ΘεσσαλίαΤοπικές Είδησης

Ο γιατρός που από την Σουηδία και την Αγγλία επέλεξε να ζει πλέον μόνιμα στον Βόλο

Tο να ζει κανείς 11 χρόνια μακριά από τη χώρα που γεννήθηκε δεν είναι σίγουρα λίγα, αλλά έρχεται κάποια στιγμή που η νοσταλγία αλλά και η στάση ζωής οδηγεί να πάρει κανείς τον δρόμο της επιστροφής. Το ίδιο αποφάσισε και ο Γιάννης Ζερκούλης, γενικός χειρουργός, που πλέον ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η πόλη του Βόλου ταιριάζει στον ίδιο και στην οικογένειά του!

Η σύζυγος του κου Ζερκούλη έλκει την καταγωγή της από την πόλη του Βόλου, ενώ ο ίδιος την έχει επισκεφθεί πολλές φορές, οπότε η απόφαση δεν ήταν δύσκολη! Μετά από 7 χρόνια στη Σουηδία και τέσσερα στην Αγγλία, επέστρεψαν οικογενειακώς, με τον κο Ζερκούλη να έχει εξειδικευτεί στη χειρουργική παχέους εντέρου, ορθού και πρωκτού και στη λαπαροσκοπική χειρουργική.

Η πορεία σίγουρα ενδιαφέρουσα και γεμάτη εμπειρίες, αφού από τη Βοιωτία απ’ όπου κατάγεται, βρέθηκε για σπουδές στην Αλεξανδρούπολη, για να ακολουθήσει η Στοκχόλμη και το Μάλμε στη Σουηδία, το Λονδίνο της Αγγλίας και τελικά ο Βόλος!

«Πάντα είχα το αίσθημα από την εποχή που ήμουν φοιτητής, ότι ήθελα να κάνω κάτι στο εξωτερικό. Έτσι έμαθα τη γλώσσα και έφυγα κατευθείαν για τη Σουηδία. Εκεί έμενα για το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης στο Μάλμε, ενώ είχε προηγηθεί η Στοκχόλμη για να μάθε καλύτερα τη γλώσσα. Δούλεψα έναν χρόνο σαν αγροτικός ιατρός σε μία μικρότερη πόλη, δυτικά της Στοκχόλμης και από εκεί βρέθηκα στο Μάλμε. Εκεί έμεινα για περίπου 6 χρόνια» αναφέρει αρχικά.

  • Πόσο διαφορετική είναι η σουηδική πραγματικότητα από την ελληνική;

«Είναι τεράστια η διαφορά. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στη νοοτροπία γενικά. Το κράτος

είναι δομημένο τελείως διαφορετικά σε σχέση με την Ελλάδα, το ίδιο και η κοινωνία. προφανώς, το κοινωνικό κομμάτι που έχουμε στην Ελλάδα λείπει από τη Σουηδία, αλλά γενικά υπάρχει μία οργάνωση, και στο σύστημα υγείας και σε σχέση με τα εργασιακά…».

  • Γιατί τελικά δεν μείνατε στη Σουηδία;

«Γενικά ήθελα να κάνω μία εξειδίκευση στον τομέα μου και συνέπεσε το γεγονός

ότι η νυν σύζυγός μου διέμενε στο Λονδίνο. Αποφάσισα να μετοικήσω λοιπόν στην Αγγλία και συνέχισα το κομμάτι της εκπαίδευσης εκεί».

  • Είναι διαφορετικά τα  δεδομένα ανάμεσα σε Αγγλία και συγκεκριμένα σε Λονδίνο και Σουηδία;

«Το Λονδίνο είναι μία μεγάλη πόλη, μία μητρόπολη και μπορεί να παρέχει τα πάντα σε όλους τους τομείς, όπως σε υγεία, διασκέδαση και εκπαίδευση. Βέβαια είναι μία χαοτική πόλη και έχει διαφορετικούς ρυθμούς σε σχέση με τη Σουηδία, με άγχος και πιο έντονη κίνηση.

Στη Σουηδία είναι πιο χαλαρή η καθημερινότητα και οι εργασιακές σχέσεις.

Στην Αγγλία είναι πιο γρήγορο και πιο αγχώδες το περιβάλλον, και πιο ανταγωνιστικό, αλλά υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες σε σχέση με τη σκανδιναβική χώρα».

  • Έχοντας ζήσει στη Σουηδία  την περίοδο της οικονομικής κρίσης, τι έλεγαν οι Σουηδοί για την Ελλάδα και τους Έλληνες;

«Γενικά, δεν είναι καλά ενημερωμένοι. Ρωτούσαν τι γίνεται στην Ελλάδα, αν ο κόσμος έχει να φάει, τι γίνεται με τα χρέη, αν είναι η χώρα ασφαλής και αν έχει λεφτά ο κόσμος. Ειδικά με τα capital control ρωτούσαν αν μπορούσε ο κόσμος να πάρει λεφτά από τις τράπεζες.

Θέλανε να μάθουνε αλλά για πολύ καιρό δεν είχαν ολοκληρωμένη άποψη, και γενικά η Ελλάδα δεν έπαιζε πολύ στα σουηδικά ΜΜΕ».

  • Το ίδιο ίσχυε και στην Αγγλία; Πιθανώς έχοντας κάποια προκατάληψη απέναντι στους Έλληνες;

«Όχι ιδιαίτερα. Όταν έφυγα για την Αγγλία, είχε περάσει η βαθιά κρίση και ήρθε και ο κορωνοϊός. Οπότε ήταν αυτό που μεσουρανούσε στα ΜΜΕ και κανείς δεν είχε όρεξη να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο».

  • Για τους Έλληνες γιατρούς, ποια είναι η άποψη στο εξωτερικό;

«Γενικά, αυτό που παρατήρησα και στη Σουηδία και στην Αγγλία, είναι ότι το επίπεδο των Ελλήνων γιατρών είναι αρκετά υψηλό, και η εκπαίδευση στην Ελλάδα και στην ειδικότητα, σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Οι Έλληνες γιατροί είναι περιζήτητοι και ανάρπαστοι και εκτιμώνται ιδιαίτερα».

  • Στους νέους που τώρα κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, θα προτείνατε τη λύση του εξωτερικού;

Θα τους πρότεινα να διαλέξουν κάτι που πραγματικά αγαπάνε, και θα τους έλεγα ότι τίποτε δεν είναι απόλυτο. Υπάρχουν ευκαιρίες και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η εμπειρία του εξωτερικού είναι ένα σχολείο σε πάρα πολλούς τομείς. Υπάρχουν ευκαιρίες σε άλλες χώρες και για εξειδίκευση και για να δείξουν κάτι παραπάνω. Αλλά για ένα νέο παιδί να περάσει ένα χρονικό διάστημα, μικρό ή μεγαλύτερο, θα του δώσει τη δυνατότητα να διευρύνει τους ορίζοντές του σε πάρα πολλούς τομείς και αξίζει να το δοκιμάσει σε ένα κομμάτι της ζωής του.

Το περιβάλλον και η οικογένεια

  • Όλα αυτά τα χρόνια,11 συνολικά, που μείνατε στο εξωτερικό, τι σας έλειψε από την Ελλάδα;

«Σίγουρα ο ήλιος (γέλια)! Ο καιρός γενικά, αλλά και η κοινωνικότητα των ανθρώπων! Γενικά, το να βγεις έξω, να πεις μια καλημέρα, η αμεσότητα και κάποια πράγματα που είναι πιο εύκολα στην Ελλάδα. Προφανώς στο εξωτερικό η κρατική δυσκαμψία και η γραφειοκρατία δεν υπάρχουν, αλλά συναντάς πιο δύσκαμπτους ανθρώπους. Στην Ελλάδα από την άλλη, υπάρχει η στήριξη και η βοήθεια του ενός στον άλλο. Στο εξωτερικό κινούνται όλα «by the book», με το γράμμα του κανονισμού δηλαδή. Έλειψε και η οικογένεια… Στο εξωτερικό κάνεις νέους φίλους αλλά έχεις ένα υπόβαθρο που δεν μπορείς να το ξεχάσεις. Από την άλλη, οι επισκέψεις στις εορταστικές περιόδους δεν αρκούν…».

  • Τελικά για οικογενειακούς λόγους προτιμήσατε να έρθετε στον Βόλο…

«Σωστά. Είμαι παντρεμένος με Βολιώτισσα και έχουμε δύο μικρά παιδιά και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο, να μεγαλώσουν και τα παιδιά σε ελληνικό περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό να είναι κοντά και η οικογένειά μας για την απαραίτητη στήριξη. Ειδικά μετά το Brexit εξάλλου, και ο τρόπος ζωής στην Αγγλία έγινε αρκετά δύσκολος και από οικονομικής άποψης, με υψηλό πληθωρισμό και μεγάλο κόστος ζωής. Είναι αρκετά δύσκολο μία οικογένεια με δύο παιδιά να μένει στο Λονδίνο».

  • Οι Έλληνες ασχολούνται με την υγεία τους;

«Σχηματίζω ακόμη εικόνα και άποψη. Σίγουρα, υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων. Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με την πρόληψη, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Βλέπω όμως ότι υπάρχουν κάποιες επιβαρυντικές συνήθειες, όπως το κάπνισμα,

σε μεγαλύτερη συχνότητα απ’ ότι σε άλλες χώρες».

  • Για τον Βόλο τι άποψη έχετε;

«Μένουμε πλέον μόνιμα στον Βόλο από τον Αύγουστο του 2023. Πραγματικά αγαπώ τον Βόλο, και γενικά μου αρέσει πάρα πολύ ως πόλη. Ως μέγεθος μου ταιριάζει και μου αρέσει πάρα πολύ η θάλασσα, ο συνδυασμός με το βουνό, οι άνθρωποι είναι φιλικοί. Πραγματικά πιστεύω ότι θα μας ταιριάξει πολύ η ζωή εδώ»!

Πηγή: magnesianews.gr 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button