Διεθνής επικαιρότητα

Έχει προσλάβει η κυβέρνηση του Ισραήλ μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ;

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Ο Μπράιαν Μαστ, μέλος του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών με έδρα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, εμφανίστηκε στη δουλειά στις 13 Οκτωβρίου ντυμένος με τη στολή του ισραηλινού στρατού.

«Ως το μόνο μέλος που υπηρέτησε τόσο με τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και με τις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ, θα είμαι πάντα στο πλευρό του Ισραήλ», ανάρτησε στο Χ ο ευαγγελικός Χριστιανός Ρεπουμπλικανός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μαστ συνέχισε να επιτίθεται στην Αμερικανό-Παλαιστίνια συνάδελφό του, Ρασίντα Τλάιμπ, δηλώνοντας: «Η Τλάιμπ πήρε τη σημαία της. Εγώ τη στολή μου. «Παγκόσμια Ημέρα Οργής» , μη χ@σω».

Η κίνηση του Μαστ όχι μόνο ανέδειξε την κραυγαλέα υποστήριξή του σε έναν ξένο στρατό αλλά φόρεσε τη στολή του στη δουλειά, έχοντας ορκιστεί να τηρεί και να προστατεύει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι σκόπιμο να επιτραπεί σε κάποιον που έχει υπηρετήσει σε ξένο στρατό να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και να υπηρετήσει σε μια τόσο ευαίσθητη κυβερνητική επιτροπή, κερδίζοντας μια άδεια ασφαλείας στην πορεία;

«Όποιος έχει συνεργαστεί με τους Ισραηλινούς ενημερώνεται ότι θα προσπαθήσει να αποσπάσει, να συλλέξει και να στρατολογήσει από Αμερικανούς», εξήγησε στον ιστότοπο Grayzone ένας πρώην αξιωματικός των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. «Δεν πρέπει να έχει άδεια ασφαλείας. Αυτό είναι απλώς κοινή λογική».

Έχοντας υπηρετήσει στο παρελθόν τον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν, ο Μαστ προσφέρθηκε εθελοντικά ως ειδικός εξουδετέρωσης βομβών για τον ισραηλινό στρατό κατά την επίθεσή του το 2014 στη Λωρίδα της Γάζας. Η επίθεση των 51 ημερών γνωστή ως “Operation Protective Edge” είχε ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη καταστροφή σπιτιών πολιτών καθώς και το θάνατο 2202 Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων 526 παιδιών.

«Έμαθα πάρα πολλά εκεί ακριβώς μέσα από αυτή την εμπειρία που ήμουν στη βάση, ένστολος, πλάι σε όλα τα μέλη του στρατού [του Ισραήλ] εκείνη την εποχή», είπε ο Μαστ σε μια συνέντευξη τον Ιούνιο του 2020 στο Αμερικανοεβραϊκό Διατλαντικό Ινστιτούτο της Επιτροπής, εξηγώντας ότι εμπνεύστηκε να ενταχθεί στον ξένο στρατό όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στην πανεπιστημιούπολη κατά τη διάρκεια του χρόνου του στο Χάρβαρντ.

Στη συνέχεια ο Μαστ ταξίδεψε στο Ισραήλ στο πλαίσιο ενός στρατιωτικού προγράμματος γνωστό ως Σαρ-Ελ, το οποίο βοηθά τους Ισραηλινούς πολίτες που ζουν στο εξωτερικό και, λιγότερο τυπικά, ξένους υπηκόους, όπως ο Μαστ, στον εθελοντισμό στον ισραηλινό στρατό χωρίς να καταταγούν απευθείας. Αν και ο ισραηλινός στρατός δεν δέχεται μη Εβραίους στρατευμένους, το Σαρ-Ελ δίνει τη δυνατότητα σε ευαγγελικούς Χριστιανούς όπως ο Μαστ και άλλους μη Εβραίους να πολεμήσουν δίπλα στον στρατό του Ισραήλ.

«Ένας από τους όρους που έχω μάθει από τότε που βρίσκομαι εδώ είναι ο «αχίμ»—ο όρος ‘αδέρφια’. Εμείς στις ΗΠΑ και όσοι είναι εδώ στο Ισραήλ, νομίζω ότι είμαστε αδέρφια», είπε ο Μαστ στο Christian Broadcasting Network του Pat Robertson σε μια παρουσία του το 2014, που τον ανήγγειλε ως «Βετεράνο των ΗΠΑ» που έγινε «Ισραηλινός ήρωας».

Μετά τη θητεία του στον στρατό του Ισραήλ, ο Μαστ μετακόμισε στη Νότια Φλόριντα και ξεκίνησε αμέσως την πολιτική του καριέρα.

Επί του παρόντος εκπροσωπεί την 21η Περιφέρεια της Φλόριντα που βρίσκεται κατά μήκος της Treasure Coast της πολιτείας, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση Εβραίων ψηφοφόρων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άνω των 65 ετών, στη χώρα.

Η Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων του Αμερικανικού Ισραήλ είναι μακράν η μεγαλύτερη μεμονωμένη χορηγός του Mαστ, καλύπτοντας την εκστρατεία του με 101.843 δολάρια μόνο κατά τον τελευταίο καταγεγραμμένο κύκλο δαπανών (2021-2022). Οι συνταξιούχοι αποτελούν τον μεγαλύτερο δωρητή του Mαστ, παρέχοντάς του 1.428.765 δολάρια κατά την ίδια περίοδο.

Το Ισραηλινό λόμπι των ΗΠΑ αναφέρεται ως ο 5ος μεγαλύτερος υποστηρικτής της «βιομηχανίας» του Mαστ, παρέχοντας 138.866 δολάρια στα πολιτικά του ταμεία μεταξύ 2021 και 2022.

Ο Mαστ πέτυχε επίσης τη διάκριση του δεύτερου καλύτερου ρεκόρ διαπραγμάτευσης μετοχών στο Κογκρέσο, χάρη σε μεγάλο βαθμό σε μια «ασυνήθιστα χρονισμένη» και ηθικά ύποπτη συμφωνία. Το 2020, ο Μαστ ψήφισε υπέρ του Νόμου για την Επανεπένδυση και Εξάλειψη της Μαριχουάνας, ο οποίος θα αποποινικοποιούσε τη μαριχουάνα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Λίγο πριν από αυτή την ψηφοφορία, ο βουλευτής εξαγόρασε μετοχές της εταιρείας έρευνας κάνναβης Tilray. Αφού το Σώμα ψήφισε το νομοσχέδιο, οι μετοχές της Tilray εκτινάχθηκαν στα ύψη, εξασφαλίζοντας στον Mαστ ποσοστό απόδοσης 564% της επένδυσής του.

Με πληροφορίες από Grayzone

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button