Άννα Παππά: «Ανάγκη συντονισμού και θεσμικής ευθύνης»

Τοποθέτηση με αναμονή απαντήσεων για ουσιαστικά και επείγοντα έργα της πόλης Χαλκίδας, πραγματοποίησε η επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πόλη», Άννα Παππά στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η κα Παππά μίλησε για την Δημοτική Αγορά, την διαχείριση των απορριμμάτων, την ανέγερση του Μουσικού Σχολείου και την αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου της πόλης, Προβλήματα που είναι κυριολεκτικά φλέγοντα και παραμένουν άλυτα από την σημερινή διοίκηση του Δήμου.
Πιο αναλυτικά η κα Παππά, ανέφερε:
«Κυρία Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι ,
Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σήμερα εδώ εκπροσωπώντας την ελάσσονα αντιπολίτευση του Δήμου Xαλκιδέων.
Καταθέτω σήμερα μία ενιαία τοποθέτηση που αφορά τέσσερα έργα κρίσιμης σημασίας για τον Δήμο Χαλκιδέων: τη διαχείριση των απορριμμάτων, τη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, την ανέγερση του Μουσικού Σχολείου και την αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου της Αυλίδας. Πρόκειται για ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα, την ανάπτυξη, τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και την ποιότητα ζωής.
Ξεκινώ από το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων . Από το 2022,με την οριστική διακοπή λειτουργίας του ΧΥΤΑ Χαλκίδας, τα απορρίμματα μεταφέρονταν πρώτα στα Τρίκαλα και έπειτα στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας. Η μεταφορά αυτή, αν και είχε ξεκινήσει ως προσωρινή λύση, πλέον έχει καταστεί μόνιμη, γεγονός που οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση του Δήμου Χαλκιδέων, κάτι που γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά.
Το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), πλέον Μονάδας Ανάκτησης Ανακύκλωσης (ΜΑΑ) και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Χαλκίδας, που έχει ωριμότητα μελετών από το 2020, παραμένει ανενεργό, παρόλο που πληροφορηθήκαμε πριν από λίγους μήνες ότι εξετάζεται η υλοποίησή του μέσω ΣΔΙΤ.
Η προσωρινή δημιουργία μόνο ΧΥΤΥ, που επιμόνως ζητά η Δήμαρχος δεν είναι η λύση. Γιατί χωρίς ΜΑΑ, ο ΧΥΤΥ θα λειτουργεί ουσιαστικά ως νέος ΧΥΤΑ και θα μας γυρίσει 100 χρόνια πίσω.
Ζητούμε επίσημη ενημέρωση για το στάδιο του έργου, τον χρηματοδοτικό μηχανισμό, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τον ρόλο των δήμων στη διαδικασία.
Η καθυστέρηση στην ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας είναι το δεύτερο θέμα. Το έργο ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2021 και μετά από πέντε παρατάσεις η ολοκλήρωσή του αναμένεται – θεωρητικά – για τον Οκτώβριο και Δεκέμβριο του 2025. Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις για την πρόοδο του έργου και μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Δημοτική Αγορά τον Μάιο του 2024, η σημερινή εικόνα δείχνει ελάχιστη εργοταξιακή κινητικότητα και πρόοδο.
Ζητούμε από την Περιφέρεια να παρέμβει θεσμικά ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος, να παρακολουθεί την πορεία των εργασιών και να στηρίξει τη διασφάλιση της χρηματοδότησης και την πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση του έργου.
Το τρίτο θέμα αφορά την ανέγερση του Μουσικού Σχολείου Χαλκίδας. Με αρχική σύμβαση του 2020 και ΠΕΝΤΕ διαδοχικές παρατάσεις, η περαίωση του έργου μετατίθεται για τον Αύγουστο του 2025. Οι μαθητές φοιτούν σε ακατάλληλο κτίριο,ανεπαρκές για τη φύση του σχολείου και το μαθητικό δυναμικό του δω και χρόνια ενώ η υποβάθμιση της παιδαγωγικής λειτουργίας είναι πλέον συστηματική. Ρωτούμε την Περιφέρεια εάν παρακολουθεί την πρόοδο του έργου, εάν έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του και τι μπορεί να γίνει θεσμικά για την επιτάχυνση της υλοποίησης.
Τέλος, έχουμε το πολύ σημαντικό θέμα της αποκατάστασης του παραλιακού μετώπου της Αυλίδας. Το παραλιακό μέτωπο της Αυλίδας αποτελεί έναν ευαίσθητο και κρίσιμο άξονα για την Δ.Ε. Αυλίδας του Δήμου Χαλκιδέων.
Η υποβάθμιση του από την διάβρωση, η κατάρρευση τοιχίων και πεζοδρομίων και οι εκτεταμένες φθορές στο παραλιακό δίκτυο καθιστούν πλέον πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη αποκατάστασης του και λόγω της αποδεδειγμένης μεγάλης επικινδυνότητας πλέον για τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.
Η σχετική μελέτη αποκατάστασης του έχει ολοκληρωθεί από το 2022, καλύπτει μήκος 7,4 km από την Αυλίδα έως το Βαθύ, έχει εγκριθεί από την Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών και συνοδεύεται από θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Ναυτιλίας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Το Υπουργείο έχει επιβεβαιώσει από το Μάιο του 2024 πως εξετάζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου μέσω ΕΣΠΑ 2021-2027 ή άλλων πηγών ωστόσο από τότε δεν έχει υποβληθεί κανένας φάκελος για υλοποίηση.
Πρόσφατα, στις 24 Φεβρουαρίου 2025 η βουλευτής κυρία Καζάνη, επανήλθε με νέα κοινοβουλευτική ερώτηση τονίζοντας την έλλειψη χρονοδιαγράμματος, χρηματοδότησης και πραγματικής προόδου.
Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό, πως γίνεται ένα έργο εγκεκριμένο τεχνικά και περιβαλλοντικά εδώ και σχεδόν τρία χρόνια να παραμένει εκτός διαδικασίας ένταξης και δημοπράτησης;
Στις 21 Μαρτίου 2025 σε νέα απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διευκρινίζεται ότι η επιτελική δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου, σε συνεργασία με την αρμόδιες υπηρεσίες, έχει υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης του έργου στην ειδική υπηρεσία διαχείρισης του προγράμματος «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΚΑ) 2021-2027»με προϋπολογισμό περίπου 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Λόγω περιορισμένων πόρων του προγράμματος εξετάζεται και δυνατότητα ένταξης το περιφερειακό πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2021 – 2027».
Κύριε Περιφερειάρχη, τα τέσσερα αυτά έργα για το Δήμο μας, δεν είναι αποσπασματικά περιστατικά σημαντικής καθυστέρησης. Είναι ενδεικτικά της ανάγκης για θεσμική λογοδοσία, στρατηγικό σχεδιασμό και διαρκή συντονισμό.
Η Περιφέρεια έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει και γι’ αυτό σας ζητούμε συγκεκριμένες απαντήσεις και ενέργειες.
Με θεσμική σοβαρότητα, με διαφάνεια και με στόχο να μην μείνει κανένα από αυτά τα έργα πίσω.»