Αναζητούνται τα αίτια του πρωτοφανούς μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία – Σε 5 δευτερόλεπτα χάθηκε το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας!

Το μουσείο δεν σχολίασε ποιος θα θεωρηθεί υπεύθυνος για τη ζημιά στον πίνακα
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για το εκτεταμένο μπλακ άουτ που παρέλυσε την Ισπανία και την Πορτογαλία, προκαλώντας χάος και αναστάτωση σε εκατομμύρια πολίτες. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου κατά τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 28 Απριλίου 2025, αλλά οι αιτίες του συμβάντος παραμένουν υπό διερεύνηση.
Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία Red Eléctrica de España (REE), έως τις 19:00 τοπική ώρα είχε αποκατασταθεί το 99% της ηλεκτροδότησης στην ηπειρωτική Ισπανία. Αντίστοιχα, η εταιρεία διαχείρισης δικτύου της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι 6,2 εκατομμύρια νοικοκυριά είχαν και πάλι πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Εικόνες χάους στους δρόμους
Κατά τις πρώτες ώρες του μπλακ άουτ, δημιουργήθηκαν ουρές σε σούπερ μάρκετ σε πόλεις όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, με τους πολίτες να αγοράζουν μαζικά νερά, χαρτί υγείας, γάλα και κονσέρβες. Οι μετακινήσεις δυσκολεύτηκαν σημαντικά, καθώς το μετρό, τα τρένα και τα λεωφορεία είτε τέθηκαν εκτός λειτουργίας είτε λειτουργούσαν με σημαντικές καθυστερήσεις.
Στη Λισαβόνα, όπως δήλωσε ο εργαζόμενος Έντγκαρ Παρέιρα, οι κάτοικοι κατάλαβαν ότι πρόκειται για γενικευμένη διακοπή ρεύματος μόνο όταν επικοινώνησαν με συγγενείς και φίλους.
Στο κέντρο της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, χιλιάδες άνθρωποι κατέφυγαν σε ξενοδοχεία και τράπεζες που διέθεταν γεννήτριες, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο μέσω wi-fi.

Οι δηλώσεις των ηγετών
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανέφερε ότι «καμία θεωρία δεν αποκλείεται», τονίζοντας ότι σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα χάθηκαν 15 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου το 60% της ζήτησης εκείνη τη χρονική στιγμή.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο χαρακτήρισε το περιστατικό «σοβαρό και άνευ προηγουμένου», επισημαίνοντας ότι η αρχική αιτία φαίνεται να εντοπίζεται στην Ισπανία.

Προβλήματα σε μεταφορές και επικοινωνίες
Το μπλακ άουτ επηρέασε σημαντικά και τη σιδηροδρομική και αεροπορική κυκλοφορία. Στη Μαδρίτη, καταγράφηκαν 286 επιχειρήσεις διάσωσης ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί σε ασανσέρ, ενώ στην Ισπανία ακυρώθηκαν περίπου 344 πτήσεις από τις συνολικά 6.000 προγραμματισμένες.
Τα τρένα υψηλής ταχύτητας αναμένεται να επαναλειτουργήσουν σταδιακά σήμερα, ενώ τρία συρμοί παρέμεναν ακινητοποιημένοι το πρωί της Τρίτης.

Η αποκατάσταση και οι ανησυχίες
Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης επετεύχθη χάρη στις διασυνδέσεις με τη Γαλλία και το Μαρόκο, καθώς και στην ενεργοποίηση υδροηλεκτρικών και σταθμών φυσικού αερίου.
Πάντως, οι αναφορές για μπλακ άουτ σε τόσο μεγάλη κλίμακα θυμίζουν αντίστοιχα περιστατικά του 2003 στην Ιταλία και του 2006 στη Γερμανία, επισημαίνοντας τους κινδύνους της εξάρτησης από διασυνδεδεμένα ενεργειακά δίκτυα.
Τι μένει να διευκρινιστεί
Οι αρχές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας διερευνούν όλα τα ενδεχόμενα, περιλαμβανομένων και σεναρίων κυβερνοεπίθεσης, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση.
Η Κομισιόν βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις εθνικές αρχές και τους διαχειριστές δικτύου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών και να ενισχυθεί η ασφάλεια των ευρωπαϊκών ενεργειακών συστημάτων.