Δ/Σ ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΤοπικές Είδησης

Αποζημίωση στους συκοπαραγωγούς της Β. Εύβοιας ζήτησε ο Δημήτρης Βουρδάνος

Άμεση στήριξη προς τους συκοπαραγωγούς της Βόρειας Εύβοιας ζήτησε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Δημήτρης Βουρδάνος, με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης κ. Τριαντόπουλο και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη, καθώς ο κλάδος τους έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα “Daniel” και “Elias” με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας.

Στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης αναφέρει:

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Σε συνέχεια της υπ. αριθμ. 263733/08-12-2023 επιστολής του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κρίνουμε απαραίτητη την υπενθύμιση και επαναφορά του δίκαιου αιτήματος  της αποζημίωσης  δέκα πέντε (15) συκοπαραγωγών της Β. Εύβοιας, και συγκεκριμένα του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, οι οποίοι την περίοδο που εκδηλώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμεναDanielκαιElias”, υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή που είχαν στα ξηραντήρια (λιάστρες), οι οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. (άρθρο 6 § Α εδάφιο 7 Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής).

Το ανώτερο πρόβλημα είναι αδιαμφισβήτητα ένα γεγονός καταγεγραμμένο και από τους αρμόδιους ελεγκτές-εκτιμητές των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ. Ειδικότερα, τέσσερις (4) παραγωγοί από τον συνολικό αριθμό των δέκα πέντε (15) πληγέντων, έπαθαν ολική καταστροφή, αφού ο μεγάλος όγκος νερού της βροχής  παρέσυρε μαζικά τις ίδιες τις λιάστρες, και φυσικά όλη την υπάρχουσα παραγωγή πάνω σε αυτές.

Όπως ήδη γνωρίζετε και έχουμε ήδη επισημάνει στο παρελθόν, οι συγκεκριμένες ζημιές δυστυχώς δεν καλύπτονται-αποζημιώνονται από το ασφαλιστικό και νομοθετικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα ένα οκτάμηνο μετά, σήμερα δηλαδή, να βρίσκονται σε απόγνωση και σε αδυναμία συνέχισης των καλλιεργειών τους.

Γνωρίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία που σας διακρίνει, δίνοντας άμεσες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει την τελευταία πενταετία την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και ιδιαίτερα την Π.Ε Εύβοιας, είμαστε βέβαιοι πως θα ανταποκριθείτε στο δίκαιο αίτημά μας, και θα δώσετε λύση στο μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει για τους δέκα πέντε (15) συκοπαραγωγούς του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού.

Κλείνοντας Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης τονίζει:

Είναι επιτακτική ανάγκη να τύχουν της σχετικής ενίσχυσης από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία πλην ΕΛΓΑ, για να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν τα εξαιρετικής ποιότητας «Σύκα Ταξιάρχη Βόρειας Εύβοιας», που αποτελούν ΠΟΠ προϊόν της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,  αλλά και μοναδικό εισόδημα πολλών συκοπαραγωγών συμπολιτών μας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button