Διεθνής επικαιρότητα

«Απροετοίμαστη» η Βρετανία για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής – Τι εξηγούν οι ειδικοί

Πλημμύρες, ξηρασίες, κύματα καύσωνα: η Βρετανία «δεν είναι έτοιμη» να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην επικράτειά της και «δεν μπορεί να περιμένει» προτού αναλάβει δράση, προειδοποιεί σήμερα οργανισμός αρμόδιος για να συμβουλεύει την κυβέρνηση για το ζήτημα.

Η χώρα βλέπει να πολλαπλασιάζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα και «χρειαζόμαστε να προσαρμοστούμε τώρα ώστε να εξασφαλιστεί» ότι «θα είναι προετοιμασμένη» για την αντιμετώπισή τους, ανέφερε η Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (CCC) στην ετήσια έκθεση αποτίμησης των πολιτικών προσαρμογής στην εξέλιξη του κλίματος.

«Γνωρίζουμε πως τα χειρότερα έρχονται και δεν είμαστε έτοιμοι», προειδοποίησε η Τζούλια Κινγκ, μέλος της Βουλής των Λόρδων και πρόεδρος της CCC.

Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Τα τελευταία χρόνια, η χώρα δοκιμάστηκε από σφοδρές καταιγίδες, που προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες, ενώ υπέστη καύσωνες άνευ προηγουμένου, ειδικά τον Ιούλιο του 2022, όταν καταγράφτηκε ιστορικό υψηλό θερμοκρασίας (40° Κελσίου).

Ξηρασίες εξάλλου ευνόησαν την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, που πλέον είναι λιγότερο σπάνιες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάνω από τις μισές αγροτικές εκτάσεις καλύτερης ποιότητας, πάνω από το ένα τρίτο των σιδηροτροχιών και των δρόμων ήδη αντιμετωπίζουν κίνδυνο να πλημμυρίσουν σ’ όλη τη χώρα.

Κάπου 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτησίες βρίσκονται εξάλλου σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών στην Αγγλία, αριθμός που θα φθάσει τις 8 εκατ. μέχρι το 2050 — με άλλα λόγια, τη μια στις τέσσερις. Εξάλλου, ως το 2050, πάνω από 10.000 άνθρωποι θα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της ζέστης.

Η προειδοποίηση

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε για να αναλάβουμε δράση. Το πρόβλημα είναι ήδη εδώ και αν δεν κάνουμε τίποτα, θα οδηγηθούμε σε καταστροφή», προειδοποίησε η πρόεδρος της CCC παρουσιάζοντας την έκθεση σε δημοσιογράφους.

Η σημερινή κυβέρνηση, που δεν τα πάει καλύτερα στο πεδίο αυτό από τις προκάτοχές της των Συντηρητικών, σύμφωνα με το κείμενο, απαιτείται να «πάρει στα σοβαρά» την κατάσταση και τους κινδύνους που έρχονται, επέμεινε.

«Δεν έχουμε νοσοκομεία, σχολεία, οίκους ευγηρία με ανθεκτικότητα», στηλίτευσε ακόμη η κυρία Κινγκ. Σε κανένα από τα πεδία που μελετήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας (γεωργία, ύδρευση/άρδευση, μεταφορές, κατασκευές κ.λπ.) δεν εκφράζεται ικανοποίηση από τους ειδικούς.

Ποιοι είναι οι στόχοι

Η επιτροπή συνιστά έτσι να οριστούν συγκεκριμένοι στόχοι, να ενισχυθεί ο συντονισμός μεταξύ υπουργείων και να ενσωματωθεί η προσαρμογή σε όλες τις πολιτικές, ιδίως στην ανέγερση 1,5 εκατ. κατοικιών που έχει αναγγελθεί από την κυβέρνηση.

«Τα αγροκτήματά μας είναι κάτω από τα νερά, οι τιμές των τροφίμων μας έχουν πάρει φωτιά, τα σπίτια μας καταστρέφονται — και είναι οι πολίτες αυτοί που πληρώνουν το τίμημα», στηλίτευσε η Greenpeace, ενώ άλλη ΜΚΟ, η Friends of the Earth, εξέφρασε απογοήτευση για τα «αδύναμα» μέτρα που εφαρμόζονται το τρέχον διάστημα και παρότρυνε την κυβέρνηση να καταρτίσει και να εφαρμόσει «φιλόδοξο σχέδιο».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button