Διεθνής επικαιρότητα

MotoGP: O Bagnaia νικητής και Παγκόσμιος Πρωταθλητής

του Δημήτρη Διατσίδη

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Βαλένθια έγινε ο 20ος και τελευταίος αγώνας του 2023, που αποδείχτηκε ένας αγώνας γεμάτος ανατροπές, ακόμη και μετά το τέλος της αγωνιστικής δράσης.
Η “κατάρα” του #1 έσπασε φέτος, με τον Francesco Bagnaia να κατακτά το δεύτερο συνεχόμενο Πρωτάθλημά του, κάτι που δεν ήταν τόσο απλό και εύκολο πριν την εκκίνηση.
Όμως η πρώτη ανατροπή ήρθε στο σχηματισμό εκκίνησης, καθώς ο Maverick Viñales (Aprilia) είχε δεχθεί ποινή τριών θέσεων, με τους αγωνοδίκες να θεωρούν ότι δεν βγήκε εγκαίρως από την πίστα όταν αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα στο Zέσταμα, με αποτέλεσμα να είναι ο Bagnaia που ξεκίνησε από την πρώτη θέση και ο Ισπανός πίσω του από την 4η.
Όταν έσβησαν τα φώτα της εκκίνησης, ο Ιταλός έστριψε πρώτος, με τον Jorge Martin (Ducati) να κάνει μια τρομερή εκκίνηση και να περάσει τον Brad Binder (KTM) για τη δεύτερη θέση αμέσως. Οι δύο διεκδικητές λοιπόν βρίσκονταν μπροστά με τον Martin να είναι κολλημένος στην ουρά του Bagnaia. O Martin για να έχει ελπίδες έπρεπε να περάσει μπροστά, να κερδίσει και αν ο Bagnaia έχανε άλλες τέσσερις θέσεις θα στεφόταν Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Έτσι ο Ισπανός έφτασε πολύ κοντά στην πρώτη στροφή του τρίτου γύρου, όμως το κενό αέρος πίσω από τον Bagnaia τον “ρούφηξε”, με αποτέλεσμα να ακουμπήσει με τον Bagnaia και να αναγκαστεί να βγει στην εξωτερική, με συνέπεια ότι βρέθηκε πίσω στην 8η θέση, 2.5 δευτερόλεπτα μακριά από τον αντίπαλό του που ήταν επικεφαλής.
Αμέσως άρχισε να κάνει τις επιθέσεις του, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι έπρεπε οπωσδήποτε να κερδίσει. Πέρασε γρήγορα τον Alex Marquez Ducati), έχασε αρκετό χρόνο σε δύο απόπειρες με τον Maverick Vinales (Aprilia) και όταν τελικά ολοκλήρωσε την προσπέραση ήρθε το μεγάλο λάθος. Ο Martin χτύπησε από πίσω τον Marc Marquez, με τους δύο αναβάτες να καταλήγουν στην αμμοπαγίδα και το Πρωτάθλημα να πηγαίνει στα χέρια του Bagnaia. Μεγάλο κρίμα και για τον Marc Marquez, που δεν κατάφερε να τερματίσει στον τελευταίο του αγώνα με την Honda, χωρίς να έχει καμία ευθύνη και έχοντας έναν πολύ καλό ρυθμό που θα μπορούσε να του δώσει ένα δυνατό αποτέλεσμα.
Μετά από αυτό, ο Binder πέρασε άνετα τον Bagnaia, o οποίος γνωρίζοντας ότι είναι Παγκόσμιος Πρωταθλητής – και γνωρίζοντας την επιθετικότητα του Binder – ουσιαστικά τον άφησε να περάσει μπροστά. Σύντομα ακολούθησε και ο Jack Miller, με την ΚΤΜ να κάνει το 1-2.
Στο 15ο γύρο, ο Binder έκανε ένα λάθος, βγήκε εκτός πίστας και επέστρεψε στην 6η θέση, με τον Μiller να περνάει μπροστά. Ο Νοτιοαφρικανός προσπαθώντας να ανέβει έκανε μια πολύ επιθετική – εκτός των ορίων – κίνηση στον Αlex Marquez, για την οποία δέχτηκε ποινή παράδοσης μιας θέσης. Πέρασε αμέσως τον Vinales και του παρέδωσε τη θέση, με την ποινή του να θεωρείται ολοκληρωμένη.
Μπροστά το δράμα συνεχιζόταν, καθώς ο Jack Miller έπεσε στον 19ο γύρο στη 10η στροφή, ενώ βρισκόταν πρώτος. Πλέον ήταν ο Bagnaia πρώτος, με τον Zarco να τον ακολουθεί από κοντά και αρκετά πιο πίσω, ο Βinder μετά από όλα αυτά ήταν τρίτος.
Όμως ο Fabio Di Giannantonio (Ducati) είχε για άλλη μια φορά εκπληκτικό ρυθμό και κατάφερε να περάσει τον Binder για την τρίτη θέση λίγο αργότερα και μάλιστα άρχισε να πλησιάζει τους δύο πρωτοπόρους, φτάνοντάς τους στον 25ο από τους 27 γύρους. Στον προτελευταίο γύρο, κατάφερε να περάσει τον Zarco και πλέον είχε 4 δέκατα διαφορά από τον Bagnaia. Έφτασε ακριβώς πίσω του, όμως δεν κατάφερε να τον περάσει, με τον Ιταλό της εργοστασιακής Ducati να κατακτά με νίκη το δεύτερο συνεχόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα! Ο Di Giannantonio πήρε τη δεύτερη θέση, μπροστά από τον Zarco που συμπλήρωσε το βάθρο. Όμως λίγο αργότερα ο Ιταλός της ομάδας Gresini δέχτηκε ποινή 3” για αντικανονική χαμηλή πίεση των ελαστικών του και τελικά κατατάχτηκε 4ος. Έτσι ο Binder που τερμάτισε τέταρτος, πήρε “προαγωγή” στην τρίτη θέση! Πέμπτος ο Raul Fernandez (Aprilia). Τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Alex Marquez (Ducati), Franco Morbidelli (Yamaha), Aleix Espargaro (Aprilia), Luca Marini (Ducati) και Maverick Viñales.

Δείτε τα αποτελέσματα αναλυτικά:

Race Classification for VAL MotoGP RAC

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε την τελική βαθμολογία του MotoGP 2023:

World Championship Team for VAL MotoGP RAC

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button