ΚρήτηΤοπικές Είδησης

«Έγινα στόχος αλλά δεν φοβάμαι… έχω καθαρή τη συνείδησή μου» – Η συνέντευξη του πρύτανη Γιώργος Κοντάκη (Α΄ μέρος)

Για την υπόθεση της εκκένωσης της κατάληψης του “Ευαγγελισμού” μίλησε στο “Ελεύθερο Σημείο” ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης

Χωρίς φόβο και πάθος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης μίλησε ανοιχτά σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη.

Το neakriti.gr παρουσιάζει σήμερα το α’ μέρος της συνέντευξης του πρύτανη Γιώργου Κοντάκη, που αφορά στην υπόθεση της εκκένωσης της κατάληψης του “Ευαγγελισμού” και την αξιοποίησή του, ενώ το β’ μέρος της συνέντευξης του κ. Κοντάκη θα δημοσιευθεί αύριο.

Ο κ. Κοντάκης αποκάλυψε ότι οι στατικές και αρχιτεκτονικές μελέτες του κτηρίου θα γίνουν από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο έναντι 600.000 ευρώ, που θα πληρώσει το υπουργείο Παιδείας στο Ίδρυμα, ενώ η αποκατάσταση και η αξιοποίηση του κτηρίου θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης με χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ σύντομα θα έρθουν και οι μηχανικοί του ΕΜΠ για να μπουν στο κτήριο.

Το κτήριο, σύμφωνα με τον κ. Κοντάκη, θα αποδοθεί για κάποιο εκθεσιακό ή μουσειακό χώρο, όπως το Μουσείο Ιατρικής της αρχαίας Ελεύθερνας ή το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ενώ παράλληλα από τη μελέτη του ΕΜΠ θα δοθούν και 2 ή 3 εναλλακτικά σενάρια για τη χρήση του κτηρίου. Ωστόσο, ο κ. Κοντάκης ανέφερε ότι οι φορείς του Ηρακλείου δε στάθηκαν ευθέως δίπλα στον πρύτανη, αλλά ασχολήθηκαν και ενδιαφέρθηκαν αν υπήρχαν γάτες μέσα στο κτήριο, ενώ ο ίδιος, ερωτώμενος αν φοβάται να κυκλοφορήσει και αν είναι στόχος, είπε: «Δε φοβάμαι, έχω καθαρή τη συνείδησή μου…».

«Απευθύνθηκα στην ΕΛ.ΑΣ. για παράνομες εργασίες»

Ο κ. Κοντάκης, αναφερόμενος στα γεγονότα προ της εκκένωσης του “Ευαγγελισμού”, είπε: «Τι συνέβη τον Ιούλιο; Επειδή πάντα υπάρχει μια αφορμή (…). Τον Ιούλιο δεχτήκαμε έντονες διαμαρτυρίες από περίοικους που ανησυχούσαν για τις οικοδομικές εργασίες που μας είπαν ότι γίνονταν στον χώρο. Συγκεκριμένα, μας είπαν ότι γκρεμίζονται τοίχοι, ότι δεν ξέρουμε τι γίνεται, ότι θα γκρεμίσουν το κτήριο κ.λπ. Πάντα, όταν ακούμε όλα αυτά, τα ακούμε συγκρατημένα. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να δώσω εντολή στο διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας να πάει στον χώρο για να έχουμε μια άποψη. Η αναφορά του ήταν πολύ σημαντική, διότι γνωστοποίησε ότι τελούνται παράνομες εργασίες, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας (…). Έπρεπε να το γνωστοποιήσουμε στις Αρχές, σε μια περίοδο που η σεισμική δραστηριότητα στο νησί είναι αυξημένη, ένα κτήριο που έχουμε να μπούμε μέσα σαν Ίδρυμα 20-21 χρόνια και δεν έχουμε γνώση για τη στατική του κατάσταση…», ανέφερε ο κ. Κοντάκης και συνέχισε: «Η αναφορά μου στις Αρχές είχε να κάνει με αυτό το πράγμα, ότι πραγματοποιούνται εργασίες χωρίς μέτρα ασφαλείας. Ακολούθησε αλληλογραφία με την Αστυνομία. Ακολούθως, μια δεύτερη επιστολή από μένα, να απαντήσω ρητά και εμφατικά τι θέλει επιτέλους το Πανεπιστήμιο από το κτήριο. Τότε δεν μπορούσα να πω τίποτα άλλο από το ότι είναι περιουσιακό στοιχείο του Π.Κ., δεν απεμπολεί την κυριότητά του σ’ αυτό και επιθυμεί τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας με ειρηνικό τρόπο να το αποδώσουν στο Π.Κ. Ήταν μια επιστολή που στάλθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση, στην εισαγγελέα Ηρακλείου και κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Παιδείας.

Την ημέρα της Συγκλήτου, 20 Ιουλίου, το κλίμα ήταν ομόφωνα υποστηρικτικό και εγκρίνει τις ενέργειες του πρύτανη (…).

Εμείς απευθυνόμαστε στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας… (…) ποιος θα μας απέδιδε το κτήριο; Με ποιον τρόπο αυτό θα ερχόταν στην κυριότητα του Πανεπιστημίου; Όμως εμείς δεν είχαμε καμία ευθύνη στο σχέδιο κάποιας επιχείρησης, ούτε στην επιλογή του χρόνου που θα γίνει αυτή, ούτε στο αν θα γίνει κατά τη διάρκεια της θητείας μας, που δε θα ήταν και κάτι πρωτοφανές…».

Ωστόσο, και συνάδελφοί του καθηγητές από το Ρέθυμνο μέσω συλλόγων αντιτάχθηκαν, όπως είπε ο κ. Κοντάκης, αλλά όχι μέσα στη Σύγκλητο. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Αρχίζει μετά το γαϊτανάκι κάποιων συλλόγων-Δ.Σ. στο Ρέθυμνο, γιατί στο Ηράκλειο τόσο η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών όσο και η Ιατρική Σχολή ήταν σύσσωμη στο πνεύμα της Συγκλήτου (…). Κάποιοι συνάδελφοι δεν είχαν ενημέρωση… Μετά τα Δ.Σ. κι όχι οι Σύλλογοι ή οι σχολές τους έβγαλαν κάποιες ανακοινώσεις. Ξαναγίνεται Σύγκλητος. Ποιο ήταν το πόρισμα; Ότι ο “Ευαγγελισμός” είναι κτήμα του και το θέλει, και να σταματήσουν οι απειλές στους συγκλητικούς και στο πρόσωπο του πρύτανη».

«Ανησυχούσαν για τις γάτες»

Ο κ. Κοντάκης σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, αναφερόμενος στο γενικό κλίμα που ξεσηκώθηκε εναντίον του Πανεπιστημίου μετά την εκκένωση της κατάληψης του “Ευαγγελισμού”, είπε: «Αυτό που θα ανέμενε κανείς και από τους φορείς της τοπικής κοινωνίας θα ήταν να σταθούν με γενναιότητα και να πουν ότι (…) αφού αποφάσισε έτσι το Πανεπιστήμιο, ένα μήνυμα ότι οι δημόσιοι χώροι δεν μπορούν να τους καταλαμβάνουν εν ονόματι των ιδεών! Έχετε δει κάποιον να πάρει θέση; Εμένα με έπαιρναν πέντε μέρες μετά που έκλεισε το κτήριο για τις γάτες στο κτήριο… Ναι, και από θεσμικούς φορείς δέχτηκα τηλεφωνήματα για τις γάτες (…). Δόθηκε πρόσβαση για κάμποσες μέρες για να φύγουν όλα τα ζώα. Η ενημέρωση που είχα από τις Αρχές είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα κι ερχόταν όλο και κάποιο αίτημα τρεις μέρες μετά, 5 μέρες μετά… Καταλαβαίνετε ότι αυτό ξεφεύγει κι από τα όρια της σοβαρότητας (…).

Αντί λοιπόν να έχω την υποστήριξη των Αρχών της πόλης, η αγωνία ήταν τι γίνεται με αυτό… Κι εγώ έχω ευαισθησία γι’ αυτά τα ζητήματα. Δεν μπορώ όμως να μην εμπιστευτώ τον ανώτατο αξιωματικό της Αστυνομίας, που λέει “κύριε πρύτανη, δεν υπάρχει κάτι. Το έχουμε εξαντλήσει το θέμα, παρ’ όλα αυτά θα ψάξουμε”. Είχαμε μια επικοινωνία με την κ. εισαγγελέα. Της εξήγησα ότι είχα ενημέρωση, μίλησε νομίζω και με τις αρμόδιες Αρχές».

«Έχω στοχοποιηθεί, αλλά δε φοβάμαι»

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γ. Κοντάκης απάντησε αν νιώθει ότι έχει στοχοποιηθεί στην πόλη μετά την εκκένωση του “Ευαγγελισμού”, λέγοντας: «Στοχοποιήθηκα κι από κείμενα συναδέλφων καθηγητών και δημοσιογράφων. Δε φοβάμαι γιατί έχω καθαρή τη συνείδησή μου, καθώς έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω, από τη θέση αυτή αυτό έπρεπε να κάνω! Κανείς πρύτανης δεν έχει εκχωρήσει ποτέ δικαιώματα του Πανεπιστημίου.

Αυτά που λένε για “καταστολές”, μακριά από εμάς… Η πρακτική μας είναι δημοκρατική. Το να είσαι αποφασιστικός δε σημαίνει ότι είσαι αυταρχικός. Μακριά από εμάς ό,τι έχει να κάνει με “κυνήγι ιδεών”, “φίμωση” και “καταστολή”».

Το σφράγισμα, η αξιοποίηση και η χρηματοδότηση – Από την Περιφέρεια Κρήτης 3 εκατ. ευρώ

Ο κ. Κοντάκης σε ό,τι αφορά το σφράγισμα του κτηρίου είπε ότι η Εφορία Νεοτέρων τοπικά δεν έδωσε άδεια για το σφράγισμά του, όμως αυτό έγινε σε συνεννόηση κεντρικά με το υπουργείο Πολιτισμού και όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει είναι αναστρέψιμες, ενώ για την αξιοποίηση του κτηρίου ανέφερε: «Άμεσα επισκέφθηκα τον υπουργό Παιδείας στην Αθήνα, ο οποίος δέσμευσε το ποσό της μελέτης που χρειάζεται. Οι μελέτες θα γίνουν άμεσα με τη “σφραγίδα” του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι στατικές μελέτες, οι αρχιτεκτονικές μελέτες, οι Η/Μ μελέτες και οι κατάλληλες αδειοδοτήσεις. Η σύμβαση που θα υπογράψει το υπουργείο με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι στα γραφεία των νομικών συμβούλων του υπουργείου. Είμαι σε επαφή με αντιπρύτανη πολιτικό μηχανικό που έχει αναλάβει να συντονίσει το έργο με την ομάδα αρχιτεκτόνων και υπόλοιπων μηχανικών. Και σε απάντηση για τη χρήση, η χρήση είναι στα πλαίσια των αποφάσεων του Πανεπιστημίου, σε συνδυασμό με τις κτηριολογικές λύσεις των μηχανικών, με δύο ή τρεις επιλογές για ένα κτήριο που ήταν κλινική. Είναι πιθανό να βρει στέγη το Μουσείο της Ιατρικής ή άλλα Μουσεία του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η χρήση που θα αποδοθεί είναι στα πλαίσια συλλογικών αποφάσεων του Πανεπιστημίου του παρελθόντος, σε συνδυασμό με κτηριολογικές λύσεις που θα προτείνει η ομάδα των μηχανικών στο επόμενο στάδιο που θα αρχίσει να γίνεται η μελέτη. Θα έχουμε μία, δύο ή τρεις επιλογές από τη μελέτη του ΕΜΠ, για να δούμε τι θα κάνουμε στο κτήριο».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται, τόνισε: «Για τα χρήματα της μελέτης είχα μια εκτίμηση της Τεχνικής μας Υπηρεσίας, σε συνεργασία με μια αρχιτέκτονα που μας βοηθάει στην εταιρεία αξιοποίησης (570.000 ευρώ, με 10% γύρω στις 600.000 ευρώ).

Μπορώ να ομολογήσω ότι έγινε μπροστά μου το τηλεφώνημα του κ. Πιερρακάκη προς τον κ. Αρναουτάκη (για τα 3 εκατ. ευρώ που περίπου θα κοστίσει το έργο όταν διακηρυχθεί) και ζήτησε να το αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης. Απ’ όσο ξέρω η απάντηση του κ. Αρναουτάκη ήταν θετική».

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ:

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button