ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η αίτηση αναστολής του έργου του αντλιοστασίου του Σταυρού

Η Πρωτοβουλία κατοίκων που εδώ και μήνες αντιδρά στην εγκατάσταση αντλιοστασίου από την ΔΕΥΑΧ στο πλαίσιο του νέου δικτύου της μήκους τριακοσίων ογδόντα έξι χιλιομέτρων, θέτει θέμα επανασχεδιασμού υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν μελέτες βιωσιμότητας και πως η χωροθέτηση εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον

Απορρίφθηκε από το πέμπτο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση κατοίκων του Σταυρού Ακρωτηρίου για έκδοση προσωρινής διαταγής για αναστολή του έργου κατασκευής αντλιοστασίου στην θέση Παχιά Άμμος.

Η Πρωτοβουλία κατοίκων που εδώ και μήνες αντιδρά στην εγκατάσταση αντλιοστασίου από την ΔΕΥΑΧ στο πλαίσιο του νέου δικτύου της μήκους τριακοσίων ογδόντα έξι χιλιομέτρων, θέτει θέμα επανασχεδιασμού υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν μελέτες βιωσιμότητας και πως η χωροθέτηση εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον.

Κατηγορηματικοί ως προς την αναγκαιότητα, την ασφάλεια και την κρισιμότητα του έργου για το περιβάλλον συνολικά του Ακρωτηρίου, εμφανίσθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης και η πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Νίκη Αποστολάκη, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η μερίδα των κατοίκων, με τις προσφυγές της, απείλησε να τινάξει στον αέρα τη λειτουργία συνολικά του Βιολογικού Καθαρισμού των Χανίων, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η κ. Νίκη Αποστολάκη, επεσήμανε τη σημασία της υπογραφής της απόφασης του ΣτΕ από την πρόεδρο του πέμπτου τμήματος (τμήμα περιβάλλοντος). «Όχι μόνο απέρριψε την αίτηση τους αυτή, αλλά έχει προβεί σε εμπεριστατωμένη και επαρκή αιτιολογία, νομική, ουσιαστική και πραγματική. Απορρίπτει το αίτημα τους για λόγους ουσίας και όχι για λόγους τύπου», τόνισε η πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ επισημαίνοντας την ανάγκη το έργο να προχωρήσει  και όλοι να σεβαστούν τη δικαστική απόφαση. «Στις 4 Μαρτίου, κατέθεσαν εκ νέου αίτηση, προς την κτηματική υπηρεσία με κοινοποιήσεις σε διάφορους φορείς, αποκρύπτοντας την αλήθεια, ότι πρόκειται για μια κατασκευή παντελώς υπόγεια και συνεχίζουν αυτό το οποίο καταλήγει ως μια παρενόχληση πλέον του έργου. Είναι ξεκάθαρο ότι όταν η πρόεδρος του 5ου Τμήματος του ΣτΕ απορρίπτει την προσωρινή διαταγή, έχει κρίνει και οφείλουμε όλοι να τη σεβαστούμε».

Ξεκάθαρος ως προς την αναγκαιότητα του έργου κατασκευής αντλιοστασίου της ΔΕΥΑΧ στο Σταυρό εμφανίσθηκε ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης επισημαίνοντας πως σκοπός είναι να προστατευτεί το περιβάλλον και να μπει επιτέλους τέλος στην απόρριψη λυμάτων στη θάλασσα. Σημείωσε δε πως τεχνικά, το έργο όταν ολοκληρωθεί, δεν θα δημιουργεί την παραμικρή όχληση. «Καλούμε όλους αυτούς τους κατοίκους της περιοχής που έχουν τις αγωνίες αλλά και όλους αυτούς που προσπαθούν πολιτικά να εκμεταλλευτούν όλη αυτή την αντίδραση να σταματήσουν, να σεβαστούν τη νομοθεσία και να επιτρέψουν – σε αυτό το κρίσιμο για το περιβάλλον έργο – να ολοκληρωθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης δήλωσε ακόμα ότι «ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε νομικά η Πρωτοβουλία κατοίκων του Σταυρού, δεν προσβάλει μόνο το συγκεκριμένο έργο, προσπάθησε να τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα όλο το Βιολογικό καθαρισμό, τον σχεδιασμό του, στη λειτουργία που έχει σήμερα. Μπροστά στα συμφέροντα που δήθεν προσπαθούν να προασπίσουν, έβαλαν απέναντι το σύνολο της λειτουργίας του βιολογικού, ένα έργο που όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τα οφέλη του». Για ένα μεγάλο δικονομικό θέμα, την καταχρηστικότητα, μίλησε και η κ. Νίκη Αποστολάκη υπογραμμίζοντας πως «επειδή διαφωνούν για ένα αντλιοστάσιο, του Σταυρού, ζητούν την ακύρωση όλης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Στο αιτιολογικό της απόφασης του ΣτΕ, αναφέρεται ότι το έργο δεν παραβιάζει καμία νομοθεσία και δεν υφίσταται βλάβη στο περιβάλλον.  Επισημαίνεται πως αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΧ και μάλιστα περασμένης τεχνολογίας, βρίσκονται εδώ και χρόνια ακόμη και σε κεντρικά σημεία της πόλης, μπροστά από τα Ενετικά Νεώρια, έξω από το Κολυμβητήριο της Νέας Χώρας, στο Κουμ Καπί και σε δεκάδες σημεία, χωρίς καν να είναι ορατά και χωρίς ουδέποτε να έχουν επηρεάσει το περιβάλλον. 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button