ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Ήλθε, είδε και επανήλθε: Ο αντιπερισπασμός του Χρυσοχοΐδη στο Βενιζέλειο ακύρωσε την απόβαση στην 7η ΥΠΕ (vid)

Ανακοινώσεις και λύσεις με fast track προσλήψεις γιατρών ένα μήνα μετά τις δεσμεύσεις του – Μετά το Ηράκλειο επισκέπτεται τη Σητεία, ενώ οι φορείς της πόλης τού ετοιμάζουν υποδοχή με προσδοκίες να αποσπάσουν δεσμεύσεις για το νοσοκομείο τους

Σε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ηράκλειο και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο προχωρά σήμερα Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέρχεται στο Ηράκλειο, σε λιγότερο από ένα μήνα από την προηγούμενη επίσκεψή του, η οποία είχε και τότε επίκεντρο την κατάσταση στο Βενιζέλειο, αλλά κι εν γένει τις δημόσιες δομές Υγείας του νησιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, ο υπουργός Υγείας, εκτός απροόπτου, θα τοποθετηθεί για τα ανοιχτά θέματα στο ιστορικό νοσοκομείο της Κρήτης, όπως παραδείγματος χάριν η νέα διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, αλλά και οι ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης θα επισκεφτεί το πρωί το Βενιζέλειο και κατόπιν θα προβεί σε ανακοινώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στην αίθουσα του Δ.Σ.

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας θα μεταβεί στο Νοσοκομείο Σητείας για τα προβλήματα της δομής.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα, ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε βρεθεί ξανά στο Ηράκλειο για το Βενιζέλειο. Στα μέσα Οκτωβρίου, ο υπουργός είχε κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για άμεση ενίσχυση του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου με προσλήψεις ιδιωτών γιατρών για το επόμενο τρίμηνο, αλλά και άμεσες προκηρύξεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλες τις αναγκαίες ειδικότητες μέσα στο 2023, για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Μάλιστα, δεσμεύτηκε τότε ότι μέσα στο 2024 η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προσλήψεις 3.000 νοσηλευτών και 1.500 γιατρών για τις ανάγκες των κρατικών νοσοκομείων της χώρας, με ένα σημαντικό μέρος αυτών να αφορούν στην κάλυψη αναγκών των κρητικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Ακυρώθηκε η “απόβαση” των Σητειακών

Στο μεταξύ, και ενώ όλα ήταν έτοιμα για μαζική απόβαση φορέων και κατοίκων της Σητείας στο Ηράκλειο, προκειμένου να προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολικής κατάληψης στα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, η αιφνιδιαστική επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στην Κρήτη άλλαξε τα σχέδια των διοργανωτών.

Με χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή τους, η Συντονιστική Επιτροπή για το Νοσοκομείο Σητείας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σητείας και ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Σητείας ενημέρωσαν τους Σητειακούς για την αναστολή της προγραμματισμένης κινητοποίησης στο Ηράκλειο, απευθύνοντας νέο κάλεσμα, αυτή τη φορά για “θερμή” υποδοχή στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Νοσοκομείο της Σητείας.

«Με αφορμή την αυριανή (σ.σ. σημερινή) αιφνίδια επίσκεψη του υπουργού Υγείας κ. Χρυσοχοΐδη στην πόλη μας, αποφασίσαμε να αναστείλουμε την προγραμματισμένη κινητοποίηση στην 7η Υ.ΠΕ. στο Ηράκλειο. Μας προβληματίζει βεβαίως η απόφαση να επισκεφθεί το πολύπαθο νοσοκομείο μας τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αναλογιζόμενοι όμως την κρισιμότητα της εξέλιξης αυτής, καλούμε τον σητειακό λαό σε πανδημοτική κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Σητείας, στις 11 π.μ., για να υποδεχτούμε τον υπουργό και να αγωνιστούμε για ένα πλήρως εξοπλισμένο-πλήρως στελεχωμένο Νοσοκομείο Σητείας. Καλούμε όλους τους φορείς, όλες τις συλλογικότητες και όλους τους πολίτες του δήμου μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν την αυριανή (σ.σ. σημερινή) κρίσιμη κινητοποίηση».

Ψήφισμα αλληλεγγύης

Την ίδια ώρα, ψήφισμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Σητείας εξέδωσε, μεταξύ άλλων, και ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας, που αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και την πλήρη στελέχωση και λειτουργία όλων των κλινικών, ώστε να λειτουργούν 30 μέρες τον μήνα στην Ιεράπετρα.

«Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας», αναφέρει το ψήφισμα των Ιεραπετριτών που υπογράφουν ο κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος (πρόεδρος) και η κ. Πόπη Δασκαλάκη (γραμματέας), «στηρίζει την παράσταση διαμαρτυρίας που συνδιοργανώνει για την Τετάρτη 15 Νοέμβρη (σ.σ. σήμερα) ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Σητείας με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου τους. Κάθε προσπάθεια αντίστασης στην υποβάθμιση των νοσοκομείων και στα σχέδια εξαθλίωσής των θα μας βρίσκει πάντα αλληλέγγυους και ένθερμους υποστηρικτές. Σήμερα όλοι πλέον είμαστε μάρτυρες των αποτελεσμάτων μιας κυβερνητικής πολιτικής που έχει στόχο την εμπορευματοποίηση της Υγείας, με σκοπό τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Με το κλείσιμο της μονάδας τεχνητού νεφρού στην Ιεράπετρα, μένουν στον δρόμο αβοήθητοι 42 νεφροπαθείς ασθενείς, με τις οικογένειές τους να βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση.

Να λοιπόν γιατί το αγαθό της υγείας θα πρέπει να εξασφαλίζεται από το κράτος και να παρέχεται δωρεάν στον λαό, μιας και ο ίδιος ο λαός χρηματοδοτεί μέσω της φορολόγησής του τα κρατικά μας ταμεία. Να γιατί δεν μπορεί να εγκαταλείπεται το δικαίωμα στην περίθαλψη και στη ζωή στα χέρια ιδιωτών. Να γιατί ο αγώνας μας για ενίσχυση όλων των μονάδων Υγείας του νομού μας, για την πλήρη στελέχωσή τους με μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και για την αύξηση της χρηματοδότησής των, αποκλειστικά μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, είναι μονόδρομος. Ο αγώνας του γεραπετρίτικου λαού θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη», καταλήγει το ψήφισμα του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

“Θερμή” υποδοχή στον υπουργό

Σε κάλεσμα για συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο ενόψει της υπουργικής επίσκεψης καλούν η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου.

«Καλούμε τα εργατικά και υγειονομικά σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους αύριο (σ.σ. σήμερα) στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, 8:30 π.μ., για να υποδεχτούμε αγωνιστικά τον υπουργό Υγείας. Η κίνηση του υπουργού Υγείας να επισκεφτεί το Βενιζέλειο αποτελεί πρόκληση, την ίδια ώρα που με την πολιτική του οξύνει όλο και περισσότερο την κατάσταση απαξίωσης των δημόσιων νοσοκομείων της πόλης μας, βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές μας. Καθώς από την τελευταία του επίσκεψη μέχρι σήμερα οι παθολόγοι ιατροί του Βενιζελείου είναι υπό παραίτηση λόγω των άθλιων συνθήκων που επικρατούν, στο ΠΑΓΝΗ η Οφθαλμική Κλινική υπολειτουργεί, συνολικότερα οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας απαξιώνονται και εκθέτουν την υγεία των εργαζομένων σε ανεπανόρθωτους κινδύνους, ενώ τους ρίχνουν στα… νύχια των εμπόρων της Υγείας.

Καλούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας να σταματήσουν την προσπάθεια εμπαιγμού και αντιστροφής της πραγματικότητας, προς τους υγειονομικούς και τον λαό, ότι δήθεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας του νησιού και ότι με τις παρεμβάσεις του το Βενιζέλειο Νοσοκομείο περνάει σε περίοδο εύρυθμης λειτουργίας.

Δε θα αφήσουμε τα δημοσία νοσοκομεία που έχει πληρώσει ο λαός μας να πέσουν στα χέρια των εμπόρων της Υγείας. Η πολιτικής της ιδιωτικοποίησης, της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης, που έχει τσακίσει τα νοσοκομεία, δε θα γίνει ανεκτή!

Κυβέρνηση και υπουργός να απαντήσουν τώρα στα επείγοντα αιτήματα των υγειονομικών σωματείων και του λαού της πόλης μας: Για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων και διορισμούς με κατεπείγουσες διαδικασίες και με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και τον τίτλο ειδικότητας. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Διπλασιασμός των απολαβών όλων των γιατρών. Αύξηση των εισακτέων στις ιατρικές σχολές.

Όλοι αύριο (σ.σ. σήμερα), 8:30 π.μ., σε μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Στις 30 Νοεμβρίου η παγκρήτια κινητοποίηση για την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας

«Τα σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων, ΠΦΥ και ΕΚΑΒ και οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης συντονίζουμε την αγωνιστική μας δράση ενάντια στη σοβαρή υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων Υγείας της περιοχής μας. Τα πρόσφατα παλλαϊκά συλλαλητήρια σε Ηράκλειο και Σητεία, ενάντια στον κίνδυνο κατάρρευσης του Βενιζελείου και του Νοσοκομείου Σητείας, όπως και οι προηγούμενες μαζικές κινητοποιήσεις σε Ρέθυμνο, Ιεράπετρα και Χανιά, αποτελούν έκφραση της αγανάκτησης του λαού μας για τον ολοένα και μεγαλύτερο περιορισμό της πρόσβασής του σε δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας.

Τα δημόσια νοσοκομεία, οι δομές της ΠΦΥ και το ΕΚΑΒ παρουσιάζουν μια εικόνα διάλυσης εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των ασθενών και τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών. Πολλές κλινικές (π.χ. Παθολογικές Ρεθύμνου, Σητείας και Ιεράπετρας, Παιδοψυχιατρική ΠΑΓΝΗ) και εργαστήρια (π.χ. ακτινολογικά Λασιθίου) κινδυνεύουν με “λουκέτο”. Χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές λόγω απόλυτης έλλειψης αναισθησιολόγων, ενώ στις λίστες χειρουργείου των νοσοκομείων της Κρήτης περιμένουν πάνω από 9.000 ασθενείς. Οι παραιτήσεις έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας εξαιτίας της καθήλωσης των μισθών και (κυρίως) εξαιτίας της εντατικοποίησης, που χτυπάει “κόκκινο”. Υπερεφημέρευση, διπλοβάρδιες, περικοπή ρεπό και αδειών εξουθενώνουν τους συναδέλφους.

Αντί για μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία, “βροχή” πέφτουν τα “εντέλλεσθε” για μετακινήσεις υγειονομικών (π.χ. παθολόγων από ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου), ενώ η διοίκηση του Γ.Ν. Ρεθύμνου επιχειρεί να επιβάλλει και εφημερίες τομέα (γιατρών όλων των ειδικοτήτων) στα ΤΕΠ. Τέτοιες εμβαλωματικές και κακοποιητικές λύσεις οδηγούν ολοένα και περισσότερους γιατρούς σε παραίτηση. Παράλληλα, προχωρά η εφαρμογή του νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη (στον οποίο έχουμε εκφράσει την κατηγορική μας αντίθεση), με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ορισμένου χρόνου δημόσιων νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς (π.χ. με ιδιώτες αναισθησιολόγους στο Βενιζέλειο) για την προσωρινή κάλυψη μέρους των κενών.

Η αποδεκατισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αποδυναμώνεται περαιτέρω με μετακινήσεις εργαζομένων της στα νοσοκομεία, ενώ προωθείται (μέσω επερχόμενου νομοσχεδίου) η προαναγγελλόμενη λειτουργία της ως “κόφτης” προς τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, “βαφτίζοντας” προσωπικούς γιατρούς ακόμη και ανειδίκευτους απόφοιτους Ιατρικής. Παραμένουν οι χρόνιες σοβαρές ελλείψεις του ΕΚΑΒ σε διασώστες και ασθενοφόρα, με αποτέλεσμα διακομιδές βαρέως πασχόντων ασθενών να γίνονται από μικτά πληρώματα προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και από γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, ενώ οι δευτερογενείς διακομιδές γίνονται συνήθως με ιδιωτικά ασθενοφόρα.

Η πολυδιαφημιζόμενη εναλλαγή διοικήσεων στα νοσοκομεία προφανώς δεν αποτελεί λύση στα οξυμμένα προβλήματα, όσο συνεχίζεται η διαχρονική πολιτική κρατικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, την οποία οι κυβερνήσεις διαμορφώνουν και οι διοικήσεις υλοποιούν. Τα σχέδια της κυβέρνησης για το “νέο ΕΣΥ” όχι μόνο δε θα βελτιώσουν, αλλά θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Προχωρά η αξιολόγηση νοσοκομείων από τον ΟΔΙΠΥ (με εργαλείο το σύστημα DRG), που θα αξιοποιηθεί για τη συγχώνευση κοντινών νοσοκομείων στα πλαίσια της διαμόρφωσης του νέου “υγειονομικού χάρτη”.

Ως διέξοδος στην απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων παρουσιάζεται η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ, που σημαίνει τη χρηματοδότησή τους κατά ένα ελάχιστο μέρος από το κράτος και κατά κύριο λόγο από τις άμεσες (π.χ. στην απογευματινή λειτουργία) και έμμεσες (μέσω ΕΟΠΥΥ) πληρωμές των ασθενών-πελατών. Παράλληλα, ολοένα και περισσότεροι ασθενείς, αποκλεισμένοι από το δημόσιο Σύστημα Υγείας, θα αναγκάζονται να καταφεύγουν στον διογκούμενο ιδιωτικό τομέα, ενώ θα αυξηθούν οι κίνδυνοι από την καθυστέρηση στη διάγνωση και θεραπεία όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί της Κρήτης αντιτασσόμαστε στην πολιτική που υποβαθμίζει την υγεία και τη ζωή μας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα κέρδη των ιδιωτικών κολοσσών. Παρομοίως δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά στο έγκλημα που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ ενάντια στον πολύπαθο παλαιστινιακό λαό. Δε σιωπούμε μπροστά στους περισσότερους από 10.000 νεκρούς, στη δολοφονία χιλιάδων αθώων παιδιών και στην εν ψυχρώ δολοφονία εκατοντάδων υγειονομικών, ενώ προσπαθούσαν να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Η παραπάνω θέση μας είναι άρρηκτα δεμένη με τον καθημερινό αγώνα μας ενάντια στην υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων Δομών Υγείας και της προσπάθειάς μας οι ασθενείς μας να μη βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των νοσοκομείων και της ΠΦΥ και ν’ αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες που δικαιούνται.

Στα Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ παραμένουν οι κρίσιμες ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, ενώ το πάγιο αίτημα της κατάρτισης Οργανισμών και Οργανογραμμάτων, η οποία θα δώσει μια σύγχρονη νομική υπόσταση στις πρωτοβάθμιες δομές, αλλά και τις απαιτούμενες οργανικές θέσεις, παραμένει εκτός σχεδίων της κυβέρνησης. Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε σε εξουθενωτικές συνθήκες και να ωθούμαστε σε παραίτηση. Απευθυνόμαστε σε όλους τους υγειονομικούς, σε όλο τον λαό της Κρήτης, σε σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, σε φοιτητικούς συλλόγους, σε συλλόγους ασθενών και άλλους μαζικούς φορείς. Φωνάζουμε με όλη μας τη δύναμη ότι:

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα.

Οργανώνουμε παγκρήτια κινητοποίηση την Πέμπτη 30 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα και τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν πανεργατική απεργία στις 30/11 σε όλους τους νομούς της Κρήτης. Καλούμε λαό και υγειονομικούς να συμμετέχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις, για να δώσουμε συλλογικά τον αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύγχρονο αναβαθμισμένο Σύστημα Υγείας, που να ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες, αξιοποιώντας τις εξελίξεις της επιστήμης», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση σωματείων εργαζομένων νοσοκομείων, ΠΦΥ, ΕΚΑΒ και Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης.

«Έγκλημα» το λουκέτο στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού!

Την ίδια ώρα, μια δημόσια απάντηση σε φίλους και γνωστούς που ρωτούν γιατί έκλεισε η μονάδα έδωσε η σύζυγος αιμοκαθαριζόμενου Ιεραπετρίτη, που τώρα αναγκάζεται να μεταφέρεται τρεις φορές την εβδομάδα στον Άγιο Νικόλαο.

«Απαντώ σε αυτούς που με ρωτάνε τι έγινε με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ότι αυτό που έγινε ήταν ένα “έγκλημα”. Μας πέταξαν στην κυριολεξία στους δρόμους. Χωρίς καμία ενημέρωση. Αιμοκαθαριζόμενοι σε κωματώδη κατάσταση από εγκεφαλικό… Ηλικιωμένοι ανήμποροι σε αναπηρικά αμαξίδια, ασθενείς με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα ξαφνικά βρέθηκαν στον δρόμο… Όταν ένας αιμοκαθαριζόμενος δεν κάνει αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα, το επόμενο στάδιο είναι ο θάνατός του.

Θέλω να εκφράσω προσωπικά ένα τεράστιο “ευχαριστώ” στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Αγίου Νικολάου, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό για όλους εμάς, προσφέροντάς μας στήριξη, ψυχολογική και σωματική. Θα μπορούσα να γράψω πολλά περισσότερα, αλλά είμαι τόσο εξοργισμένη… Και πάλι ευχαριστώ τους φίλους και γνωστούς για το ενδιαφέρον», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η κ. Μαρία Λ. από την Ιεράπετρα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button