ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Έρχονται… 250 απινιδωτές σε όλη την Κρήτη το 2024

H ιδέα στην Περιφέρεια γεννήθηκε όταν σε έναν αθλητικό χώρο, με τη δημιουργία πανικού από τον ίδιο σκόπιμα, ζητήθηκε απινιδωτής, δόθηκε εντός επτά λεπτών, αλλά δυστυχώς κανείς δε γνώριζε πώς αυτός λειτουργεί.

Διακόσιοι πενήντα και πλέον απινιδωτές τελευταίας γενιάς τοποθετεί η Περιφέρεια Κρήτης στο πρώτο εξάμηνο του 2024 σε αθλητικούς χώρους και πολυσύχναστα σημεία όλων των Δήμων της Κρήτης, μέσω του προγράμματος “ΖΩΗ”, για τη δημιουργία ενός δικτύου πρόληψης, ενώ εντός της επόμενης χρονιάς έρχεται και η 3η κινητή μονάδα για την καρδιά, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι αιφνίδιοι θάνατοι κάνουν όλο και πιο επιτακτική την ανάγκη προστασίας μας. 
Στόχος η παροχή βοήθειας σε όποιον το χρειαστεί, με τη γνώση της χρήσης απιδινωτή να διαχέεται σε όλες τις ηλικίες, κατά τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο υπεύθυνο για τις κινητές μονάδες Γιώργο Πιτσούλη στο Ράδιο 98,4, καθώς μαθήματα για τον χειρισμό των απινιδωτών αναμένεται να πάρουν ίσως και μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων των δημοτικών σχολείων. 

Εκπαίδευση 

Ήδη κατά τον ίδιο έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, Αθλητικών Σωματείων, Συλλόγων και πολιτών, οι οποίοι με την καθοδήγηση εκπαιδευτών του Εργαστηρίου Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν τη δυνατότητα, μέσω διαλέξεων και πρακτικής εξάσκησης πάνω σε προπλάσματα (4 σε κάθε νομό), να εκπαιδευτούν στην έγκαιρη αναγνώριση των σημείων ανακοπής και της παροχής πρώτων βοηθειών. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο σχεδιασμός της ηλεκτρονικής εφαρμογής από το ΙΤΕ, η οποία θα είναι διαθέσιμη μέσω κινητών τηλεφώνων και θα υποδεικνύει άμεσα το κοντινότερο σημείο ύπαρξης απινιδωτή σε εθελοντές και ΕΚΑΒ, θα ειδοποιεί τους εθελοντές και θα δίνει οδηγίες βήμα-βήμα για το τι θα πρέπει να κάνει κάποιος προσφέροντας βοήθεια. 

Τα βίντεο, ενημερωτικά κι εκπαιδευτικά, βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης, με στόχο την εξοικείωση των πολιτών με τη διαδικασία για παροχή πρώτων βοηθειών. 

«Οι απινιδωτές σού δίνουν τις οδηγίες για το τι πρέπει να κάνεις με το που ανοίγεις το μηχάνημα», ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος, «αρκεί να προχωρήσεις, να βοηθήσεις, έχοντας κατά νου ακόμα κι ότι ίσως κάποιος να μην τα καταφέρει, χωρίς να φέρει ευθύνη, αλλά τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενιές πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν». 

Είπε, επίσης, ότι η ιδέα στην Περιφέρεια γεννήθηκε όταν σε έναν αθλητικό χώρο, με τη δημιουργία πανικού από τον ίδιο σκόπιμα, ζητήθηκε απινιδωτής, δόθηκε εντός επτά λεπτών, αλλά δυστυχώς κανείς δε γνώριζε πώς αυτός λειτουργεί. Έτσι λοιπόν θα τοποθετηθούν στις πύλες εισόδου των αστικών κέντρων όλων των Δήμων της Κρήτης, σε κεντρικά σημεία τους, τα Δικαστήρια και σε αθλητικούς χώρους. 

 

Υπηρεσίες ζωής για τους Κρητικούς 

Το όλο πρόγραμμα κοστίζει 500.000 ευρώ και περιλαμβάνει, όπως είπε ο Γιώργος Πιτσούλης, και τη λειτουργία Κινητής Μονάδας Καρδιάς, η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες ζωής στους Κρητικούς, όπως και πρόληψης σε παιδιά με συγκεκριμένες κληρονομικές ασθένειες καρδιάς. Το βαν, ο υπερηχογράφος κι ο καρδιογράφος, κατά τον ίδιο, έχουν ήδη αγοραστεί, ενώ η στελέχωση της Κινητής Καρδιολογικής Μονάδας με προσωπικό θα γίνει σε συνεργασία με το ΠΑΓΝΗ. 

Ενδιαφέρουσα και η πληροφορία, τέλος, ότι με το άνοιγμα των σχολείων τη νέα χρονιά οι μαθητές, σε μία διαδραστική δράση, θα κληθούν να αποφασίσουν ποιο θα είναι το λογότυπο που θα χρησιμοποιηθεί στο όλο πρόγραμμα απινιδωτών και καρδιολογικής κινητής μονάδας.
 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button