ΚρήτηΤοπικές Είδησης

“Ξεφεύγουν” οι τιμές σε ελαιόλαδο και καφέδες – «Η εστίαση δεν αντέχει να απορροφήσει άλλη αύξηση» (vid)

Από την αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 24% δε φαίνεται να… γλιτώνει ούτε η καθημερινή απόλαυση των Κρητικών, ο καφές, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν Σύλλογοι Εστίασης σε όλη τη χώρα

Σε είδος πολυτελείας φοβούνται ότι θα εξελιχθεί το ελαιόλαδο εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων που καταγράφονται στην τιμή του, οι επιχειρηματίες της εστίασης. Ο βασικός πυλώνας της κρητικής διατροφής ολοένα και ακριβαίνει, γεγονός που προκαλεί μεγάλο “πονοκέφαλο” – και – στους επιχειρηματίες της εστίασης-εστιάτορες, οι οποίοι προαναγγέλλουν αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους εξαιτίας της αλματώδους αύξησης στην τιμή του λαδιού.

Στο μεταξύ, αυτό δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που ταλανίζει τον χώρο της εστίασης στην Κρήτη, αφού η προωθούμενη επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% στα μη αλκοολούχα ποτά (συμπεριλαμβανομένου του καφέ), από το νέο έτος, έχει ήδη προκαλέσει “θύελλα” αντιδράσεων στον εν λόγω επαγγελματικό χώρο.

Είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο αποτελεί θεμέλιο της κρητικής διατροφής, πάνω στην οποία βασίζεται ουσιαστικά η ποιότητα του φαγητού που προσφέρουν οι επιχειρηματίες της εστίασης. Ωστόσο, πολλοί εξ αυτών φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να απογειώσουν τους τιμοκαταλόγους τους, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, ενώ ακόμα κι εκείνοι που χρησιμοποιούν λάδι δικής τους παραγωγής δεν έχουν αποθεματικά για τον δύσκολο χειμώνα…

«Το ελαιόλαδο έχει κάνει αλματώδη αύξηση τον τελευταίο καιρό. Έχει ανέβει τρεις φορές συγκριτικά με πέρυσι. Τα 50 λίτρα πουλιούνταν πέρυσι γύρω στα 300-350 ευρώ, ενώ φέτος γύρω στα 350-400 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι η διαφορά είναι τεράστια. Μιλάμε για ένα προϊόν που είναι πρώτης ανάγκης για εμάς. Δε μένει στον συνάδελφο κάτι για να έχει αποθεματικό για τον χειμώνα, γιατί έχει να πληρώσει υπέρογκα χρέη», επεσήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου Ανδρέας Κλαψινός.

«Το ελαιόλαδο είναι βασικό προϊόν για τα καταστήματά μας. Έχουμε επενδύσει στην κρητική διατροφή. Ο βασικός πυλώνας είναι το ελαιόλαδο. Όμως, όπως καταλαβαίνετε, με αυτές τις τιμές θα συμπαρασύρει (και στεναχωριέμαι που το λέω) από τον Φεβρουάριο και μετά τους τιμοκαταλόγους μας. (…) Από πέρυσι έχουν ξεκινήσει (σ.σ. συνάδελφοι) και κάνουν το εξής: Τον χειμώνα δεν ανοίγουν καθόλου, ενώ κάποιοι που ανοίγουν, ανοίγουν μόνο σαββατοκύριακα ή μόνο τα μεσημέρια. Κρατάνε το μαγαζί δηλαδή ανοικτό με προσωπικό από την οικογένειά τους για παράδειγμα (…) έτσι ώστε να επιβιώσουν μέχρι να έρθει ο Φεβρουάριος, λίγο δηλαδή πριν το καρναβάλι μας!», εξήγησε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο κ. Κλαψινός.

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε και ο ιδιοκτήτης μαγειρείου Ανδρέας Χρυσός, παρά το ότι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είχε προνοήσει να αγοράσει σε προγενέστερο ανύποπτο χρόνο απόθεμα ελαιολάδου.

«Εγώ ευτυχώς είχα πάρει μερικούς ντενεκέδες προληπτικά όταν ξεκίνησε στα 340… αλλά αν πάει η τιμή έτσι όπως λένε… θα κλείσουμε όλοι! Είναι απαγορευμένος καρπός (σ.σ. εννοεί το λάδι)!», επισήμανε ο κ. Χρυσός, που εξηγεί πως όλα τα φαγητά που σερβίρονται στα μαγειρεία θέλουν ελαιόλαδο!

«Είτε φασόλια με το κρέας, είτε μπάμιες με τις πατάτες, είτε ροβίθια ή φασόλες… ό,τι και να ψήσεις, θέλει λάδι! Ανησυχούμε όλοι μας. Όποιος λέει ότι δεν ανησυχεί, λέει ψέματα», πρόσθεσε.

Καφές

Πάντως, από την αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 24% δε φαίνεται να… γλιτώνει ούτε η καθημερινή απόλαυση των Κρητικών, ο καφές, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν Σύλλογοι Εστίασης σε όλη τη χώρα. Ο σερβιριζόμενος καφές θα είναι… πικρός, καθώς αναμένεται να αγγίξει τα 5 ευρώ, όπως υποστηρίζουν επαγγελματίες του κλάδου!

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, επιχειρηματίες της εστίασης προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι από το νέο έτος θα σταματήσουν να σερβίρουν αναψυκτικά και ροφήματα, τα οποία πρόκειται να αποσύρουν από τους καταλόγους τους.

Οι εξελίξεις προκαλούν τη δυσαρέσκεια και των θαμώνων και στα συνοικιακά καφενεία του Ηρακλείου, όπως κατέγραψε ρεπορτάζ της “ΚΡΗΤΗ TV”. Oι περισσότεροι από αυτούς, μάλιστα, σημειώνουν ότι αναγκαστικά θα περιορίσουν την αγαπημένη καθημερινή τους συνήθεια.

Επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης κάνουν λόγο για ένα δυσβάστακτο μέτρο όχι μόνο για τον κλάδο τους, αλλά και για τους καταναλωτές, περιγράφοντας το οικονομικό αδιέξοδο, το κλίμα ανασφάλειας, αλλά και τον κίνδυνο των “λουκέτων” που ελλοχεύει από το νέο έτος.

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button