Άγγελος Ποστέκογλου : Από την Αθήνα στη Μελβούρνη και μέσω… Πάτρας στο Τσάμπιονς Λιγκ

Το βράδυ της Τετάρτης η Τότεναμ κατάφερε να κερδίσει έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Ήταν ο πρώτος μετά από πολλά – πολλά χρόνια…
Οι Spurs είχαν κατακτήσει το 2008 το Λιγκ Καπ, αλλά αυτός είναι ο τελευταίος τίτλος που πανηγυρίζει κανείς.
Το μακρινό 1960 κατέκτησαν το πρωτάθλημα, το 1963 το κύπελλο κυπελλούχων, το 1984 το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, το 1991 το κύπελλο Αγγλίας. Αυτά…
Το Γιουρόπα Λιγκ που σώζει μια κακή χρονιά για την ομάδα του Βόρειου Λονδίνου και της εξασφαλίζει τη συμμετοχή στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ, έχει υτην υπογραφή ενός από τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της Αυστραλίας. Στη Μελβούρνη, όπου μεγάλωσε, λένε πως δεν υπάρχει περίπτωση να βγεις από το σπίτι σου και να μη βρεις Έλληνα. Περίπου ο ένας στους δέκα έχει ρίζες από την Ελλάδα…
Ο Αγγελος Ποστέκογλου γεννήθηκε στην Αθήνα, στη Νέα Φιλαδέλφεια, το 1965. Όταν ήταν πέντε χρονών, η οικογένειά του τα μάζεψε κι έφυγε στην Αυστραλία, στη Μελβούρνη. Εκεί μεγάλωσε ο Άγγελος, που οι Αυστραλοί έκαναν “Αντζι”.
Στη Μελβούρνη υπήρχαν ποδοσφαιρικές ομάδες, τις οποίες είχαν ιδρύσει Έλληνες στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Η μία ήταν η Ελλάς Μελβούρνης, η άλλη ο Μέγας Αλέξανδρος Μελβούρνης και στα 80s έφτασαν να παίξουν στην πρώτη κατηγορία της Αυστραλίας.
Αργότερα, όταν η Αυστραλία επιχείρησε να κάνει επαγγελματικό το πρωτάθλημά της, η Ομοσπονδία υποχρέωσε τους συλλόγους να εγκαταλείψουν κάθε ξένο εθνικό στοιχείο, για να μην υπάρχουν εντάσεις, και όλοι οι σύλλογοι, οι ελληνικοί, οι ιταλικοί, οι γιουγκοσλάβικοι κ.ο.κ., αναγκάστηκαν να αλλάξουν ονόματα.
Ο Μέγας Αλέξανδρος έγινε Heidelberg United, η Ελλάς έγινε South Melbourne. Aυτή ήταν η ομάδα του Ποστέκογλου.
Ο Αγγελος ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην South Melbourne το 1984 και τερμάτισε την καριέρα του το 1993, λόγω ενός τραυματισμού.
Eίχε συμπαίκτη, μεταξύ άλλων, τον Τζόνι Αναστασιάδη, που έπαιξε στον ΠΑΟΚ…
Δύο χρόνια αργότερα, το 1995, ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τη South Melbourne, με την οποια κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Αυστραλίας και ένα Τσάμπιονς Λιγκ Ωκεανίας.
Το 2001 έγινε ομοσπονδιακός προπονητής, ανέλαβε την Κ20 και την Κ17 της Αυστραλίας και το 2008 βρήκε την πρώτη δουλειά εκτός Αυστραλίας.
Ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της Αυστραλίας, ο Κώστας Μακρής από την Αδελαίδα, αποφάσισε να αγοράσει την Παναχαϊκή. Η πρώτη του σκέψη ήταν να φέρει στην Πάτρα αυτόν τον ανερχόμενο από την Αυστραλία, τον Άγγελο Ποστέκογλου.
Ο Ποστέκογλου, συγκινήθηκε με την ιδέα της επιστροφής στην πατρίδα, αλλά σήμερα θα τη θυμάται μόνο ως… μάθημα. Πήγε στην Πάτρα τον Μάρτιο του 2008 κι έφυγε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, αφού διαφώνησε στο μεταξύ με τον Αλέξη Κούγια, που είχε εμπλακεί στην Παναχαϊκή.
Η ελληνική Γ’ Εθνική ήταν πολύ σκληρή για τον 43χρονο, τότε, Ποστέκογλου.
Επέστρεψε στην Αυστραλία, η πρώτη του μεγάλη δουλειά ήταν η Μπρισμπέιν Ρόαρ, ακολούθησε η Μέλμπουρν Βίκτορι, και το 2013 ανέλαβε την Εθνική Αυστραλίας για να την οδηγήσει στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.
Το 2018 πήγε στην Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, και το 2021 επέστρεψε στην Ευρώπη, αυτή τη φορά με διαφορετικές προϋποθέσεις, ως φτασμένος προπονητής.
Έμεινε δύο χρόνια στη Σέλτικ, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και δύο Λιγκ Καπ και το καλοκαίρι του 2023 έκανε το μεγάλο άλμα στην Τότεναμ.
Έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής, που κάθισε στον πάγκο ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ κι από το βράδυ της Τετάρτης, είναι ο πρώτος Ελληνας προπονητής, που κατέκτησε ένα κύπελλο Ευρώπης.
To προηγούμενο βράδυ, στη συνέντευξη τύπου στο Μπιλμπάο, στον Ποστέκογλου επισημάνθηκε το γεγονός ότι είναι ο πρώτος Αυστραλός που πηγαίνει σε ευρωπαϊκό τελικό κι εκεί αντέδρασε…
«Είναι Αυστραλός, αλλά είμαι και Έλληνας. Είμαι πολύ περήφανος. Γεννήθηκα στην Ελλάδα, είμαι πολύ περήφανος Έλληνας. Ο πατέρας μου έκανε σίγουρο να μάθω τις ρίζες μου και τι σημαίνει να είσαι Έλληνας. Να το κουβαλάω σε όλη μου τη ζωή», είπε συγκινημένος ο 59χρονος προπονητής της Τότεναμ, που μίλησε και για την ιστορία της ζωής του.
«Μεγάλωσα στην Αυστραλία. Στην άλλη άκρη του κόσμου όπου το ποδόσφαιρο δυστυχώς δεν ήταν εξέχων άθλημα. Αλλά ο πατέρας μου μετέφερε την αγάπη για το ποδόσφαιρο από την Ελλάδα στην Αυστραλία
Δούλεψε πολύ σκληρά όπως έχω πει πολλές φορές. Έφυγαν από την πατρίδα τους, από όλα όσα γνώριζαν, για τα παιδιά τους, για μένα. Το κρατάω στην καρδιά μου. Δεν είναι μαζί μου σήμερα αλλά είναι μαζί μου όλη την ώρα. Νιώθω πολύ δυνατός. Αγαπώ να είμαι Έλληνας, αγαπώ ότι γεννήθηκα στην Ελλάδα και νομίζω ότι εκεί θα αποσυρθώ μια μέρα.
Αγαπώ επίσης ότι μεγάλωσα στην Αυστραλία ακόμα κι αν το ποδόσφαιρo δεν ήταν μεγάλο άθλημα. Όταν μεγαλώνεις στην Αυστραλία έχεις τη συμπεριφορά στον αθλητισμό να αντιμετωπίζεις τα πάντα όσο μικρά ή μεγάλα είναι. Είμαι περήφανος και για τις δύο ρίζες μου»…