ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

“Ανησυχίες” με το δελτίο…  | Neakriti

Κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούν οι ιθύνοντες της Ευρώπης ότι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής κουλτούρας δεν είναι ζήτημα pick and choose – κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποτελέσει εχέγγυο δράσης

Σε δημοσιοποίηση των ανησυχιών του προχώρησε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλέν Μπερσέια, για την Τουρκία όσον αφορά στον τομέα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Όπως είχαμε αναφέρει πριν από λίγες ημέρες, στο εσωτερικό της Ευρώπης έχουν αρχίσει ήδη οι συζητήσεις περί της «ακαταλληλότητας» της Τουρκίας να συμβαδίσει σε ενταξιακό επίπεδο με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, δεδομένα τα οποία δημιουργήθηκαν από τη «βίαιη» φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αλλά και τις εκατοντάδες συλλήψεις που ακολούθησαν τον περασμένο μήνα. 

Επομένως, η δημοσιοποίηση των εν λόγω ανησυχιών δεν αποτελεί ένα απρόσμενο γεγονός, αλλά, εν αντιθέσει, φανερώνει ότι στα αφτιά των Ευρωπαίων έχουν αρχίσει να εισέρχονται ψίθυροι αμφισβήτησης περί της τουρκικής πλευράς. 

Υπάρχει στόχευση 

Ειδικότερα, ο Μπερσέ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Reuters, τόνισε «τη σημασία του σεβασμού κάθε στοιχείου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας του λόγου». 

Μάλιστα, τονίζοντας πως το Συμβούλιο της Ευρώπης θέλει να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα με την Τουρκία με ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο, σημείωσε πως η δημοκρατική οπισθοδρόμηση αποτελεί τον πλέον κίνδυνο και μια «τεράστια πρόκληση» παγκοσμίως. Μέχρι εδώ, καλά. 

Αλλά και αστοχίες 

Παρ’ όλα αυτά, οι δηλώσεις του, εκτός από πραγματιστικές ως προς την έλλειψη δημοκρατικότητας, φανερώνουν και κάποια κενά, τα οποία θα πρέπει να μας προβληματίζουν. Αναφερόμενος στην Τουρκία ως «ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης», έκανε λόγο για αδυναμία – χωρίς αυτή – της ανάπτυξης της δημοκρατικής ασφάλειας. 

Γίνεται προφανές λοιπόν ότι οι εν λόγω προβληματισμοί δεν είναι ολιστικοί, αλλά με… δελτίο. Διότι πώς μπορείς να ανησυχείς για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν δε συμπεριλαμβάνεις στις δηλώσεις σου τις ενεργές και διαχρονικές παραβιάσεις στα κατεχόμενα ή της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, όπως έχει διαχρονικά αμφισβητηθεί από την Άγκυρα; Κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούν οι ιθύνοντες της Ευρώπης ότι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής κουλτούρας δεν είναι ζήτημα pick and choose – κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποτελέσει εχέγγυο δράσης. 

Επομένως, οι προβληματισμοί που αναφύονται από τις εν λόγω δηλώσεις είναι έντονοι και από πλευράς Ελλάδας καθώς και Κύπρου, ειδικότερα εάν αναλογιστεί κανείς ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα δείξει τα “δόντια” της και έχει επιχειρήσει στην αναστολή έργων τεράστιας γεωπολιτικής και γεωοικονομικής σημασίας για τη χώρα, με τελευταίο από αυτά να αποτελεί το περιστατικό παρεμπόδισης της πόντισης του ηλεκτρικού θαλάσσιου καλωδίου Ελλάδας-Κύπρου. 
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button