Αντιδράσεις για τον μηχανικό καθαρισμό της παραλίας των Βατερών

Έντονες αντιδράσεις αλλά και ανησυχία πολιτών και φορέων πυροδότησε ο καθαρισμός της παραλίας των Βατερών από τα μηχανήματα του Δήμου Δυτικής Λέσβου καθώς όπως επισημαίνουν αφαιρούν βιοτικά στοιχεία του αιγιαλού αλλά καταστρέφουν τις αμμοθίνες, ένα ζωτικό στοιχείο της παραλίας.
Με επιστολή τους δε προς τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχη Βέρρο, τέσσερις Σύλλογοι ζητούν να αντιμετωπισθεί ολιστικά το όλο ζήτημα. Την επιστολή υπογράφουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Αγιος Κωνσταντίνος “, ο Ιππικός Σύλλογος “ Άγιος Γεώργιος”, ο Σύλλογος Σεισμοπαθών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας.
Οι λόγοι που πυροδοτούν την ανησυχία αλλά και τις αντιδράσεις είναι οι ακόλουθοι:
- Τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία ο καθαρισμός της παραλίας γίνεται με βαρέως τύπου μηχάνημα, διαπιστώνεται ότι η άμμος σταδιακά λιγοστεύει και αποκαλύπτεται το βραχώδες υπόστρωμα, γιατί αλλοιώνεται η κοκκομετρική σύσταση της άμμου και διασπάται η συνοχή της, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτη στους νότιους ανέμους και στη διαβρωτική δύναμη αυτών.
- Το μηχάνημα καταστρέφει τις αμμοθίνες, οι οποίες είναι ζωτικό συστατικό στοιχείο της παραλίας των Βατερών γιατί την προστατεύουν από τη διάβρωση και λειτουργούν σαν παγίδες άμμου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η αποκατάσταση συστήματος αμμοθινών που έχει καταστραφεί ή αποσταθεροποιηθεί μπορεί να απαιτήσει μέχρι και 100 χρόνια ανάλογα με τα μέτρα που θα ληφθούν.
- Στην παραλία των Βατερών εμφανίζεται «παραλιακός ψαμμίτης» (beachrock), ο οποίος καθώς εκτίθεται όλο και περισσότερο λόγω της απώλειας άμμου, μπορεί να επιταχύνει την παράκτια διάβρωση, καθώς δημιουργούνται οι βαθμίδες διάβρωσης, τα επονομαζόμενα «scour steps». Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμπέρανε από μελέτες ότι τα «scour steps» που δημιουργούνται στα θαλάσσια όρια των beachrock σχηματισμών στα Βατερά λειτουργούν ως εμπόδια στη μεταφορά ιζημάτων προς την ακτή, ενισχύοντας τη διάβρωση.
- Η παραλία των Βατερών έχει θέσεις φωλεοποίησης και ωοτοκίας πουλιών και της καρέτα-καρέτα κατά τη θερινή περίοδο, καθώς και άλλους ζωικούς οργανισμούς που διαταράσσονται και καταστρέφονται ως αποτέλεσμα των μηχανικών καθαρισμών. Ο καθαρισμός δεν θα πρέπει να απειλεί τη φυσική ομορφιά και περιβαλλοντική κληρονομιά των παραλιών, αλλά να συμβάλλει στη διατήρησή τους στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης όπου αναζητείται η ισορροπία μεταξύ ανθρώπινης δραστηριότητας και διατήρησης της φύσης.
- Από το κοσκίνισμα της άμμου και τη μεταφορά των κροκάλων με φορτηγά απαιτούνται πάρα πολλές διαδρομές των φορτηγών (όπως διαπιστώσαμε και από φωτογραφικό υλικό που έχουμε στη διάθεσή μας), και προκαλείται περαιτέρω αλλοίωση της παραλίας, αφού οι κροκάλες είναι στοιχείο της φυσικής της σύνθεσης.
- Το πιο γνωστό φυτό που φυτρώνει στις αμμοθίνες είναι το κρινάκι της θάλασσας, που το αποκαλούν και «κρινάκι της Παναγίας», ενώ επάνω στις αμμοθίνες βρίσκουν γόνιμο χώρο για να αναπτυχθούν και τα αμάραντα στην παραλία των Βατερών. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται βαριά μηχανήματα για τον καθαρισμό της παραλίας και την «αποψιλωτική» ισοπέδωση της άμμου.
- Να προστεθούν και τα γνωστά αλμυρίκια (ή ρείχια στην τοπική διάλεκτο), η δενδρώδης ξηρανθεκτική βλάστηση που φύεται στα άκρα της αμμουδιάς και προστατεύει ανθρώπους και έδαφος από τον ήλιο και τη νοτιά στα Βατερά, και χρειάζεται βέβαια κατάλληλη προστασία και καλλιεργητική αποκλάδωση/ αραίωση κάθε χρόνο.
Εκπροσωπώντας τους κατοίκους της περιοχής οι φορείς της Βρίσας – Βατερών ζητούν να μην ξαναγίνει μηχανικός καθαρισμός της παραλίας, γιατί η ποσότητα της άμμου θα μειωθεί ακόμα περισσότερο και σε λίγα χρόνια η πανέμορφη ακτογραμμή στα Βατερά μας θα μετατραπεί σε μια βραχώδη θαλάσσια έκταση από υπαιτιότητα του Δήμου.
Επισημαίνουν δε, ότι ο «εχθρός» στην παραλία των Βατερών δεν είναι οι αμμοθίνες, οι κροκάλες και τα φύκια, και δεν θα πρέπει να απομακρύνονται. Αυτά μας προστατεύουν από τη διάβρωση και αποτελούν δείκτη περιβαλλοντικής ποιότητας, και «διαφημίζουν» την παραλία ότι έχει «άριστη ποιότητα». Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να τα προστατεύουμε και να τα συντηρούμε. Δυστυχώς, αν δεν αντιμετωπιστεί ολιστικά η κατάσταση και δεν συνυπολογιστούν τα υπέρ και τα κατά του μηχανικού καθαρισμού, οι καλές προθέσεις του Δήμου Δυτικής Λέσβου και η επιθυμία να «φαίνεται» καθαρή η παραλία θα φέρουν ολέθρια αποτελέσματα.
Ζητούν τέλος αν δεν εισακουστεί η παράκλησή τους να ενημερωθούν για τις προδιαγραφές του μηχανήματος που θα χρησιμοποιηθεί καθώς και η ημερομηνία του τελευταίου ποιοτικού ελέγχου του, όπως και τα πιστοποιητικά του από την εταιρεία κατασκευής του καθώς και η Περιβαλλοντική Μελέτη που έχει κατατεθεί για τις επιπτώσεις της χρήσης του μηχανήματος .
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος