ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Αγωνία για τους παραγωγούς κηπευτικών της Ιεράπετρας – Λιγοστό νερό, πεσμένες τιμές – Τι σώζει τη χρονιά

Με μέτριες αποδοχές βαίνει προς το τέλος της η χειμερινή περίοδος

Με πολλές αντιξοότητες, λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας, μέσα σε ένα ολοένα και πιο σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον και με πάρα πολύ άγχος, θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Μάη η χειμερινή καλλιεργητική περίοδος των κηπευτικών της Ιεράπετρας, που χαρακτηρίζεται από τις μέτριες έως αρνητικές αποδόσεις της, οι οποίες υποχρεώνουν πολλούς παραγωγούς να ρισκάρουν ξανά με καλοκαιρινές φυτεύσεις, καθώς θέλουν να κρατήσουν τις αγορές που ζητούν 12μηνες τροφοδοσίες, καθώς επίσης και τους αλλοδαπούς εργάτες γης, που θέλουν να έχουν συνεχώς δουλειά και όχι μερικούς μήνες το χρόνο.

Ήδη έχουν ξεκινήσει πολλοί παραγωγοί να ξεριζώνουν τις καλλιέργειες τους και να κάνουν τον απολογισμό της χειμερινής σαιζόν, ενώ ετοιμάζονται να καθαρίσουν και να οργώσουν το εσωτερικό των θερμοκηπίων τους, για να αρχίσουν τις επόμενες εβδομάδες την απολύμανση των εδαφών τους προετοιμάζοντας τις εγκαταστάσεις τους για την επόμενη σαιζόν.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Γιάννης Γαϊτάνης, κάνοντας τον πρώτο άτυπο απολογισμό της καλλιεργητικής περιόδου, που πάει προς το τέλος, τη χαρακτήρισε μέτρια χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο σε μεμονωμένες περιπτώσεις να έχουν πάει κάποιοι παραγωγοί καλύτερα από πέρυσι και κάποιοι άλλοι να μην έχουν καταφέρει να βγάλουν ούτε τα καλλιεργητικά τους έξοδα.

►Διαβάστε επίσης: Η ντομάτα του μέλλοντος και η έρευνα του ΕΛΜΕΠΑ (vid)

«Σε γενικές γραμμές ήταν μια μέτρια καλλιεργητική περίοδος αυτή που τελειώνει σε μερικές μέρες. Υπήρχαν καλλιέργειες που πήγαν μέτρια προς καλά και άλλες που πήγαν αντίθετα μέτρια προς κακά. Για τη μεγαλόκαρπη ντομάτα για παράδειγμα, ήταν μια μέτρια προς κακή χρονιά, γιατί είχε χαμηλές τιμές μέχρι το Πάσχα. Μπορεί στην πλειονότητα τους οι ντοματοπαραγωγοί να έβγαλαν τα έξοδα της καλλιέργειας τους, αλλά δεν κατάφεραν να βγάλουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο.

Τα ντοματίνια τύπου βελανίδι, πήγαν καλύτερα ειδικά τους τελευταίους μήνες που οι τιμές κρατήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα και συνολικά οι καλλιέργειες βελανιδιού λόγω ήπιων καιρικών συνθηκών, μέσα στο χειμώνα, παρήγαγαν γύρω στο +20% περισσότερα προϊόντα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Το αγγούρι το χειμώνα πήγε καλά, αλλά δεν πάει καλά η ανοιξιάτικη καλλιέργεια, η οποία είναι ζήτημα αν θα βγάλει τα έξοδα της.

Τα πιπέρια, δηλαδή η κατηγορία των ελαφρών κηπευτικών, πήγαν κάπως καλύτερα σε σύγκριση με τη ντομάτα και το αγγούρι. Η χρονιά τούτη ήταν καλή για όλα τα είδη πιπεριάς. Είναι τα εξαγώγιμα είδη πιπεριάς που είχαν μια καλή ροή στην τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής αγοράς και κράτησαν ένα καλό επίπεδο τιμών, λόγω ποιότητας και γεύσης.

Για την καλλιέργεια της μαύρης μελιτζάνας και της τσακώνικης, ήταν μια καλή χρονιά αν τη συγκρίνουμε με την περυσινή που ήταν πολύ κακή. Οι τιμές παραγωγού φέτος ήταν σχεδόν διπλάσιες από τις περυσινές που ήταν και η αιτία για να μειωθούν τα στρέμματα που καλλιεργούνται εδώ και δεκαετίες με μελιτζάνες.

►Διαβάστε επίσης: Ιεράπετρα: Τα μισά λουλούδια που καλλιεργούνται καταλήγουν στη… χωματερή – Σε απόγνωση οι λιγοστοί ανθοπαραγωγοί που έχουν μείνει

Σε γενικές γραμμές ήταν μια δύσκολη χρονιά γιατί δεν πήγε καλά η ντομάτα που θεωρείται το προϊόν βαρόμετρο, για ολόκληρη τη σαιζόν. Δεν υπονοώ ότι ήταν εύκολη η χρονιά για κανένα προϊόν αλλά υποστηρίζω ότι κάποιες καλλιέργειες, άφησαν πίσω τους μόνο άγχος και πολύ ιδρώτα για τους συναδέλφους αγρότες, που δεν κατάφεραν να γράψουν θετικό πρόσημο τώρα που έχουν αρχίσει και κάνουν τον απολογισμό τους. Και είναι συνηθισμένο αυτό πια για εμάς, η κάθε χρονιά να έχει τους χαμένους, τους λιγότερο χαμένους, τους κερδισμένους και τους ελαφρώς κερδισμένους.

Τώρα έχουν προχωρήσει οι καλοκαιρινές φυτεύσεις κηπευτικών ενώ δεν έχουμε νερό στον ταμιευτήρα, όπου έχουν απομείνει 3.400.000 κυβικά και αυτοί που έχουν ξανά φυτέψει οι περισσότεροι έχουν βάλει σε ποσοστό 80% καλοκαιρινό αγγούρι, ενώ οι υπόλοιποι ντομάτες, βελανίδια και πιπεριές Φλωρίνης. Είχαμε ζητήσει σαν Αγροτικός Σύλλογος από τους συναδέλφους μας, να μη φυτέψουμε κηπευτικά το καλοκαίρι, αλλά δεν μας άκουσαν», κατέληξε ο κ. Γιάννης Γαϊτάνης.

Το νερό του ταμιευτήρα των Μπραμιανών μειώνεται συνεχώς, ενώ ταυτόχρονα η αγωγιμότητα του αυξάνεται συνεχώς, αφού δέχεται κυρίως το υφάλμυρο νερό των πηγών της Μαλαύρας Καβουσίου.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κάμιρος» και αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Παπαδάκης κάνοντας τον πρώτο απολογισμό της σαιζόν που φτάνει στο τέλος της, μας είπε ότι «πράγματι η σαιζόν είναι στο τελείωμα της και πολλές καλλιέργειες ντομάτας και αγγουριού, έχουν αρχίσει να ξεριζώνονται ήδη. Για τη ντομάτα ειδικά η σαιζόν δεν ήταν καλή σε ότι αφορά τις τιμές παραγωγού. Δεν άφησε κέρδος στον παραγωγό που έδωσε μεγάλη μάχη για να βγάλει τουλάχιστον τα έξοδα του και αν δεν έκοβε μεγάλες ποσότητες προϊόντων, θα έμενε χρεωμένος στον γεωπόνο του. Τα αγγούρια δεν πήγαν όσο καλά πήγαιναν τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά δεν πήγαν όσο κακά πήγαν οι ντομάτες. Οι ανοιξιάτικες φυτεύσεις αγγουριού δεν πάνε καλά αυτό το διάστημα, με τις τιμές να είναι πάρα πολύ χαμηλές, ενώ έχουν φυτευτεί πολλά αγγούρια.

Οι πιπεριές και οι μελιτζάνες πήγαν πολύ καλύτερα, γιατί ήταν ευνοϊκοί οι καιροί στην Κρήτη και συγκομίστηκαν πολλά περισσότερα προϊόντα, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, την ώρα που έχουν μειωθεί τα καλλιεργούμενα στρέμματα θερμοκηπιακής μελιτζάνας.

Όσον αφορά τις καλοκαιρινές καλλιέργειες, εμείς στις Ομάδες Παραγωγών που κάνουμε 12μηνες συμφωνίες με τις αλυσίδες τροφίμων, δε μπορούμε να μην καλλιεργήσουμε και το καλοκαίρι ένα ποσοστό από τα θερμοκήπια μας, για να μη χάσουμε τις συνεργασίες μας, τις οποίες χτίσαμε με μεγάλη προσπάθεια. Εμείς φυτεύουμε για το καλοκαίρι λίγα αγγούρια και λίγα βελανίδια», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ. Νεκτάριος Παπαδάκης.

Στην περιοχή του Γούδουρα Σητείας, όπου καλλιεργούνται 300 στρέμματα θερμοκήπια με κηπευτικά, οι περισσότεροι που καλλιέργησαν το χειμώνα αγγούρια και ντομάτες έχουν ολοκληρώσει τη σαιζόν και έχουν κάνει ήδη τον απολογισμό τους, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης

«Έχουμε τελειώσει τις καλλιέργειες ντομάτας και χειμωνιάτικου αγγουριού και έχουν μείνει ακόμη για λίγες ημέρες οι καλλιέργειες πιπεριάς και μελιτζάνας. Αποφασίσαμε όλοι οι παραγωγοί στο Γούδουρα, λόγω έλλειψης αρδευτικού νερού, να μη καλλιεργήσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες κηπευτικά στα θερμοκήπια μας. Από τα 300 στρέμματα που έχουμε θα φυτευτεί μόνο το 3% για ειδικούς λόγους, με βελανίδια και αγγουράκι μίνι.

Αν και φυτεύτηκαν το χειμώνα λιγότερες ντομάτες οι τιμές δεν ήταν αυτές που περίμεναν οι παραγωγοί μας, με αποτέλεσμα τώρα που κάνουν τον απολογισμό τους οι αγρότες μας να έχουν μια απογοήτευση από τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Έχουν βγάλει τα έξοδα τους οι περισσότεροι, αλλά δεν τους έμεινε το λογικό κέρδος για το οποίο αγωνίζονταν.

Το αγγούρι είχε μια μέτρια προς καλή σαιζόν στον Γούδουρα, αλλά δεν πλησίασε τα αποτελέσματα των τριών προηγούμενων χρόνων.

Οι πιπεριές και οι μελιτζάνες πήγαν καλύτερα και σε τιμές αλλά και σε όγκο παραγωγής αν και είναι πολυέξοδες καλλιέργειες», μας είπε κλείνοντας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button