάρτες θα είναι αδύνατες κατά τη διάρκεια ενός μπλακ άουτ.
Χρήσιμο θα ήταν και ένα τρανσιστοράκι, καθώς το διαδίκτυο θα είναι μάλλον απρόσιτο χωρίς ρεύμα.