Διεθνής επικαιρότητα

Ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν το σχέδιο του Ισραήλ για διανομή βοήθειας στη Γάζα

Οργανώσεις αρωγής επέκριναν τα σχέδια του Ισραήλ να αναλάβει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και να χρησιμοποιήσει ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να φτάσουν τρόφιμα στους αμάχους, έπειτα από δύο μήνες στη διάρκεια των οποίων ο ισραηλινός στρατός απαγορεύει την είσοδο εφοδίων στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ δεν έχει δώσει διευκρινίσεις για τα σχέδιά του, τα οποία ανακοίνωσε τη Δευτέρα και εντάσσονται στο πλαίσιο της επέκτασης των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και την κατάληψη του θύλακα.

Προς το παρόν ο αποκλεισμός της Γάζας θα συνεχιστεί μέχρι τη μετακίνηση των Παλαιστινίων από το βόρειο και κεντρικό τμήμα του θύλακα προς το νότιο, όπου θα δημιουργηθεί ειδική περιοχή για την εγκατάστασή τους κοντά στη Ράφα, έχουν δηλώσει Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, όλοι όσοι εισέρχονται στην περιοχή αυτή θα ελέγχονται από τις ισραηλινές δυνάμεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι προμήθειες δεν θα πέσουν στα χέρια της Χαμάς. Οργανώσεις αρωγής έχουν κάνει λόγο για ειδικούς «κόμβους» για τη διαχείριση της διανομής βοήθειας.

Το Ισραήλ έχει ήδη εκκαθαρίσει περίπου το ένα τρίτο της Λωρίδας της Γάζας με στόχο τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» και το σχέδιο για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, σε συνδυασμό με τα σχέδια για τη μετακίνηση μεγάλου μέρους των Παλαιστινίων στο νότιο τμήμα του θύλακα, ενισχύει τους φόβους ότι στόχος του είναι η πλήρης κατοχή.

Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) επεσήμανε χθες Τρίτη ότι το σχέδιο του Ισραήλ είναι «το αντίθετο αυτού που χρειάζεται», ενώ άλλες οργανώσεις αρωγής – που έχουν ενημερωθεί σχετικά προφορικά– επίσης εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους.

«Είναι εντελώς λάθος μία από τις πλευρές που συμμετέχει στη σύγκρουση – σε αυτή την περίπτωση το Ισραήλ—να ελέγχει τη ζωτικής σημασίας για την επιβίωση βοήθεια για τους αμάχους», σχολίασε στο Χ ο Γιαν Έγκελαντ γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC).

«Αυτό το νέο ισραηλινό σχέδιο για τη βοήθεια είναι εντελώς ανεπαρκές για να καλύψει τις ανάγκες στη Γάζα και παραβιάζει εντελώς όλες τις ανθρωπιστικές αρχές», πρόσθεσε.

Δυσκολίες στη διανομή

Στελέχη υπηρεσιών αρωγής έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Ισραήλ ότι αψηφά σκοπίμως τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη διανομή βοήθειας σε ένα περιβάλλον όπως η Γάζα, η οποία έχει μετατραπεί σε ερείπια έπειτα από 19 μήνες πολέμου που έχουν καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών της και έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό σχεδόν του συνόλου των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Εκτιμούν ότι το πρόσφατο σχέδιο του Ισραήλ μοιάζει με προηγούμενα που είχαν κάνει λόγο για «ανθρωπιστικές φούσκες» ή «νησίδες αμάχων» και τα οποία έχουν ήδη απορριφθεί.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και τον ΟΗΕ, ότι επιτρέπουν μεγάλες ποσότητες βοήθειας να πέφτουν στα χέρια της Χαμάς, την οποία κατηγορεί ότι υφαρπάζει προμήθειες που προορίζονται για τους αμάχους και τις χρησιμοποιεί για τις δυνάμεις της.

«Αν η Χαμάς συνεχίσει να κλέβει τη βοήθεια από τον λαό όπως και να αποκομίζει κέρδη από αυτή, ο πόλεμος θα συνεχιστεί για πάντα», σχολίασε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι η διακοπή της βοήθειας είναι ο καλύτερος τρόπος να ασκηθεί πίεση στη Χαμάς ώστε να αφήσει ελεύθερους τους 59 Ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθεί να κρατά στη Γάζα.

Ωστόσο οργανώσεις αρωγής επισημαίνουν ότι με βάση το ισραηλινό σχέδιο η ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα προστατεύεται πλέον και ουσιαστικά οι άμαχοι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν από τον βορρά προς τον νότο, συνθήκες που ενδέχεται να οδηγήσουν στη μόνιμη εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Σκληροπυρηνικοί στο Ισραήλ δεν έχουν κρύψει την επιθυμία τους να δουν τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείπουν τη Γάζα. Πολιτικοί όπως ο υπουργός Οικονομίας Μπεζαλέλ Σμότριτς δηλώνουν ότι το σχέδιο θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη κατάληψη της Γάζας.

Προηγούμενο ισραηλινό σχέδιο, γνωστό ως το σχέδιο του Στρατηγού Εϊλάντ, προέβλεπε την επιβολή περιορισμών στη βοήθεια που διανέμεται στη Γάζα με στόχο να στερηθεί η Χαμάς εφόδια. Πολλοί ήταν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι που το στήριζαν.

Την ώρα που πολλοί Παλαιστίνιοι πιστεύουν ότι τελικός στόχος του Ισραήλ είναι να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια ως εργαλείο για να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τη Γάζα, στέλεχος οργάνωσης αρωγής δήλωσε ότι η βαθιά δυσπιστία προς το Ισραήλ θα υπονομεύσει το σύστημα.

«Θα νιώθατε άνετα αν σας προσέφερε βοήθεια ο εχθρός σας;», σχολίασε.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button