ΚρήτηΤοπικές Είδησης

Άγιος Νικόλαος: Μηνύματα εκατέρωθεν για τη λαϊκή με φόντο την προωθούμενη από τον Δήμο μετακόμιση – Τι λέει η Ομοσπονδία

Νέο κάλεσμα για συζητήσεις μαζί με προειδοποιήσεις απηύθυνε στους παραγωγούς-πωλητές ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, με την Ομοσπονδία να εμμένει στις θέσεις της

«Ελάτε να συζητήσουμε, δε θέλουμε οξύτητα και εντάσεις… Πρόθεσή μας είναι να μη χάσει κανείς τη θέση του», διαμηνύει ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, προς τους εκπροσώπους της λαϊκής αγοράς, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ πωλητών της λαϊκής αγοράς και δημοτικής Αρχής. Αντιπαράθεσης – όπως έχουμε γράψει εδώ στο neakriti.gr – που μαίνεται εδώ και καιρό, με φόντο την προωθούμενη από τον Δήμο μετακόμιση της αγοράς από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως στη θέση “Λαγκός”.  

Παράλληλα με το νέο κάλεσμα για συζητήσεις, ωστόσο, ο δήμαρχος προειδοποιεί πως, εφόσον παραγωγοί και έμποροι επιμείνουν και λειτουργήσουν και αυτή την Τετάρτη στον παλιό χώρο, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως (όπως έγινε την περασμένη Τετάρτη), αυτή τη φορά θα αναζητηθούν ευθύνες, καθώς η λειτουργία της αγοράς στο εν λόγω σημείο – όπως ο ίδιος ξεκαθαρίζει – δεν είναι νόμιμη.

«Η λαϊκή αγορά στην Αντιστάσεως γίνεται νόμιμα», απαντά εκ νέου στον Δήμο Αγίου Νικολάου η Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών-Παραγωγών, διαμηνύοντας από τη δική της μεριά πως θα πράξει όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες ώστε να διασφαλίσει την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των πωλητών παραγωγών και επαγγελματιών.

Η νέα ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

Από την Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών-Παραγωγών, Επαγγελματιών Αγροτικών και Βιομηχανικών Ειδών Ελλάδας Εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης εκδόθηκε τις προάλλες νέα ανακοίνωση για το επίμαχο θέμα της λαϊκής αγοράς στον Άγιο Νικόλαο, όπου αναφέρεται: «Η λαϊκή αγορά στον Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης γίνεται νόμιμα. Δημοσιεύματα που μιλούν για ανοχή της Αστυνομίας δεν ευσταθούν.

Η λαϊκή αγορά του Αγίου Νικολάου Κρήτης, που γίνεται κάθε Τετάρτη, έχει ιδρυτική πράξη από το 1987 για τον συγκεκριμένο χώρο. Επίσης υπάρχει απόφαση έγκρισης από τη Νομαρχία και κανονισμός λειτουργίας το 1987, ενώ το 2023 με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε επικαιροποίηση των αποφάσεων αυτών.

Γι’ αυτό και παρά την πρόσκληση από τον αστυνομικό διευθυντή για αυτοψία και έλεγχο των αδειών με τη συμμετοχή της Δημοτικής Αστυνομίας αυτό δεν κατέστη εφικτό, αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στέφανος Τομαρόπουλος ενημέρωσε ότι υπάρχουν αποφάσεις, έγγραφα και νομιμοποιήσεις της εν λόγω λαϊκής αγοράς.

Και σε κάθε περίπτωση για να μη λειτουργήσει μία αγορά χρειάζεται ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου κατάργησης αυτής. Τέτοια απόφαση δεν υπάρχει.

Για αυτό και η Περιφέρεια Κρήτης με δύο κατεπείγοντα έγγραφα ενημερώνει τον Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης για επίσπευση των διαδικασιών απόδοσης θέσεων στην υφιστάμενη αγορά, και μάλιστα με όριο των 10 ημερών, ώστε να ολοκληρωθεί η μεταφορά της λαϊκής με προκήρυξη των θέσεων από την Περιφέρεια σε άλλο χώρο.

Και σε δεύτερο έγγραφο στις 8/8/2023 ζητά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση όλα τα έγγραφα που αφορούν την υφιστάμενη λαϊκή και τα έγγραφα-αποφάσεις για τον νέο χώρο μέσα σε 5 ημέρες, ώστε να εκδώσει απόφαση έγκρισης ή μη της τελευταίας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με κανονισμό για τον νέο χώρο».

«Αυτά τα έγγραφα θα δοθούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου ώστε να λάβει γνώση περί της νόμιμης λειτουργίας της λαϊκής αγοράς στον Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης, όπως έχει λάβει γνώση περί της νόμιμης λειτουργίας του Αγίου Νικολάου Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης που είναι αρωγός της Ομοσπονδίας και των πωλητών που δραστηριοποιούνται στη λαϊκή, ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια δικαίου και κυρίως να επανέλθει η νομιμότητα στην υφιστάμενη λαϊκή αγορά που τόσα χρόνια η δημοτική Αρχή έκρυβε κάτω από το χαλί.

Σε κάθε περίπτωση, η Ομοσπονδία θα κάνει όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες ώστε να διασφαλίσει την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των πωλητών, παραγωγών και επαγγελματιών, και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας με την εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία της υφιστάμενης λαϊκής αγοράς, αλλά και τη νόμιμη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στον δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης σε άλλο χώρο, με όλους τους πωλητές παραγωγούς και επαγγελματίες», καταλήγει η νέα ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών-Παραγωγών, Επαγγελματιών Αγροτικών και Βιομηχανικών Ειδών Ελλάδας Εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης Στέφανος Τομαρόπουλος.

Το μήνυμα του δημάρχου Αγίου Νικολάου

«Πρόθεση της δημοτικής Αρχής δεν είναι να χάσει κανείς παραγωγός-πωλητής τη θέση του στη λαϊκή αγορά, αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι εν λόγω επαγγελματίες ότι, λόγω των νέων συνθηκών, των νομοθετικών ρυθμίσεων αλλά και των δυνατοτήτων της πόλης, θα πρέπει να υπάρξει νέος τρόπος στη λειτουργία της», είναι το νέο μήνυμα που στέλνει από τη δική του πλευρά ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, με αφορμή τις συστάσεις του ελεγκτικού μηχανισμού της Αστυνομίας (επιβολή διοικητικού προστίμου στους πωλητές που θα εγκαταστήσουν πάγκους μεθαύριο Τετάρτη στην Εθνικής Αντιστάσεως).

Ο ίδιος, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους της λαϊκής αγοράς από την αρχή της εαρινής περιόδου, υπενθύμισε ότι «από τις 27 Μαρτίου υπήρξε συμφωνία για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί (κλήρωση θέσεων) με τη δική τους παρουσία, ώστε να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις, ενώ είχαν ενημερωθεί εξαρχής για την απόφαση του Δ.Σ. καθώς και για τη δυνατότητα πρόσθετων τμημάτων στους κοινόχρηστους χώρους που υπάρχουν δίπλα στον χώρο της νέας λαϊκής, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να μεταφερθούν εκεί οι έμποροι και να παραμείνουν οι παραγωγοί στον χώρο που είχε προβλεφθεί από την αρχή.

Κατά συνέπεια, οι 64 προβλεπόμενες θέσεις θα μοιράζονταν στις 50-52 παραγωγικές άδειες που υπάρχουν».

Όπως σημειώνει ο κ. Ζερβός, «παρά τις επανειλημμένες προτροπές της δημοτικής Αρχής, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που προτάθηκαν και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η νέα θέση της λαϊκής αγοράς (επαρκής αριθμός θέσεων πάρκινγκ, δυνατότητα εισόδου από πολλές πλευρές και όχι μόνο από ένα μέτωπο), στη δεύτερη συνάντηση παραγωγών-πωλητών που πραγματοποιήθηκε παρουσία του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας από την Κρήτη (14/6), υπήρξε απαξίωση της πρότασης και οι συνομιλίες έληξαν άδοξα με ύβρεις και ακρότητες…».

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, επαναλαμβάνοντας ότι πρόθεση της δημοτικής Αρχής δεν είναι να χάσει κανένας παραγωγός-πωλητής τη θέση του στη λαϊκή αγορά, τόνισε ότι οι θέσεις που οι ίδιοι διαγράμμισαν στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως – χωρίς να διαθέτουν σχετική άδεια – προέβλεπαν 3 μ. ανά παραγωγό και 0,50 μ. διάδρομο ανάμεσά τους, ενώ στη νέα θέση υπάρχει πρόβλεψη για 3,5 μ. και πλέον του ενός μέτρου διάδρομος, εάν οι θέσεις που θα μοιραστούν στο ήδη διαμορφωμένο κομμάτι θα είναι μόνο για τους παραγωγούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δημοτική Αρχή, με βάση αεροφωτογραφίες που δηλώνει ότι έχει στη διάθεσή της, επισημαίνει ότι είναι «εμφανής η αταξία που επικρατεί σήμερα στον χώρο της λαϊκής καθώς και η αδυναμία κίνησης αυτοκινήτου (πρώτες βοήθειες-Πυροσβεστική) καθώς και η ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα».

«Καλούμε τους εκπροσώπους της λαϊκής αγοράς να προσέλθουν στον Δήμο για να συζητήσουμε τις ενδεχόμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Είμαστε “ανοικτοί” με την προϋπόθεση να μην αλλοιωθεί η αρχική θέση του Δ.Σ. που εκφράστηκε με τη σημαντικότατη πλειοψηφία (18-5) στην απόφαση που πάρθηκε για τη λαϊκή αγορά, χωρίς να αλλάξει η “φιλοσοφία” που την διέπει, με γνώμονα να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο τρόπο.

Δεν επιθυμούμε να ταλαιπωρείται ο πολίτης, αλλά ούτε και οι παραγωγοί, οι οποίοι δυστυχώς σύρονται από κάποιους που θεωρούν ότι με “παλικαρισμούς” μπορούν να κυλήσουν τα πράγματα παρακάτω», επισήμανε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button