ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Χανιά: Πρόσβαση χωρίς φραγμούς για όλους – Τι προβλέπει το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας

Οι παρεμβάσεις χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο και στόχος είναι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να έχει επιτευχθεί η μέγιστη προσβασιμότητα στο δημόσιο περιβάλλον

Να καταστήσει προσβάσιμο σε κάθε πολίτη τον δημόσιο χώρο, είτε πρόκειται για κτίρια στο κέντρο, είτε για πάρκα στις γειτονιές, φιλοδοξεί ο δήμος Χανίων που εκπονεί σχέδιο αστικής προσβασιμότητας για να προσδιοριστούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Χθες στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου παρουσιάστηκε το πρώτο παραδοτέο έργο της μελέτης που σηματοδοτεί και την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης η οποία θα διαρκέσει έως 31 Ιανουαρίου.

Οι παρεμβάσεις χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο και στόχος είναι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να έχει επιτευχθεί η μέγιστη προσβασιμότητα στο δημόσιο περιβάλλον.  Όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου κ. Μιχάλης Καλογριδάκης, «η μελέτη θα βοηθήσει να εντοπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στους οικισμούς όσο και στο κέντρο της πόλης και να κάνουμε ένα σχεδιασμό ο οποίος δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, για να μπορέσουμε να ενώσουμε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος όπως δημόσια κτίρια, πλατείες ,χώρους καταφυγής».

Το σχέδιο αστικής προσβασιμότητας δεν θα υποδείξει απλά τα σημεία παρέμβασης που θα βελτιώνουν την κινητικότητα πολιτών με αναπηρικά αμαξίδια και παιδικά καροτσάκια, αλλά θα ορίσει ένα δίκτυο το οποίο θα καθιστά προσβάσιμη την πόλη. «Ουσιαστικά πρόκειται να δώσουμε πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους και στα δημόσια κτίρια μέσω κάποιων διαδρομών οι οποίες συνδέουν αυτά τα σημεία ενδιαφέροντος. Θα εξασφαλίσουμε την προσβασιμότητα με διαβάσεις ,ράμπες, νησίδες, χώρους πρασίνου , κτίρια, και άλλα σημεία ενδιαφέροντος», είπε η κ. Αθηνά Γούλα μηχανικός χωροταξίας και ανάπτυξης της ομάδας του έργου.

Ενθαρρυντικό στην εξέλιξη του σχεδίου ώστε να μην μείνει επί χάρτου, είναι σύμφωνα με τον κ. Καλογριδάκη ότι είναι εξασφαλισμένο πως το Πράσινο Ταμείο θα χρηματοδοτήσει αυτές τις διαδρομές. Οι παρεμβάσεις που προτείνονται από τους μελετητές του σχεδίου αστικής προσβασιμότητας αφορούν στην διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, στην κατασκευή τους με οδηγό όδευσης τυφλών καθώς και στη δημιουργία κατάλληλων ραμπών. Γι’ αυτό, όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Καλογριδάκης, εντάχθηκαν και τα τριάντα οικοδομικά τετράγωνα,  ένα μεγαλόπνοο έργο που προβλέπεται να αρχίσει το αμέσως επόμενο διάστημα. «Για να υπάρχει πρόσβαση κυρίως στο κέντρο αλλά και σε περιαστικούς οικισμούς» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Όπως έχουν διαπιστώσει μέλη της ομάδας μελετητών, οι περιαστικές περιοχές και λιγότερο το κέντρο, παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα έλλειψης ή περιορισμού της προσβασιμότητας. «Όσο απομακρυνόμαστε από την πόλη, βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν πεζοδρόμια κι ότι το πλάτος των οδών είναι πολύ μικρό. Οπότε δεν υπάρχει κατάλληλη πρόσβαση» παρατήρησε η κ. Αθηνά Γούλα.

Οι παρεμβάσεις του σχεδίου αστικής προσβασιμότητας αναμένεται να καθοριστούν μέσα από την δημόσια διαβούλευση ενώ θα έχουν διετή ορίζοντα εφαρμογής.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button