ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Έγινε έλος η Φοινικιά: Υγειονομική “βόμβα” από στάσιμα νερά, κουνούπια και ποντίκια!

Ποντίκια σε μέγεθος… κουνελιού προκαλούν ζημιές σε επιχειρήσεις της περιοχής – Έντονη ανησυχία και στους κατοίκους για τα στάσιμα νερά του ακαθάριστου Γιόφυρου

Τα στάσιμα νερά, τα ακαθάριστα ποτάμια και οι θερμοκρασίες, που όσο προχωράμε στην “καρδιά” της άνοιξης θα αυξάνονται διαρκώς, έχουν προκαλέσει φέτος, περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια, την έντονη ανησυχία των ανθρώπων που διατηρούν τις επιχειρήσεις τους στη Φοινικιά και τους Μαλάδες, αφού ήδη διαπιστώνουν μεγάλους πληθυσμούς τρωκτικών, που αν δε ληφθούν αμέσως μέτρα μυοκτονίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, πολύ σύντομα θα είναι ανεξέλεγκτοι. 

Ανάμεσα στα πολλαπλά προβλήματα που αναφέρουν στo neakriti.gr, οι φωτογραφίες της οποίας από την περιοχή του Βιολογικού στο ύψος της ΔΕΥΑΗ είναι χαρακτηριστικές, είναι οι ζημιές στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεών τους από τους ποντικούς σε μέγεθος… κουνελιού, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε βραχυκύκλωμα με πρόκληση πυρκαγιάς, ενώ προκύπτουν ακόμα και κίνδυνοι δημόσιας υγείας, λόγω πολλών επιχειρήσεων που ασχολούνται με τρόφιμα, σε περίπτωση που δεχτούν την εισβολή των τρωκτικών! 
Οι χθεσινές φωτογραφίες που τράβηξε το neakriti.gr από το γεφυράκι δίπλα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ και του Βιολογικού Καθαρισμού είναι χαρακτηριστικές… 
Μιλώντας στo neakriti.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης, που διατηρεί και αυτός τη δική του επιχείρηση δίπλα στον ποταμό, σε απόσταση αναπνοής από τον Βιολογικό, κρούει τον “κώδωνα” του κινδύνου. 

«Πρέπει η Περιφέρεια Κρήτης πριν ξεκινήσει η ζέστη να έχει φροντίσει να κάνει τους κατάλληλους ψεκασμούς για τα κουνούπια, για να μην έχουμε φαινόμενα όπως αυτά που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, που δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω γιατί δεχόμασταν επίθεση. Όσο για τα τρωκτικά, αρχές του Μάη με τέλος του Μάη θα έχουμε σίγουρα φαινόμενα που θα είναι αρκετά ισχυρά. Τα βλέπουμε να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο»! 

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ εξηγεί λέγοντας πως πρόκειται για σοβαρά προβλήματα που μπορεί να έχουν απρόβλεπτες διαστάσεις για τις πάνω από 370 επιχειρήσεις της περιοχής. 

«Εμείς βάζουμε δολώματα μέσα στο μαγαζί, διότι μπαίνουν στα μηχανήματα και τους πίνακες και τρώνε τα καλώδια. Προκαλούν βραχυκυκλώματα και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσουν και πυρκαγιές. Πριν από δυο χρόνια τέτοια περίοδο είχαμε πυρκαγιά στην περιοχή μας, που στερείται υποδομών. Αν δεν ερχόταν ελικόπτερο να κάνει ρίψη νερού, θα είχαν καεί οι επιχειρήσεις μας»! 

Όπως μας λέει ο κ. Λεκάκης, «φανταστείτε πόσο σοβαρές καταστάσεις δημιουργούνται, όταν μπαίνουν τρωκτικά στις αποθήκες και τα ψυγεία κυρίως των εταιρειών τροφοδοσίας. Εδώ δεν είναι μόνο οι ζημιές των επιχειρήσεων. Μπαίνουν και ζητήματα δημόσιας υγείας»! 
Ο Μπάμπης Λεκάκης καταλήγει: «Μια χρονιά μόνο θυμάμαι να γίνεται μυοκτονία. Είχαν βάλει δολώματα και μειώθηκε ο πληθυσμός. Από τότε και μετά δε θυμάμαι κάτι ανάλογο».

Ο κ. Μπάμπης Λεκάκης

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, που επίσης δραστηριοποιείται στην περιοχή, Μανόλης Κουμαντάκης. 

Μανόλης Κουμαντάκης
Ο κ. Μανόλης Κουμαντάκης

«Εμείς πάντα φωνάζουμε ότι πρέπει να είναι μια διαρκής προσπάθεια καθαρισμού της κοίτης του ποταμού. Εκτός από τον φόβο των βιβλικών καταστάσεων που στο παρελθόν τις έχουμε υποστεί, είναι και η φετινή κατάσταση. Ο καιρός είναι πολύ ζεστός. Υπάρχουν λιμνάζοντα νερά. Και έχουμε τα τρωκτικά που δημιουργούν πολλά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στη λειτουργία των επιχειρήσεων», τονίζει ο Μανόλης Κουμαντάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου. 
Ως κάτοικος της περιοχής, Γιώργος Στειακάκης είναι καταπέλτης: «Καταρχήν υπάρχει έντονη δυσοσμία στην περιοχή. Δε νομίζω ότι δικαιολογείται. Να μας πει η ΔΕΥΑΗ αν συμβαίνει κάτι… Όσο για τα ποντίκια, περνώντας από τους δρόμους της Φοινικιάς, βλέπω μεγάλους πληθυσμού που μοιάζουν με κουνέλια». 

Ο Γιώργος Στειακάκης τονίζει πως κυρίως εκεί που βρίσκονται συσσωρευμένα παλιοσίδερα, τα τρωκτικά κάνουν… “πάρτι”! 

Στειακάκης Γιώργος
Ο κ. Γιώργος Στειακάκης

Για τη μυοκτονία: «Περιμένουμε τη χρηματοδότηση» 

«Περιμένουμε τη χρηματοδότηση για να προχωρήσουμε σε μυοκτονία στα τρωκτικά στις περιοχές εκείνες που υπάρχει πρόβλημα», ήταν η απάντηση του προϊσταμένου εποπτών Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας προς το neakriti.gr, Αντώνη Παπαδάκη. 
«Για να γίνει αυτή η μυοκτονία, τοποθετούνται κλειδωμένες, κλειστές παγίδες, που δεν μπορεί κανένας να τις ανοίξει. Από ’κει και πέρα, περιμένουμε να πάρουμε τη χρηματοδότηση για να “τρέξουμε” το πρόγραμμα της μυοκτονίας», σύμφωνα με τον ίδιο. 
Επιβεβαιώνει, μάλιστα, ότι φέτος η κατάσταση είναι χειρότερη, λόγω της ξηρασίας και των στάσιμων νερών. 

Αντώνης Παπαδάκης
Ο κ. Αντώνης Παπαδάκης

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button