ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Αγγελική Μαλλιαρού: Τι αποκαλύπτει στο neakriti.gr η δημιουργός του «Χαρταετού της Ελπίδας» – Πώς γεννήθηκε η ιδέα

Πώς ο χαρταετός επιλέχθηκε ως σύμβολο ελευθερίας, χαράς και δύναμης, αποτελώντας το μέσο για να περάσουν τα παιδιά τα δικά τους μηνύματα ελπίδας – Η δημιουργός του «Χαρταετού της Ελπίδας», Αγγελική Μαλλιαρού μίλησε στο neakriti.gr

Σε μια ειλικρινή και συγκινητική συνέντευξη, στο neakriti.gr, η νηπιαγωγός Αγγελική Μαλλιαρού, εμπνεύστρια της πρωτοβουλίας «Χαρταετός της Ελπίδας», μιλά για τη γέννηση της ιδέας, τη δυναμική ανταπόκριση των εκπαιδευτικών και μαθητών, καθώς και τον συμβολισμό της δράσης που έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα ισχυρό κίνημα ελπίδας και ενότητας.

Η ιδέα προέκυψε μέσα από μια στιγμή έμπνευσης κατά την προετοιμασία της διδασκαλίας της, όταν ανακάλυψε ξανά το αγαπημένο παραμύθι της Ζωρζ Σαρή, «Το γαϊτανάκι». Αναρωτήθηκε: «Γιατί να μην υπάρχει ένα σύγχρονο γαϊτανάκι που θα ενώνει τα παιδιά από κάθε γωνιά της Ελλάδας μέσα από την τέχνη και τη δημιουργικότητα;» Έτσι, ο χαρταετός επιλέχθηκε ως σύμβολο ελευθερίας, χαράς και δύναμης, αποτελώντας το μέσο για να περάσουν τα παιδιά τα δικά τους μηνύματα ελπίδας.

Αυτό που ξεκίνησε σε ένα νηπιαγωγείο του Ηρακλείου, εξελίχθηκε γρήγορα σε μια πανελλαδική και παγκύπρια πρωτοβουλία, με πάνω από 100 σχολεία να συμμετέχουν. Μέσω της σελίδας της στα social media, η Αγγελική Μαλλιαρού είδε την απήχηση της ιδέας της να μεγαλώνει ραγδαία, καθώς εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο αγκάλιασαν το όραμά της.

Αναφέρεται επίσης στη συγκίνηση που της προσφέρουν οι δημιουργίες των παιδιών, λέγοντας πως κάθε ζωγραφιά και κάθε μήνυμα κρύβει βαθιά νοήματα, γεμάτα αθωότητα και ειλικρίνεια. Τονίζει πως τα παιδιά έχουν μια καθαρή, αισιόδοξη και ανιδιοτελή ματιά, που φέρνει ελπίδα σε έναν κόσμο γεμάτο δυσκολίες.

Ιδιαίτερη σημασία δίνει στη σύνδεση της δράσης με μια μεγάλη τραγωδία, καθώς ο «Χαρταετός της Ελπίδας» απέκτησε και ένα βαθύτερο συμβολισμό μνήμης και δικαιοσύνης, μετά τα γεγονότα των Τεμπών. Γίνεται, πλέον, φόρος τιμής σε όσους έφυγαν πρόωρα και άδικα, υπενθυμίζοντας πως η κοινωνία δεν ξεχνά, αλλά διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο.

Κλείνοντας, η δημιουργός της πρωτοβουλίας εξηγεί το όραμά της για το μέλλον, εκφράζοντας την ελπίδα πως μια μέρα, όλα τα σχολεία θα συμμετέχουν στη δράση και πως ο χαρταετός, κυριολεκτικά και συμβολικά, θα πετάξει ψηλά, γεμάτος ελπίδες και όνειρα των παιδιών για έναν δικαιότερο κόσμο.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του «Χαρταετού της Ελπίδας» και τι μήνυμα θέλατε να στείλετε μέσα από αυτή τη δράση;

«Πριν 2 χρόνια τέτοιο καιρό προετοίμαζα τη διδασκαλία της επόμενης ημέρας με θεματική την αποκριά, όταν έπεσε στα χέρια μου ένα πολύ γνωστό παραμύθι της Ζωρζ Σαρή «Το γαϊτανάκι», έτσι το μελέτησα για να το φρεσκάρω στη μνήμη μου. Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα γιατί να μην υπάρξει ένα σύγχρονο γαϊτανάκι που θα ενώνει τα παιδιά από κάθε άκρη της Ελλάδας μέσω της ψηφιακής αλληλογραφίας; Με αυτό τον τρόπο, δόθηκε η ευκαιρία από το πιο δυσπρόσιτο σχολείο με ένα/μια μαθητή/τρια μέχρι και τα σχολεία της Κύπρου, να συμμετέχουν μέσα από πολύχρωμες ζωγραφιές και λέξεις που αγγίζουν, στη διάδοση του μηνύματος της Ελπίδας. Η μορφή του Χαρταετού επιλέχθηκε καθώς συμβολίζει την ελευθερία, τη χαρά και τη δύναμη στο πλαίσιο του παιχνιδιού». 

►Διαβάστε επίσης: Ο χαρταετός της ελπίδας: Ένα συμβολικό μήνυμα από τα παιδιά για το μέλλον – «Όλοι μαζί θα φωτίζουμε με ελπίδα τη σκοτεινή δικαιοσύνη»

Η πρωτοβουλία σας ξεκίνησε από ένα νηπιαγωγείο στο Ηράκλειο και πλέον συμμετέχουν περισσότερα από 100 σχολεία. Πώς καταφέρατε να εμπνεύσετε τόσους πολλούς εκπαιδευτικούς και μαθητές να γίνουν μέρος αυτής της προσπάθειας; 

«Διαθέτω μια σελίδα εκπαιδευτικού περιεχομένου στο Instagram (Little Roots) και ανέβασα τη σκέψη μου σε story, ώστε να δω τι απήχηση θα υπάρξει. Σχεδόν αμέσως δημιουργήθηκε ένα “κύμα” ενδιαφέροντος από πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Δεν περίμενα πως θα “αγκαλιαστεί” αυτή η σκέψη τόσο γρήγορα και πως θα δημιουργούσε δεσμούς με συναδέλφους, που ίσως θα έχω την τιμή να γνωρίσω κάποια στιγμή. Θεωρώ πως ο κόσμος εμπνεύστηκε από την ανάγκη για ελπίδα. Έγιναν κομμάτι ενός ονείρου, που εξέφρασα με απόλυτη ειλικρίνεια».

Από τα παιδιά μπορείς να κερδίσεις πολλά, φτάνει να έχεις την ακοή και την όραση σου ενεργοποιημένη. Τα παιδιά «μιλάνε» μέσα από τις ζωγραφιές τους. Δείχνουν την απλότητα και κυρίως την αθωότητα τους για τον κόσμο

Τα παιδιά που συμμετέχουν δημιουργούν μέσα από την τέχνη, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα ελπίδας. Τι σας έχει συγκινήσει περισσότερο από τις δημιουργίες και τα λόγια τους;

«Από τα παιδιά μπορείς να κερδίσεις πολλά, φτάνει να έχεις την ακοή και την όραση σου ενεργοποιημένη. Τα παιδιά «μιλάνε» μέσα από τις ζωγραφιές τους. Δείχνουν την απλότητα και κυρίως την αθωότητα τους για τον κόσμο. Θαυμάζω πολύ τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα πράγματα, με τόση θετικότητα και ανιδιοτέλεια. Οι ζωγραφιές των παιδιών για τον χαρταετό, κάθε χρόνο, είναι μοναδικές και συγκινητικές. Μου δίνουν δύναμη να συνεχίζω και να πιστεύω πως τα παιδιά φέρνουν την ελπίδα. Σε έναν ενήλικο κόσμο γεμάτο δυσκολίες, έρχονται τα παιδιά να τις απαλύνουν. Αυτό που με συγκινεί περισσότερο σε αυτή τη δράση, είναι πως δεν υπάρχουν όρια. Όλα τα παιδιά ελπίζουν και το εκφράζουν με τα χρώματα και τις λέξεις τους». 

Η δράση αυτή συνδέθηκε χρονικά με μια μεγάλη τραγωδία. Πιστεύετε ότι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη όσων χάθηκαν και να προωθήσουμε την ανάγκη για ένα πιο δίκαιο μέλλον; 

«Ο χαρταετός είναι σύμβολο ελευθερίας, που αποτελεί βασικό πυλώνα της δημοκρατίας. Μέσω της συλλογικής τέχνης που τον διακοσμεί, παρέχεται στα παιδιά η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου. Αποδεικνύεται πως η επίτευξη ενός κοινού σκοπού μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεξαρτήτως ορίων, αρκεί να υπάρχει ενότητα και θέληση. Θεωρώ πως οι συμπολίτες μας που χάθηκαν, θα μείνουν στη μνήμη μας ανεξαρτήτως αυτών των πρωτοβουλιών. Οι δράσεις αυτές, όμως, μαθαίνουν τα παιδιά (και υπενθυμίζουν στους ενήλικες) πώς ζούμε και εκφράζουμε την ελευθερία μας. Ο χαρταετός μας πετάει ψηλά, καθώς είμαστε περήφανοι για το λόγο μας και λάμπει η ενότητά μας».

Καθώς αυτή η πρωτοβουλία μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον της δράσης και τι νέο θα θέλατε να προσθέσετε ή να αναπτύξετε περαιτέρω;

«Αυτό που θα ήθελα με απόλυτη σιγουριά, είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο οπού όλα τα σχολεία (χωρίς να μένει κανένα απέξω) να συμμετέχουν στην δράση. Αν κάτι έχω οραματιστεί και ψάχνω τρόπους κάθε χρόνο μέχρι να το υλοποιήσω, είναι μια μέρα αυτός ο Χαρταετός να πετάξει στα αλήθεια. Πραγματικά ευγνωμονώ όλους εκείνους που το όραμα μου έχει γίνει και δικό τους και το μεγαλώνουμε συνεχώς». 

thumbnail_IMG_2563.jpg

Η δύναμη της εκπαίδευσης διαμορφώνει έναν καλύτερο κόσμο. Πέρα από το γνωστικό κομμάτι της, η εκπαίδευση καλλιεργεί αξίες, ηθική, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα

Ποιο είναι το δικό σας προσωπικό μήνυμα προς τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και την κοινωνία σχετικά με τον ρόλο της εκπαίδευσης και των παιδιών στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου;

«Η δύναμη της εκπαίδευσης διαμορφώνει έναν καλύτερο κόσμο. Πέρα από το γνωστικό κομμάτι της, η εκπαίδευση καλλιεργεί αξίες, ηθική, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα. Αν κάτι μπορούσα να συμβουλεύσω τους γονείς είναι πως αποτελείτε τους πρώτους δασκάλους των παιδιών σας. Με καθοδήγηση και αγάπη τους δείχνετε το μονοπάτι της υπευθυνότητας και της ευγένειας. Να ενθαρρύνετε, διαρκώς, την περιέργεια τους και να τους διδάσκετε πως η γνώση δεν έχει όρια. Οι εκπαιδευτικοί έχουμε τον ρόλο του «σπορέα». Κάθε παιδί είναι ένας σπόρος με μοναδικές δυνατότητες. Με την ενθάρρυνση και την κατανόηση μας βοηθάμε τα μικρά σποράκια να ανθίσουν. Ως προς την κοινωνία, θα συμβούλευα πως η εκπαίδευση είναι συλλογική ευθύνη. Μια κοινωνία που επενδύει στο μέλλον της, δημιουργεί μια ομάδα που η γνώση, η δικαιοσύνη και κυρίως η ενσυναίσθηση αποτελούν βασικές αρχές. Αν θέλουμε έναν πιο δίκαιο και ειρηνικό κόσμο, ας δώσουμε στους αυριανούς μας πολίτες τα εφόδια για τον χτίσουν». 

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button