ΚρήτηΤοπικές Είδησης

“Έσπασαν τα κοντέρ” των παραβάσεων οι οδηγοί στην Κρήτη

Για ένα στους τέσσερις ελεγχόμενους καταγράφηκε παράβαση κατά τους καθιερωμένους τροχονομικούς ελέγχους

Δε λένε να βάλουν μυαλό οι οδηγοί στην Κρήτη. Όπως φανερώνουν τα επίσημα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα από την ΕΛ.ΑΣ., την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν στο νησί μας οι περισσότερες τροχονομικές παραβάσεις πανελλαδικώς! Σχεδόν 3.000 οδηγοί προέβησαν σε κάποια παράβαση του ΚΟΚ το διάστημα μεταξύ Κυριακής 6 Αυγούστου και Σαββάτου 12 του μήνα.

Συγκεκριμένα, στην Κρήτη έγιναν το εν λόγω διάστημα 12.185 τροχονομικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 2.994 παραβάσεις! Εξάλλου, τόσο τις προηγούμενες ημέρες, όσο και αυτές που διανύουμε, τα μέτρα της Τροχαίας είναι εντατικά σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού εξαιτίας της αυξημένης κυκλοφορίας των οχημάτων λόγω του Δεκαπενταύγουστου. Ας σημειωθεί ότι σε πανελλαδικό επίπεδο πραγματοποιήθηκαν από τις 6 έως τις 12 Αυγούστου 105.644 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 24.062 παραβάσεις.

Κρήτη

Στη μεγάλη τους πλειονότητα, οι παραβάσεις που καταγράφηκαν στην Κρήτη την εβδομάδα πριν τον Δεκαπενταύγουστο ήταν για “υπερβολική ταχύτητα” και για “μη χρήση προστατευτικού κράνους”. Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν 352 παραβάσεις για “υπερβολική ταχύτητα”, 319 για “μη χρήση προστατευτικού κράνους”, 176 για “μη χρήση ζώνης ασφαλείας”, 132 για “οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος” και 87 για “αντικανονικούς ελιγμούς”.

Επίσης, καταγράφηκαν 60 παραβάσεις για “κίνηση στο αντίθετο ρεύμα”, 50 για “αντικανονικό προσπέρασμα”, 35 για “χρήση κινητού τηλεφώνου” και 30 για “παραβίαση ερυθρού σηματοδότη”.

Πανελλαδικά

Οι αμέσως περισσότερες παραβάσεις μετά την Κρήτη καταγράφηκαν στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (2936). Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 2.726, η Αττική με 2.060, η Θεσσαλία με 2.003, η Κεντρική Μακεδονία με 1.855 και η Δυτική Ελλάδα με 1.680.

Επίσης, βεβαιώθηκαν 1.569 τροχονομικές παραβάσεις στην Πελοπόννησο, 1.502 στην Ήπειρο, 1.482 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 1.048 στη Στερεά Ελλάδα, 1.018 στα Ιόνια νησιά, 793 στο Βόρειο Αιγαίο και 396 στη Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν αφορούν σε παράνομη στάθμευση (8.288) και σε υπερβολική ταχύτητα (4.387). Εξάλλου, καταγράφηκαν άλλες 1.433 παραβάσεις για “μη χρήση προστατευτικού κράνους”, 1.316 για “οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης”, 902 για “μη χρήση ζώνης ασφαλείας”, 568 για “οδήγηση σε κατάσταση μέθης” και 518 για “ΚΤΕΟ”.

Επίσης, είχαμε άλλες 390 τροχονομικές παραβάσεις για ανασφάλιστα οχήματα, 283 για παραβίαση σηματοδότη, 219 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, 199 για χρήση κινητού τηλεφώνου, 162 για θορύβους, 157 για αντικανονικούς ελιγμούς και 152 για «υπέρβαρο-διαστάσεις φορτίου”.

Είχαμε ακόμη άλλες 97 παραβάσεις για μη τήρηση απόστασης ασφαλείας, 93 για αντικανονικό προσπέρασμα, 79 για φθαρμένα ελαστικά, 59 για κίνηση αντίθετη σε μονόδρομο και 48 για απόσπαση προσοχής οδηγού και 44 για παραβίαση προτεραιότητας.

«Η Ελληνική Αστυνομία αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ συμπληρώνεται ότι «η σωστή οδική συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτύου και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας».

Οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

– Μαθαίνω και εφαρμόζω τον ΚΟΚ.

– Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.

– Σέβομαι τα όρια ταχύτητας.

– Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.

– Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.

– Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.

– Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

– Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

– Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας.

– Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.

– Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα φορώ πάντα κράνος.

– Πριν ξεκινήσω για ταξίδι ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω.

Για περισσότερες χρήσιμες συμβουλές στον τομέα πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων και οδικής ασφάλειας, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Γεωργιούπολη

Στο μεταξύ, δεν έλειψαν ούτε τη χθεσινή ημέρα τα τροχαία ατυχήματα στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες Τρίτη το μεσημέρι έλαβε χώρα ένα ακόμη τροχαίο, αυτή τη φορά στη Δυτική Κρήτη και συγκεκριμένα στη Γεωργιούπολη Χανίων. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, η μοτοσυκλέτα που οδηγούσε ένας νεαρός άνδρας συγκρούστηκε με Ι.Χ. όχημα, επί του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, στο ύψος του κόμβου της Γεωργιούπολης.

Από τη σφοδρή σύγκρουση τραυματίστηκε ο οδηγός της μοτοσυκλέτας, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Επιτόπου μετέβη, εκτός από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που παρέλαβε και μετέφερε τον τραυματία στο νοσοκομείο, όχημα της Πυροσβεστικής, αλλά και περιπολικά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Εξάλλου, οι Αρχές διεξάγουν έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button